Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 15 aug 2015 - Anul XX, nr. 188 (6000)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Pentru câţiva bani din uitata cuponiadă

Pensionari cu pensii sub 700 de lei, aduşi în prag de infarct de Asigurările de Sănătate

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Pensionari cu venituri numai din pensii cuprinse între 0 şi 700 de lei au intrat pe lista evazioniştilor, după ce Fiscul şi Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Suceava i-a descoperit cu venituri suplimentare de câţiva bani peste pensia pe care au declarat-o şi au probat-o cu cuponul atunci când au mers la medic pentru a primi o reţetă compensată. În cele mai multe cazuri, oamenii habar nu aveau că realizează ”venituri suplimentare” şi asta pentru că pur şi simplu au uitat de cuponiada de la începutul anilor ‘90, când toată populaţia majoră a României a primit carnete cu părţi sociale cu care oamenii s-au înscris ca mici acţionari la fonduri de investiţii sau societăţi comerciale. Pentru aceste părţi sociale ei au primit sau încă primesc dividende, dar sumele sunt de la câţiva bani la maximum câteva zeci de lei, acordate de regulă la sfârşitul anului, în luna decembrie.

Aceeaşi situaţie se înregistrează şi când pensionarii au un cont de economii, cu o sumă care produce dobândă. O suceveancă ne-a semnalat că într-un astfel de cont i-a trimis fiica ei, aflată în străinătate, 100 de euro. Femeia nu a scos banii imediat, i-a lăsat în bancă mai mult de o lună, în ideea de a-i folosi mai târziu. Pentru dobânda de câţiva bănuţi produsă de suta de euro, pensionara a primit somaţie să returneze diferenţa ”încasată necuvenit” la medicamentele compensate pe care le-a primit pe reţetă, iar asta se ridică la câteva sute de lei. 

Astfel, oameni bătrâni şi bolnavi, cu venituri mici, care din puţinul pe care îl au îşi achită toate dările la timp pentru că nu-şi permit să rămână datori, ajung în prag de infarct când se trezesc cu somaţii în care li se spune că au încălcat Codul Penal dând declaraţii false despre situaţia lor financiară şi sunt ameninţaţi că vor fi trimişi în judecată. Și, desigur, că trebuie să restituie Casei de Asigurări de Sănătate compensarea acordată ”necuvenit”.

 

Pentru ”venituri” de 20 bani lunar, oamenii pierd dreptul la compensarea medicamentelor cu 90%

Conform legii, pensionarii cu venituri din pensii de până la 700 de lei au dreptul să primească de la medic reţetă compensată 90%, chiar şi pentru medicamentele al căror procent de compensare este de 50%. De la începutul anului trecut, pentru a beneficia de această facilitate, pacienţii respectivi sunt obligaţi să completeze o declaraţie pe propria răspundere în faţa medicului de familie, cum că nu mai au şi alte venituri. Această prevedere duce la situaţii absurde. De exemplu, dacă pacienţii au bani în bancă şi primesc o dobândă de doar 10 lei, chiar dacă venitul de 700 de lei lunar nu este depăşit, nu mai beneficiază de compensare 90%, ci numai de 50%.

La fel, pentru venituri de 20-80 de bani pe lună, provenite din dividendele acordate fără ca măcar ei să ştie, pensionarii cu pensii de până la 700 de lei pierd dreptul de a mai beneficia de compensarea cu 90% a unora dintre medicamente. Adică pentru un „venit” care nu trece de câţiva lei pe an, pensionarul trebuie să achite pentru medicamente câteva sute de lei în plus lunar.

Situaţii similare se întâlnesc şi în cazul pensionarilor care au grad de handicap şi beneficiază de medicamente gratuite, atât pentru tratamentul ambulatoriu, cât şi pe timpul spitalizării.

Diferenţa dintre compensarea cu 90% şi cea cu 50%, respectiv 40%, se impută pacientului, dacă medicul care a prescris reţeta are declaraţia pe propria răspundere dată de pacient anexată la fiecare prescripţie medicală. Dacă declaraţia nu există, diferenţa este imputată medicului.

 

Compensarea cu 90% sau 50% a medicamentelor poate face diferenţa între viaţă şi moarte

CAS Suceava ne-a comunicat că nu are o situaţie a ”veniturilor impozabile” pentru fiecare asigurat deoarece de la ANAF primeşte doar informaţia online că persoanele respective au avut venituri, pe lângă pensia de maximum 700 de lei, şi trebuie să dea banii înapoi, dar ne poate furniza, în cursul săptămânii viitoare, date referitoare la numărul de suceveni cu venituri din pensii sub 700 de lei, care au de restituit bani pentru medicamentele primite. Sancţiunea pentru ”marea evaziune” pe care au comis-o aceşti oameni este nu doar că sunt puşi să plătească sume de câteva zeci de ori mai mari decât cele acordate drept dividende sau dobânzi bancare, ci şi aceea că nu mai pot primi medicamente cu compensare 90%. Iar această diferenţă de 40% poate face pentru un bolnav cronic diferenţa dintre viaţă şi moarte, deoarece dintr-o pensie de 0 - 700 de lei acesta nu are cum să cheltuiască sute de lei lunar pentru medicamentele atât de necesare. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Pensionari cu pensii sub 700 de lei, aduşi în prag de infarct de Asigurările de Sănătate.
 Vizualizări articol: 5448 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Pensionari cu pensii sub 700 de lei, aduşi în prag de infarct de Asigurările de Sănătate5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei