Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 15 aug 2015 - Anul XX, nr. 188 (6000)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Rezultatele controlului

300 de transferuri ilegale, aprobate de Inspectoratul Şcolar Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Primele rezultate ale controlului efectuat de Ministerului Educaţiei la Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava, în cazul transferurilor elevilor de clasa a IX-a de la un liceu la altul, relevă faptul că circa 300 dintre cererile de transfer nu au fost aprobate cu respectarea literei legii.

Corpul de control al ministerului de resort a depistat faptul că doar o treime dintre cererile aprobate de instituţia suceveană ar fi respectat legislaţia în vigoare, iar în celelalte situaţii elevii transferaţi ar fi avut medii de admitere mai mici decât cele necesare pentru a învăţa la noul liceu în care au fost mutaţi.

Rezultatele complete ale controalelor efectuate la Suceava, din data de 9 august, vor ajunge pe masa ministrului Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, luni, 17 august. Acesta a declarat că cererile soluţionate fără a avea bază legală vor fi anulate, iar cei care au dat aprobări în afara cadrului legal vor suporta consecinţele de rigoare.

Curios este că numărul cererilor aprobate, număr transmis de reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Suceava, variază de la zi la zi.

Astfel, dacă înainte de declanşarea anchetei privind transferurile şcolare, IŞJ Suceava a comunicat circa 400 de cereri aprobate, în cursul zilei de joi, conducerea instituţiei a transmis că numărul transferurilor este de 326.

Aceste transferuri au fost aprobate după repartizarea computerizată şi le permit elevilor să se transfere şi să înveţe la licee unde media lor de admitere nu le-ar fi permis să acceadă şi să treacă astfel de rezultatele admiterii computerizate.

 

Mai marii învăţământului sucevean riscă să fie demişi

Vasile Şalaru, secretar de stat pe probleme de învăţământ preuniversitar în cadrul ministerului de resort, declara în urmă cu câteva zile că: „Urmare a celor întâmplate în acest an la Suceava, am dat dispoziţie să se verifice toate transferurile din ultimii cinci ani. În toate inspectoratele din România. E pentru prima dată la nivelul ministerului când se fac aceste verificări”.

Întrebat dacă are cunoştinţă de judeţe în care numărul transferurilor este tot de ordinul sutelor, Şalaru a declarat că Suceava e „campioana României” la transferuri, urmată de Prahova, cu 202 cereri aprobate, şi Bihor, cu peste 170 de cereri validate.

„Ca exemple de bună practică vă pot daIaşi, Bacău, Botoşani, unde sunt zero transferuri. La Vaslui sunt trei cazuri pe care le vom verifica”, a specificat Şalaru.

Şalaru a mai menţionat că în cazul în care suspiciunile referitoare la comiterea unor ilegalităţi se confirmă, atât Gheorghe Lazăr, inspectorul şcolar general, cât şi Cristina Teodorovici, inspector şcolar adjunct, vor pleca de la vârful Inspectoratului Şcolar.

„În condiţiile în care cele sesizate se constată de Corpul de control şi nu neapărat la dimensiunea asta, la orice dimensiune, eu nu îi voi face ministrului Educaţiei propunerea ca cei doi să continue la conducerea Inspectoratului Şcolar. Iar în condiţiile în care există suspiciuni de şpagă, să o spunem pe aia dreaptă, vom sesiza organele penale. Pe mine nu mă interesează greşeala profesorilor. Mă interesează faptul că sunt afectate interesele elevilor care cu 9,60 au picat la un anumit liceu, pe când elevi cu 8,50 intră cu o aprobare a inspectoratului”, a afirmat Şalaru.

Mai mult de atât, membrii comisiei care au validat transferurile, comisie condusă de Cristina Teodorovici, vor avea calificativele anuale diminuate.

După repartizarea computerizată din acest an, cele mai multe cereri de transfer au vizat liceele „Petru Rareş” Suceava, unde s-au înregistrat 58 de cereri de transfer, „Mihai Eminescu” Suceava, cu 39 de cereri de înscriere, şi „Ştefan cel Mare” Suceava, cu 33 de solicitări. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 300 de transferuri ilegale, aprobate de Inspectoratul Şcolar Suceava.
 Vizualizări articol: 6912 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.91/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.9 din 11 voturi
300 de transferuri ilegale, aprobate de Inspectoratul Şcolar Suceava4.9511

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Continuați trimis de
(15 aug 2015, 11:39:02
De ce se verifica numai transferurile? Pe când gradațiile de merit, titularizările, suplinirile, numirea directorilor in scoli, investițiile din scoli, respectarea sentințelor judecătorești, programele din fonduri europene si multe altele? Iar cei din minister sunt părtași la degradarea învățământului sucevean, pentru ca nu au făcut astfel de controale încă de pe vremea când, ani la rând, Suceava era pe primele locuri la promovabilitatea examenului de bacalaureat. Mai mult...ce au mai căutat pe posturi cei care nu au reușit sa promoveze un concurs de numire pe post? Si ce credibilitate au inspectorii școlari, care au susținut concursul cu o comisie formată si din acești posibili penali? O spune chiar domnul secretar de stat, ca s-ar putea sa fie si ceva iz penal in toată afacerea.
2.   Părtași trimis de
(15 aug 2015, 14:18:15
Este inadmisibil sa nu postați comentariile cu referire la ceea ce se întâmpla cu adevărat in învățământul sucevean. Credeți ca dacă voi, Ziariștii, ascundeți ceea ce va semnalam noi, va faceți cu adevărat meseria? Va faceți părtași la fărădelegile lor. Știu ca nu veți posta nici acest comentariu. Cinste vouă!!!
3.   400-326 trimis de
(15 aug 2015, 14:18:32
Daca vreti cu adevarat sa aflati cum de a scazut brusc nr. cererilor aprobate de la 400 la 326, intrebati soferul presedintei comisiei ce a facut in noaptea dinaintea controlului anuntat.
4.   Înşelarea încrederii sociale acordate trimis de
(15 aug 2015, 16:42:54
“Înşelarea încrederii acordate conduce la erodarea democraţiei însăşi şi este necesar ca aceiaşi cetăţeni, prin intermediul organelor judiciare, să beneficieze de instrumente ferme care să dovedească voinţa şi determinarea statului de a se proteja de faptele de corupţie ale reprezentanţilor săi cei mai înalţi”.

„jurisprudenţa CEDO, care […] a statuat că în măsura în care dreptul naţional o recunoaşte – prin gravitatea deosebită şi prin reacţia particulară a opiniei publice, anumite infracţiuni pot suscita o «tulburare a societăţii» de natură să justifice o detenţie preventivă.”

Citat din motivarea deciziei Curții de Apel Bacău prin care s-a dispus arestarea preventivă a fostului ministru de interne – Gabriel Berca.

Sintagma privind „înșelarea încrederii acordate” poate fi invocată și în cazul de față, sub aspectul gravelor atingeri care au fost aduse unei valori publice prin acțiunile nesăbuite ale acestor 2 potlogari din ISJ Sv.
Astfel, prin acțiunea lor CRIMINALĂ au pus sub semnul întrebării principiul transparenței, al competiției deschise și echitabile, ba mai mult, au negat fundamentul principiului meritocrației, aplicabil la nivelul învățământului preunivesitar.
Căci, „grație” acestor 2 derbedei, orice beizadea sau tută de prin județ, nu se mai ostenea cu buchea cărții, știind de la tata-bei, sau de la mama-cadână, că INDIFERENT de mizerabilele lor rezultate școlare, există parale și există nenea ghiță și există tanti teo care le vor asigura un loc călduț, într-un liceu nemeritat, poate chiar în detrimentul a vreunui sărăntoc merituos.
Toate aceste grave atingeri aduse valorilor sociale protejate prin lege afirmă, fără putință de tăgadă, că faptele celor 2 nedemni dascăli sunt de o gravitate incomensurabilă și ar trebui sancționate cu multe cincinale de temniță grea.
5.   Viitor de Haur țara noastră are... trimis de
(15 aug 2015, 21:24:31
58 de cereri la Petru Rareș, 39 la Mihai Eminescu și 33 la Ștefan cel Mare.
Neștiind cam care sunt specializările la liceele sus-menționate, bănuim că beizadelele și tutele au cam amușinat la nemerituoase locuri la matematică- informatică și / sau filologie.
De pe portalul Edu, secțiunea admitere în liceu 2015, oferta de școlarizare a liceelor menționate mai sus este următoarea:
Petru Rareș
Filologie – 28 de locuri (limbi străine)
Matematică – informatică (ro) – 56 locuri
Matematică – informatică (limbi străine) – 28 locuri
Mihai Eminescu
Filologie – 28 de locuri
Matematică – informatică (ro) – 56 locuri
Ștefan cel Mare
Matematică – informatică (ro) – 56 locuri
Matematică – informatică (limbi străine) – 28 locuri
Acuma, cele 58 de locuri de la Petru, mânărite prin transfer la apelul bocancilor reprezintă 51% din cifra de școlarizare de mai sus.
Cele 39 de locuri de la Eminescu reprezintă 46% din cifra specializărilor filologie și matematică iar cele 33 de locuri de la Ștefan reprezintă 39% din cifra de școlarizare a celor 2 specializări.
CONCLUZIE: Anual, între 40 și 50% din cifra de școlarizare la anumite specializări este suplimentată din pixul madamei teodorovici, „doamna erorilor” cum era ea denumită într-un alt articol dintr-un cotidian sucevean.
Fenomenul este realmente ÎNGRIJORĂTOR și denotă nivelul inimaginabil al corupției din sistemul de învățământ sucevean.
În final, oare ce spun copchiii cu mintea strălucitoare, dar provenind din familii mai sărace?
N-ARE NICI UN ROST ÎNVĂȚĂTURA, atâta timp cât alții nu se omoară cu buchea cărții și obțin, prin mijloace nelegale, exact aceleași poziții ca cei merituoși.
Acțiunea acestor 2 nemernici din ISJ constituie un veritabil ATAC LA VIITORUL ACESTEI NAȚII, și așa ajunsă cu un picior în prăpastie.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei