Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 11 aug 2015 - Anul XX, nr. 184 (5996)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Oaspeţi nepoftiţi

Pentru prima dată după zeci de ani, în Suceava au apărut ploşniţe în locuinţe

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Una dintre cele mai dezgustătoare şi rezistente insecte, ploşniţa, a apărut în locuinţe din municipiul Suceava. Zeci de ani, ploşniţele au lipsit din România, dar în această vară au fost semnalate din nou, aduse ”din import”.

Proprietarul firmei de deratizare-dezinfecţie-dezinsecţie Pestcontrol Expert Suceava, George Turtureanu, ne-a declarat, ieri, că firma sa primeşte tot mai multe solicitări din partea sucevenilor pentru a-i scăpa de ploşniţele din locuinţe.

La firma DDD Nord Suceava, proprietarul Andrei Curic ne-a spus că are cel puţin o cerere pe săptămână pentru a interveni la infestări cu ploşniţe. ”Ploşniţele au fost aduse la Suceava. Lumea călătoreşte foarte mult, insectele pot fi aduse uşor pe bagaje. Odată ce ajung aici, răspândirea e simplă. Dacă se agaţă pe textile, se transmit şi la birouri, nu numai în locuinţe”, ne-a spus George Turtureanu, de la Pestcontrol.

Oamenii aduc ploşniţe acasă neintenţionat, din magazine, cinematografe, hoteluri sau din imobile în care locuiesc în străinătate. Aceste insecte, de dimensiunea seminţelor de măr, au culoare roşu-ruginiu până la maro închis, corpul turtit şi se pot ascunde aproape oriunde: în saltele, fotolii, canapele, în crăpăturile din pereţi, în spatele întrerupătoarelor, prizelor, în spatele plintelor de la parchet, în spatele tablourilor sau chiar în telefon. Noaptea ies din ascunzişuri şi înţeapă pielea victimelor în timp ce acestea dorm. Preferă sângele de om, dar se hrănesc şi cu sânge de mamifere mici şi păsări. Majoritatea oamenilor nu simt înţepătura, deoarece aceste insecte injectează o substanţă cu efect anticoagulant şi anestezic care le permite să se hrănească preţ de zece minute fără întrerupere. După fiecare etapă de hrănire cu sânge, insectele pot rezista perioade lungi fără hrană.

Ouăle de ploşniţă sunt prinse şi lipite în locul de clocire (crăpături în lemn sau zid, pe haine, draperii sau în spatele tablourilor) printr-o secreţie solubilă în apă. La o temperatură de 25°C evoluţia de la stadiul de ou la cel de insectă adultă durează circa 4-6 săptămâni. Insecticidele nu au efect asupra ouălor de ploşniţă, de aceea acţiunea de dezinsecţie presupune cel puţin două intervenţii.

Pentru a reduce riscul de a aduce ploşniţe acasă, specialiştii recomandă turiştilor care călătoresc în străinătate ca în hoteluri să nu ţină valizele pe podea sau pe pat.

 

În subsolurile imobilelor, puricii sunt în elementul lor

Pe lângă ploşniţe, în această perioadă sucevenii trebuie să facă faţă şi roiurilor de muşte, care din cauza faptului că nu a plouat s-au înmulţit excesiv, dar şi viespilor. Alexandru Dobrovolski, şeful serviciului DDD de la firma Deratizare Suceava, ne-a declarat că, faţă de anul trecut, solicitările clienţilor de a interveni împotriva muştelor au crescut cu 70%. ”Este ceva normal pentru un an călduros”, a spus Alexandru Dobrovolski.

După cum ne-au semnalat şi ceilalţi proprietari de firme DDD cu care am stat de vorbă, cele mai multe solicitări de dezinsecţie vin din partea hotelurilor, restaurantelor, teraselor, magazinelor, firmelor, dar şi din partea persoanelor private, pentru locuinţe.

De asemenea, tot de sezon sunt şi solicitările de intervenţii împotriva puricilor. ”Avem cereri mai ales din partea asociaţiilor de proprietari, după ce au constatat prezenţa puricilor în subsolurile de bloc. Sursa o reprezintă animalele, pisicile şi şobolanii”, a precizat George Turtureanu, de la Pestcontrol Expert.

Dezinsecţia unei scări de bloc, cu subsol şi spaţiile comune, costă între 300 şi 400 de lei şi se efectuează cu personal specializat, la cererea asociaţiei de locatari. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Pentru prima dată după zeci de ani, în Suceava au apărut ploşniţe în locuinţe.
 Vizualizări articol: 4416 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Pentru prima dată după zeci de ani, în Suceava au apărut ploşniţe în locuinţe5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Made in England ! trimis de
(11 aug 2015, 12:42:13
sunt aduse din Anglia !!! aici e plin de plosnite !!! peste tot ...e o grozavie ..nu mi venea sa cred cand am ajuns in Londra ...plosnite ca la noi pe timpul razboiului ,,si culmea e ca englezii, indienii , sunt foarte familiarizati cu ele ..eu atata mizerie si jeg si scarbosenie ca in tara asta n am intalnit la nici u popor ! dar toti cand vb de Anglia vorbim cu atata infatuare ..e Londra !!! urata ...si murdara ...si plosnitele nu mor decat cu o solutie adusa tot din Romania ...fratelui meu i a fost rusine sa ceara la farmaciile din tara asa ceva ... si mai vorbesc de romani ...

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei