Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 18 iul 2015 - Anul XX, nr. 164 (5976)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Telenovelă fără final

Primăria Rădăuţi, încărcată cu o datorie de 900.000 de euro de viceprimarul Maerean care nu mai era în funcţie

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La aproape 4 luni din momentul în care a rămas fără viceprimar şi Consiliu Local, municipiul Rădăuţi continuă să producă stupoare prin actele care au fost semnate. Practic este un nou caz prin care se demonstrează că în Republica Rădăuţi totul este posibil.

Istoria începe încă din 2006, când Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Suceava a semnat cu firma Conprin Dărmăneşti un contract pentru construirea unei şcoli în municipiul Rădăuţi, cu termen de finalizare de 12 luni. Ulterior, banii nu au mai venit, dar constructorul şi-a îndeplinit obligaţiile şi a terminat lucrările. Printr-o decizie definitivă a Tribunalului Suceava din 2014, Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava a fost obligat la plata sumei de 3.733.832 de lei către Conprin Dărmăneşti. Pentru că a pierdut procesul cu firma constructoare, IŞJ Suceava a fost executat silit, iar ca urmare Ministerul Educaţiei nu putea direcţiona bani învăţământului sucevean, sectorul investiţii, din cauza datoriei pe care instituţia este obligată să o achite firmei de construcţii din Dărmăneşti.

În aceste condiţii s-a încercat un tertip. Mai exact, datoria urma să fie preluată de Primăria Rădăuţi, care a primit promisiunea că banii vor fi viraţi de Ministerul Dezvoltării pentru stingerea datoriei. Acest transfer al datoriei, de la IŞJ Suceava la Primăria Rădăuţi, s-a şi realizat, dar cu mari semne de întrebare în privinţa legalităţii.

 

Joaca de-a viceprimarul

Zbuciumul politic din sânul Consiliului Local Rădăuţi a programat pe data de 25 martie 2015 o şedinţă extraordinară. În cadrul acelei şedinţe, viceprimarul cu atribuţii de primar de la acea vreme, Tiberiu Epifanie Maerean, a fost demis din funcţie, locul acestuia fiind preluat de Traian Andronachi.

A doua zi, pe 26 martie, Tiberiu Maerean se deplasează la sediul IŞJ Suceava, unde semnează contractul de preluare a datoriei în calitate de viceprimar cu atribuţii de primar.

„Conform Legii 215/2001, Hotărârea de Consiliu Local privind înlocuirea din funcţie intră în vigoare după ce mi se aduce la cunoştinţă, ori acest lucru s-a întâmplat pe data de 27 martie. Cu alte cuvinte, pe 26 martie ocupam funcţia de viceprimar”, a declarat Tiberiu Maerean.

Declaraţia acestuia este contrazisă de consilierul local Traian Andronachi, avocat de profesie, care pe data de 25 martie a fost ales viceprimar în locul lui Maerean.

„Domnul Maerean a aflat că nu mai este viceprimar chiar în şedinţa din 25 martie, pentru că altfel nu se explică de ce a candidat din nou în aceeaşi şedinţă urmărind să ocupe din nou funcţia de viceprimar. În plus, prelungirea mandatului secretarului municipiului Rădăuţi, semnată de acelaşi Tiberiu Maerean pe data de 27 martie, a fost atacată în contencios administrativ de reprezentanţii Prefecturii Suceava pe motiv de nelegalitate, iar actul a fost anulat”, a arătat Traian Andronachi.

 

Maerean: „S-a pus carul înaintea boilor”

O altă anomalie legată de contract este aceea că a primit girul Consiliului Local Rădăuţi după ce a fost semnat. Practic, chiar dacă era legal în funcţie, Tiberiu Maerean trebuia să aibă acceptul consilierilor locali pentru a prelua o datorie de circa 900.000 de euro, ceea ce nu s-a întâmplat.

Consiliul Local Rădăuţi a aprobat contractul abia pe 31 martie 2015, la cinci zile de la semnare, la ultima întrunire înainte de a fi dizolvat. Până şi Tiberiu Maerean recunoaşte că lucrurile nu au fost chiar după litera legii. „S-a pus carul înaintea boilor, şi asta pentru că cei de la Ministerul Dezvoltării aveau nevoie de contract pentru a putea transfera suma de 3,73 de milioane de lei către Primăria Rădăuţi. Între timp eu am plecat de la Primărie şi nu mai ştiu dacă aceşti bani au fost viraţi”, a arătat Tiberiu Maerean.

De partea cealaltă, Traian Andronachi, viceprimarul în funcţie la data de 31 martie, a declarat că şi-a convins colegii să aprobe contractul privind preluarea datoriei doar pentru că banii urmau să fie transferaţi de la Ministerul Dezvoltării, ceea ce nu implică astfel costuri de la bugetul administraţiei rădăuţene.

În condiţiile date, contractul de preluare a datoriilor ar putea fi anulat, iar datoria de 3,73 de milioane de lei urma să revină din nou la IŞJ Suceava.

 

Şcoala aproape terminată, dar nefuncţională

În timp ce se încearcă pasarea datoriilor de la o instituţie la alta, clădirea care trebuia să adăpostească Şcoala Gimnazială Nr. 6 Rădăuţi este ascunsă între bălării. Şcoala are zece săli de clasă, două săli de grădiniţă, sală de sport şi spaţii auxiliare, amplasate pe două niveluri, iar motivaţiile care au stat la baza construirii celei care ar fi trebuit să fie astăzi Şcoala Gimnazială Nr. 6 Rădăuţi au fost numărul mare de copii din zonă şi distanţa mare până la cea mai apropiată şcoală.

Înconjurată de buruieni ce depăşesc înălţimea unui om, călcată de vandali care i-au spart geamurile şi i-au scrijelit pereţii, unitatea a fost lăsată de izbelişte, asta în vreme ce părinţii din zonă sunt obligaţi să-i ducă pe cei mici la şcoli din alte cartiere.

Clădirii i-ar mai trebui apă, gaz şi energie electrică pentru a putea fi dată în folosinţă, finisaje în interior, bănci, scaune sau dulapuri noi, însă bani pentru aceste facilităţi nu există. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Primăria Rădăuţi, încărcată cu o datorie de 900.000 de euro de viceprimarul Maerean care nu mai era în funcţie.
 Vizualizări articol: 4195 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Primăria Rădăuţi, încărcată cu o datorie de 900.000 de euro de viceprimarul Maerean care nu mai era în funcţie5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei