Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 18 iul 2015 - Anul XX, nr. 164 (5976)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Tranzacţie surpriză

Ikea, cel mai mare proprietar de „aur verde” din România, deţine 1.500 de hectare de pădure în Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

O parte din „aurul verde” al judeţului a ajuns în proprietatea celei mai mari companii care produce şi comercializează mobilă la nivel mondial, Ikea.

Recent, suedezii de la Ikea au cumpărat 33.600 de hectare de pădure în România– prima lor investiţie de acest gen, de până acum, de la faimoasa universitate americană Harvard, care a făcut achiziţii de păduri în 21 de judeţe din România, prin fondul ei de investiţii,Phemus Corporation.

O bună parte a acestor păduri preluate de Harvard în România, care au făcut acum obiectul unei tranzacţii cuprinse între 70 şi 130 de milioane de euro, conform estimărilor ZF.ro, se găsesc pe teritoriul judeţului Suceava – cel mai împădurit judeţ din România.

În evidenţele inspectorilor silvici firma figurează în acte ca proprietară a 760 de hectare pe raza Ocolului Silvic Gura Humorului, a altor 457 de hectare în zona OS Adâncata şi a 263 de ha pe suprafeţele administrate de ocolul silvic privat Fălticeni. Până de curând, aceste terenuri au fost administrate de către Direcţia Silvică Suceava, pe bază de contract, dar, recent, acestea au fost preluate în gestiune de un ocol silvic privat înfiinţat de Greengold.

Ikea a devenit cel mai mare proprietar de „aur verde" din România, după ce a cumpărat pădurile la de Greengold European Capital SA, care este o investiţie a Harvard Management Company.

Reprezentanţii Ikea spun că acest pas le permite să controleze întregul lanţ de producţie, de la furnizarea materiei prime până la vânzarea produsului finit.

"Deoarece tranzacția este recent finalizată, prioritatea în această perioadă este punerea bazelor noii organizații, IRI Investments SRL, în conformitate cu modul de lucru Ikea: ne vom asigura că facem toți pașii necesari pentru ca pădurile să fie administrate într-un mod sustenabil și pentru a adera la cele mai înalte standarde de management forestier”, au declarat reprezentanţii IRI Investments.

IRI Investments SRL este societatea creată de Ikea pentru a gestiona exclusiv noua linie de business dedicată pădurilor din România, preluate de la Harvard, care deținea terenuri împrăștiate în 21 de județe. Proprietatea cumpărată este localizată în centrul și nord-estul României, cu o concentrare mai mică în nord-vest.

"Ikea Group a decis să investească în operaţiuni forestiere. Această decizie ne facilitează accesul la materie primă lemnoasă administrată sustenabil (...). Investiţia în păduri este şi o modalitate de a ne diversifica activele. Prin această achiziţie, România devine prima ţară în care Ikea Group îşi va administra propriile operaţiuni forestiere şi ne-am propus să fim un exemplu de management sustenabil al pădurilor", a declarat Frederik de Jong, Chairman of the Board, IRI Investments SRL.

Grupul ajunge să deţină astfel în România - în premieră mondială - atât resurse de lemn, cât şi o relaţie directă de producţie cu furnizorii locali de mobilă, respectiv produse finite în magazine.

„Am creat o nouă organizație pentru administrarea pădurilor și începem angajarea de experți în management forestier responsabil. Prin respectarea tuturor regulilor și standardelor interne și locale și a legislației în vigoare și prin integrarea surselor de lemn în modelul său sustenabil de business, Ikea Group își ia angajamentul să asigure un lanț de producție al lemnului administrat în mod responsabil în România", mai spun oficialii Ikea.

În România, Ikea colaborează cu peste 20 de furnizori care produc în principal canapele, fotolii, mese, scaune, articole pentru copii şi produse de ceramică.

Divizia de retail a Ikea Group este reprezentată în România printr-un magazin, deschis în Bucureşti în 2007, iar grupul a cumpărat recent terenul pentru al doilea magazin, tot în Bucureşti. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ikea, cel mai mare proprietar de „aur verde” din România, deţine 1.500 de hectare de pădure în Suceava.
 Vizualizări articol: 4130 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.40/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.4 din 5 voturi
Ikea, cel mai mare proprietar de „aur verde” din România, deţine 1.500 de hectare de pădure în Suceava3.455

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   De ce noi nu reusim sa avem grija de resurse!? trimis de
(18 iul 2015, 16:44:53
In ultimii ani, investitori austrieci, germani si finlandezi au investit sute de milioane de euro in achizitia de suprafete impadurite de aici. Interesul strainilor este strans legat de pretul foarte mic cu care se vand paminturile si padurile.

Daca in Austria, spre exemplu, un hectar de padure se vinde, in medie, cu 10.000 de euro, in Romania costa de zece ori mai putin, respectiv 1.000 de euro.

Un fond de investitii german, de exemplu, a cheltuit peste 30 de milioane de euro pentru a achizitiona mai mult de 10.000 de hectare de padure. Un alt fond, austriac, care opereaza mai multe firme de prelucrare a lemnului a achizitionat, in paralel, mai mult de 11.000 de hectare.

Cel mai bun exemplu il reprezinta, insa, universitatea americana Harvard, care detine, in zona Vrancea si Bucovina, cu mult peste 35.000 de hectare de padure.
Un hectar costa de zece ori mai putin ca in Austria !!

De ce ungurii nu vind, dar noi, DA!?
De ce noi nu reusim sa avem grija de resursele tarii!?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei