Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 18 iul 2015 - Anul XX, nr. 164 (5976)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Tradiţie la Cajvana

Artişti şi spectatori în număr mare, prezenţi la cea de-a IV-a ediţie a Festivalului Folcloric „Din stejar, stejar răsare”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Sute de spectatori şi artişti au fost prezenţi la sfârşitul săptămânii trecute la Festivalul folcloric „Din stejar, stejar răsare”, ediţia a IV-a, manifestare înscrisă în programul „Zilele oraşului Cajvana”. În deschiderea programului, Fanfara „Crai bucovinean” din Todireşti s-a prezentat cu un repertoriu ales, venind însoţită de primarul Vasile Avram. Profesorul Doru Cotos, colaboratorul Fanfarei „Crai bucovinean”, a reuşit să dezlege tainele viorii câtorva învăţăcei: Gabriel Boca, Matei Dranca, Iuliana-Alexandra Pîţu, George Ciotu, Maria-Ioana Robu şi Andrei Câmpan, care au evoluat la vioară pentru prima dată pe o scenă. În continuarea programului, ramura tânără a Ansamblului „Stejărelul”, instruită de profesorul Iulian Ciotu, formaţia de dansuri „Muguraşii” (17 perechi de dansatori), au prezentat dansurile „Ciobănaşul”, „Hora”, „Bălăceana” şi „Cumătriţa”. Împreună cu ei a evoluat şi solista Alina Zaharie.

 

Muzică, dans, armonie

Prof. înv. primar Lidia Loredana Seserman, responsabilă cu promovarea imaginii Liceului Tehnologic Cajvana, ne-a spus că la festival a evoluat şi mica orchestră a Şcolii Botoşana, care a prezentat „perle ale folclorului bucovinean”. Micii muzicieni, cu vârste cuprinse între 9 şi 15 ani s-au sudat ca o echipă de profesionişti, chiar dacă sunt pregătiţi de profesori diferiţi, poliinstrumentistul Leonard Zamă, Doru Cotos şi Adrian Şerban. Coordonatorul artistic al orchestrei este prof. Şerban Adrian, iar manager este prof. Floarea Leşan. Tot de la Botoşana au venit în festival şi solistele deja cunoscute Maria Boca, Maria Flutur şi Maria Nichitoi.

Înfiinţat în anul 1997, Ansamblul “Pădureţul” din Pârteştii de Sus a evoluat pe scenă cu o suită de cântece şi dansuri specific localităţii, odată cu ei prezentându-şi programul şi solistele Elisabeta Lupaescu şi Lăcrămioara Reuţ şi Teodora Buculei. Solista Lăcrămioara Reuţ din Vicovu de Sus este pregătită de maestrul George Sârbu, iar Teodora Buculei a obţinut Premiul I la Concursul „Rapsodia Românească”.

 

Colaj de dansuri al minorităţilor

Festivalul Folcloric „Din stejar, stejar răsare” a avut ca invitat şi Ansamblul “Ţânţăroiul” din Iaslovăţ, coordonat de instructorul prof. Nicolai Cotoară, ansamblu înfiinţat în anul 2009 din dorinţa de a transmite generaţiilor actuale tradiţiile şi obiceiurile înaintaşilor. Au cântat şi încântat publicul soliştii vocali Emilia Solovăstru, Georgiana Bodnăraşi, Natalia Coajă şi Dănuţ Strugariu.

Ansamblul “Trandafirul” din Calafindeşti, participant la diferite festivaluri judeţene, naţionale şi internaţionale, promovează cântul, dansul şi portul popular autentic bucovinean cu dansuri mixte, fanfară şi solişti vocali: Maria Luiza Mihăilescu, Marinela Caciur şi  Raluca Paula Popovici, artişti care au încântat şi publicul căjvănean. Maestrul coregraf Costinel Leonte a însoţit Ansamblul “Polcuţa” din Vlădeni, judeţul Botoşani, ansamblu înfiinţat în anul 2013, care a prezentat la Cajvana două suite de jocuri populare de pe Valea Siretului, intercalate cu recitalul solistei Alexandra Ifrim. Nu a lipsit din festival nici Ansamblul folcloric “Florile Bucovinei”, considerat unul din cele mai reprezentative ansambluri din Bucovina, care are un repertoriu alcătuit în special din cântece şi suite de dansuri din regiunea Rădăuţi. Directorul ansamblului este Ovidiu Foca, iar coregraful ansamblului este maestrul Costinel Leonte.

Învăţătoarea Lidia Loredana Seserman a completat că publicul a fost impresionat şi de evoluţia dansatorilor şi soliştilor vocali, membri ai Ansamblului “Siretul” din Siret, care au demonstrat că îmbină cu drag pasiunea pentru dansurile cu specific ale minorităţilor din zona Bucovinei şi dragostea pentru folclorul autentic românesc. Aceştia au prezentat un colaj de dansuri ale minorităţilor şi un moment artistic inedit, fiind însoţiţi de solista Louana Popovici.

 

Invitaţi din Republica Moldova

Comuna Arbore a fost reprezentată în festival de Ansamblul “Luca Arbure”, artiştii reuşind să aducă un strop de sensibilitate cântecelor şi jocurilor arborene. Ei au prezentat două suite de jocuri populare, iar solistele Andreea Prichici şi Diana Irimescu au încântat publicul cu talentul şi dăruirea lor. Au fost susţinuţi de instructorul şi coordonatorul formaţiei Valentin Vlăgea şi de primarul Ionel Hrincescu. În programul festivalului de la Cajvana au mai evoluat Ansamblul “Plaiurile Soloneţului” din Todireşti, avându-l ca instructor pe Ion Popescu, care a prezentat pe scenă trei suite de jocuri din zona Soloneţ, îndrăgita solistă Andreea Chisăliţă, interpretul Grigore Gherman din Bucovina de Nord, iar seara de duminică, 12 iulie, s-a încheiat cu programul prezentat de Ansamblul “Stejărelul” din Cajvana şi solista Casandra Răcari, instructor prof. Ciotu Iulian, Ansamblului “Kozacioc”, instructor prof. Petrică Şoiman.

La eveniment, printre spectatori s-a aflat şi un grup de cadre didactice de la Liceul Teoretic “Pan Halippa” din Edineţ - Republica Moldova, însoţit de directorul adjunct, profesorul Marin Rusu, şi inspectorul Sergiu Roşca. Învăţătoarea Lidia Loredana Seserman a explicat că „vizita de curtoazie, cuprinsă ca activitate în cadrul proiectului educaţional <Conexiuni de suflet>, demarat în acest an şcolar, când la Edineţ a fost semnat protocolul de colaborare între cele două licee, a adus şi evoluţia pe scenă a solistei Gabriela Ştirbu. Aceasta a delectate publicul cu vocea ei unică”.

 

Primarul Gheorghe Tomăscu: „În ciuda crizei, tradiţia trebuie păstrată”

La sfârşitul programului, fiecare formaţie (participant) a primit o diplomă, flori şi câte un trofeu semnificativ reprezentând “Legenda Cajvanei”, lucrat cu măiestrie de profesorul Traian Seserman. Artista Corina a oferit publicului un show incendiar, apoi privirile tuturor s-au îndreptat spre cer, către un impresionant foc de artificii.

Primarul oraşului Cajvana, Gheorghe Tomăscu, a declarat că „în ciuda crizei, tradiţia trebuie păstrată. Ajutat şi de câţiva sponsori, am reuşit să marcăm şi în acest an această mare sărbătoare. Sper din inimă că această tradiţie se va păstra, iar tinerii vor şti să preţuiască locurile acestea încărcate de istorie şi frumos”. Evenimentul, organizat de Primăria oraşului Cajvana şi Consiliul Local Cajvana, a avut ca partener Liceul Tehnologic Cajvana, coordonat de directorul prof. Nicolae Robu. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Artişti şi spectatori în număr mare, prezenţi la cea de-a IV-a ediţie a Festivalului Folcloric „Din stejar, stejar răsare”.
 Vizualizări articol: 2781 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 6 voturi
Artişti şi spectatori în număr mare, prezenţi la cea de-a IV-a ediţie a Festivalului Folcloric „Din stejar, stejar răsare”5.056

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei