Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 18 iul 2015 - Anul XX, nr. 164 (5976)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Proiecte sociale

Fundaţia Prinţului Charles a ajutat peste o mie de copii suceveni să nu părăsească şcoala

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Fundaţia Prinţului Charles al Marii Britanii, moştenitorul coroanei britanice, a ajutat peste 1.000 de copii suceveni să nu părăsească şcoala. Sprijinul acordat copiilor suceveni a fost posibil în urma implementării în judeţul Suceava a unui proiect pilot iniţiat de Fundaţia FARA cu scopul de a reduce absenteismul şi abandonul şcolar. Proiectul a debutat în anul 2005, iar în ultimii 10 ani 1.028 de copii din comunităţile rurale, din familii cu venituri modeste sau cei care aparţin comunităţilor de romi şi altor minorităţi au primit sprijin din partea fundaţiei pentru a nu părăsi şcoala. Pe lângă aceştia, proiectul a ajutat indirect peste 2.500 de copii, fraţii şi surorile beneficiarilor direcţi, din 760 de familii aflate în dificultate.

Potrivit directorului de dezvoltare rurală al Fundaţiei FARA, Rachila Păstrăv, proiectul a fost implementat iniţial în comuna Arbore, fiind extins ulterior şi în alte sate din judeţul Suceava, precum Baia, Bogata, Petia, Spătăreşti şi Bahna Arini.

„Mulţi dintre copiii din comuna Arbore nu mergeau la şcoală din cauza sărăciei. Am decis să le oferim o masă caldă la prânz, sprijin educaţional pentru efectuarea temelor şi să-i implicăm în ateliere de lectură, desen, pictură, puzzle, şah, rebus şi activităţi sportive. După 10 ani de consiliere şi suport oferite copiilor săraci din mai multe sate din judeţul Suceava, situaţia şcolară a elevilor s-a îmbunătăţit. Beneficiarii au finalizat cu succes ciclul primar şi gimnazial. Totodată şi comunitatea a devenit mai responsabilă, părinţii îşi încurajează copiii să meargă la şcoală, iar pe cei mai mici să meargă la grădiniţă”, a declarat Rachila Păstrăv.

Ea a explicat că activităţile instructive şi educative de la centrul Fundaţiei FARA, dar şi cele organizate în cadrul şcolii se desfăşoară sub îndrumarea unui învăţător pe baza unei programe adaptate nevoilor copiilor. De asemenea, pentru copiii proveniţi din familii dezorganizate au loc şedinţe de consiliere individuală sau de grup cu accent pe câştigarea încrederii în sine, formarea stimei de sine pozitive şi cultivarea interesului pentru şcoală.

Aprecieri la modul în care se desfăşoară aceste activităţi au fost aduse şi de unii dintre elevii care au participat la ele, o elevă în clasa a VII-a la Şcoala „Nicolae Stoleru” din comuna Baia, Teofana D., declarând că „la centrul Fundaţiei FARA am învăţat să corectez literele făcute greşit, să refac primul desen nereuşit şi să îi salut pe colegii mai mari. Aici am regăsit a doua mea familie. Acum, drept mulţumire, încerc să ajut la rândul meu şi alţi copii în calitate de voluntar în proiectul unde cândva am fost elevă”.

 

Fundaţia FARA deschide un centru social în localitatea Bahna Arini

Rachila Păstrăv a mai subliniat faptul că proiectul iniţiat de Fundaţia FARA va fi extins prin deschiderea unui prim Centru Social în localitatea Bahna Arini, pentru a-i încuraja pe părinţi să se implice mai mult în viaţa comunităţii şi să îşi ajute şi mai mult copiii cu temele de acasă. „De asemenea, Fundaţia a început consolidarea locuinţelor aflate în stare avansată de degradare din Bahna Arini, pentru a oferi copiilor un mediu sănătos de viaţă şi în afara şcolii. Dacă aceste proiecte vor avea succes, vor fi extinse şi în alte sate din judeţ”, a mai spus Rachila Păstrăv.

Ea a arătat că principalele cauze ale absenteismului şi abandonului şcolar în satele din judeţul Suceava sunt sărăcia, lipsa actelor de identitate, lipsa interesului pentru şcoală din partea copiilor şi a părinţilor, exploatarea prin muncă, păstrarea tradiţiilor şi obiceiurilor etniei din care fac parte, migraţia temporară a unui părinte sau a ambilor părinţi în străinătate, slaba comunicare dintre şcoală şi familie, precum şi lipsa de sprijin comunitar.

Fundaţia FARA este o organizaţie de caritate înfiinţată în anul 1993, înregistrată şi acreditată atât în Marea Britanie cât şi în România şi care desfăşoară activităţi de protecţie socială pentru peste 500 de copii şi tineri, parte dintre ei cu dizabilităţi, care sunt lipsiţi de grija familiei naturale sau care provin din familii foarte sărace. Patronii Fundaţiei sunt Prinţul Charles al Marii Britanii, Prinţesa Marina Sturdza şi actriţa Nicole Kidman. De precizat că 85% din cheltuielile fundaţiei sunt susţinute din activităţi de strângere de fonduri din Marea Britanie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Fundaţia Prinţului Charles a ajutat peste o mie de copii suceveni să nu părăsească şcoala.
 Vizualizări articol: 2174 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Fundaţia Prinţului Charles a ajutat peste o mie de copii suceveni să nu părăsească şcoala5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei