Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 15 mai 2015 - Anul XX, nr. 110 (5922)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

La Tribunalul Suceava

Poliţia Română a pierdut procesul intentat de Monitorul, după ce a refuzat să ne comunice numele candidaţilor pentru şefia IPJ Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR) a pierdut, ieri, la instanţa de fond, procesul intentat de cotidianul Monitorul de Suceava, după ce reprezentanţii instituţiei publice au refuzat să ne comunicenumele candidaţilor înscrişi la concursul organizat la sediul din Bucureşti pentru funcţia de inspector-şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava.

În luna februarie a acestui an, mai marii Poliţiei Române au anunţat pentru prima oară scoaterea la concurs a funcţiei de inspector-şef al poliţiei judeţene, după suspendarea comisarului-şef Ioan Nicuşor Todiruţ, trimis în judecată de DNA, într-un dosar în care este acuzat că a plătit sume exagerate pe sediile poliţiilor municipale din Suceava şi Câmpulung Moldovenesc.

În dorinţa de a ne informa cititorii interesaţi de acest subiect (articolele referitoare la acest concurs au fost în topul celor mai vizionate materiale din zilele respective pe site-ul cotidianului nostru), le-am trimis o solicitare scrisă reprezentanţilor Biroului de Presă al IGPR, cerându-ne să ne comunice numele respectivului candidat.

Deşi răspunsul putea fi transmis în cel mult 24 de ore, ofiţerii de la Bucureşti desemnaţi pe relaţiile cu mass-media au tras de timp cât au putut şi, după insistenţe telefonice din partea noastră, la aproape o săptămână de la primirea solicitării, ne-au expediat prin e-mail un răspuns sec prin care invocau faptul că nu pot face publică identitatea candidatului înscris, întrucât ar fi o încălcare a Legii 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public. S-au justificat prin aceea că, potrivit articolului 12, lit. d, din respectivul act normativ, sunt exceptate de la accesul liber al cetăţenilor informaţiile cu privire la datele personale, neţinând cont însă, intenţionat sau nu, de faptul că numele unei persoane, cu atât mai mult al uneia care candidează pentru o funcţie publică, nu face parte din categoria informaţiilor exceptate.

"Vă asigurăm de întreaga noastră disponibilitate în rezolvarea problemelor ce intră în competenţa informaţiilor de interes public", ne asigură la finalul fiecărui răspuns primit reprezentanţii IGPR.

 

Avocat:  „Comunicarea acestei informaţii era necesară în vederea realizării unui interes legitim”

Prin jurnalistul acreditat pe lângă IPJ Suceava, cotidianul nostru a făcut o reclamaţie administrativă împotriva răspunsului iniţial, considerând că ni se încalcă accesul la informaţiile de interes public.

Ca o paranteză, chiar pe site-ul Consiliului Superior al Magistraturii sunt postate periodic concursurile organizate pentru promovarea în funcţii de conducere etc., fiind trecute, evident, şi numele şi prenumele candidaţilor înscrişi, fie ei din Ministerul Public (procurori) sau Ministerul de Justiţie (judecători).

După altă săptămână de aşteptări, am primit răspunsul şi la reclamaţia administrativă, răspuns semnat chiar de şeful Poliţiei Române, chestorul Petre Tobă, şi în care ni se arată că nu ne-a fost adusă nici o atingere a dreptului la informaţiile de interes public şi ni se explică în ce condiţii putea să ne fie comunicat numele candidatului: „numai dacă persoana vizată şi-a dat consimţământul în mod expres şi neechivoc pentru acea prelucrare de date cu caracter personal”, invocând de data aceasta şi Legea nr. 677/2001, privind prelucrarea datelor cu caracter personal.

Redactorii Monitorului au cerut un punct de vedere în această privinţă şi reprezentanţilor Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, iar răspunsul trimis de Alina Săvoiu, şefa Biroului juridic şi comunicare, confirmă practic că datele cu caracter personal nu pot fi secretizate în astfel de situaţii.

„Informaţia solicitată privind numele candidatului înscris la concurs viza exercitarea prerogativelor de autoritate publică cu care este învestit pârâtul (n.r. - Poliţia Română), (respectiv prerogativa de organizare a concursului pentru ocuparea funcţiei de inspector-şef), iar comunicarea acestei informaţii era necesară în vederea realizării unui interes legitim, justificat de necesitatea informării prompte, corecte şi complete a opiniei publice de către mass-media, realizarea acestui interes nefiind de natură a prejudicia în vreun fel drepturile şi libertăţile fundamentale ale persoanei vizate, care, în ipoteza promovării concursului, ar fi urmat să exercite o funcţie publică ce suscită maxim interes din partea publicului”, a explicat şi în faţa instanţei avocatul ales să ne reprezinte cauza, Luminiţa Nedelcu.

 

Ca-n bancuri. Singurul candidat înscris a picat înainte să dea concursul

După solicitările făcute de cotidianul Monitorul de Suceava şi secretomania nejustificată a reprezentanţilor Poliţiei Române, aceştia din urmă ne-au anunţat că singurul candidat înscris a fost respins. S-au bâlbâit din nou când i-am întrebat care este motivul respingerii candidatului şi, implicit, al anulării concursului.  

Comisarul Ramona Dabija, directorul Centrului de Informare şi Relaţii Publice din cadrul Poliţiei Române, ne-a explicat că misteriosul candidat „nu a avut dosarul complet”.

Culmea, ulterior, am reuşit să aflăm, din sursele noastre, şi cine era candidatul secret: un anume comisar-şef Valentin Ştefan, de la Direcţia Generală Anticorupţie - Serviciul Teritorial Botoşani. Contactat telefonic, comisarul-şef de la Botoşani a venit cu o altă explicaţie pentru respingerea candidaturii: „Nu am îndeplinit una dintre condiţii, acea de a avea trei ani vechime în funcţii de conducere în unităţi ale Ministerului Afacerilor Interne. Am cerut o derogare şi nu au aprobat-o”, a explicat pentru Monitorul de Suceava comisarul-şef Valentin Ştefan.

 

Verdictul judecătorului vs „candidaţii secreţi” - conceptul Poliţiei Române.

Luna trecută, mai marii IGPR au scos din nou la concurs funcţia de inspector-şef al poliţiei judeţene (n.r. - concurs câştigat la sfârşitul săptămânii trecute de comisarul-şef  Viorel Onea). Evident că, şi de acea dată, am trimis o solicitare prin care ceream din nou numele candidaţilor înscrişi, încercând să fim şi mai expliciţi şi chiar invocând răspunsul primit de la Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, răspuns care confirma că numele şi prenumele unui candidat la o funcţie publică nu sunt exceptate de la informaţiile de interes public.

Cu toate astea, după ce s-au scremut iar mai multe zile să ne trimită un răspuns, au invocat din nou sintagma „candidaţilor secreţi”.

Sintagmă cu care, însă, ieri, într-una din sălile Tribunalului Suceava, nu au reuşit să-l convingă pe judecătorul de şedinţă, care a decis: „Obligă pârâtul să comunice în zece zile de la rămânerea definitivă a prezentei sentinţe informaţiile solicitate prin cererea formulată la data de 03.03.2015 privind numele candidaţilor înscrişi pentru ocuparea funcţiei de inspector-şef al IPJ Suceava”.

De asemenea, judecătorul a decis să oblige IGPR-ul şi la plata sumei de 1.000 de lei daune morale.

Sentinţa nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs la Curtea de Apel Suceava.  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Poliţia Română a pierdut procesul intentat de Monitorul, după ce a refuzat să ne comunice numele candidaţilor pentru şefia IPJ Suceava.
 Vizualizări articol: 2807 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.43/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.4 din 7 voturi
Poliţia Română a pierdut procesul intentat de Monitorul, după ce a refuzat să ne comunice numele candidaţilor pentru şefia IPJ Suceava4.457

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Prăjitura cu bulion a Sorinei Ai trebuință de:pentru foi: 800 g faina, 300 ml ulei, 300 ml suc de rosii, 300 g zahar praf, un plic praf de copt.pentru crema: o jumatate litru lapte, 60 g faina, 200 g zahar pudra, doua linguri zeama de lamaie, 250 g unt.apoi o jumatate de borcan... Citeşte