Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 15 mai 2015 - Anul XX, nr. 110 (5922)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Trist

Linia Fălticeni - Dolhasca, încă o cale ferată din judeţ intrată în moarte clinică

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Încă una din căile ferate secundare din judeţul Suceava a rămas fără trafic de călători, iar perspectivele nu sunt deloc roz. Linia 510 Fălticeni-Dolhasca era singura cale ferată din judeţ pe care opera o firmă de transport privată, Regiotrans, însă, din păcate, reducerea activităţii companiei a însemnat închiderea traficului pe acest traseu. Semnalele date de cei de la Regiotrans nu sunt deloc îmbucurătoare, în sensul că aceştia au reluat circulaţia doar pe o parte din rute, iar pe celelalte nu mai au de gând că circule, cel puţin în viitorul apropiat.

 

Fălticeni - Dolhasca nu mai este pe lista Regiotrans

Problemele pentru Regiotrans au început după ce o parte dintre şefii companiei au fost puşi sub acuzare de DNA într-un dosar în care sunt acuzaţi că au încasat ilegal subvenţii pentru transportul de călători. Lovitura de graţie a venit în luna martie, când Autoritatea de Siguranţă Feroviară Română a suspendat toate trenurile Regiotrans, după ce s-au descoperit probleme tehnice la 30 de automotoare. Treptat, în aprilie şi la începutul lunii mai, Regiotrans a reuşit să-şi recapete licenţa şi să reia traficul pe o parte din linii. 

Conform site-ului companiei, în Moldova s-a reluat circulaţia pe rutele Iaşi - Dorohoi, Iaşi - Hârlău şi Iaşi - Roman. Adică exact liniile pe care există traficul cel mai important de călători. Rutele Fălticeni - Dolhasca, Paşcani - Târgu Neamţ şi Leorda - Dorohoi au rămas închise. Înainte de închiderea traficului, Regiotrans a raportat că pe ruta Fălticeni - Dolhasca are până la 40 de călători pe tren, linia având un trafic redus, însă nu cel mai scăzut din Moldova.

 

Noul mod de acordare a subvenţiilor face foarte sumbru viitorul trenurilor la Fălticeni

Regiotrans a precizat că până la finele acestui an nu are de gând să mai reia circulaţia pe alte rute decât cele pe care a revenit deja. Asta pentru că sistemul de acordare a subvenţiilor pentru operatorii de transport feroviar a fost modificat radical, în sensul că nu vor mai fi susţinute decât rutele care generează peste o sută de călători pe zi, per staţie. Pentru o linie secundară asta înseamnă însă foarte mult, astfel că viitorul liniei 510 Fălticeni - Dolhasca pare sumbru. Singura minune ar fi ca linia să fie preluată de un alt operator privat, însă şansele par minime în acest sens.

Această linie asigura traficul de navetă din zona Dolheşti – Preuteşti - Fălticeni şi mai ales accesul fălticenenilor spre Dolhasca, unde este magistrala principală, de unde puteau lua trenuri de legătură spre Capitală sau spre Ardeal.

 

Suceava mai are trenuri pe o singură linie secundară

Odată cu dispariţia trenurilor de călători de la Fălticeni, în judeţul Suceava a mai rămas o singură linie secundară pe care se mai circulă. Este vorba de linia 513, de la Suceava spre Cacica, pe care încă mai operează CFR Călători. Linii precum Dorneşti - Rădăuţi - Putna - Nisipitu, Vama - Moldoviţa sau Floreni - Dornişoara sunt deja de multă vreme o amintire pentru nostalgici. Mai ales pe ruta Suceava - Rădăuţi - Putna au existat numeroase solicitări de reluare a traficului de călători. La un moment dat CFR anunţa că va circula cu trenuri măcar până la Rădăuţi, însă totul a rămas la nivel de intenţie, iar între timp linia s-a degradat şi mai mult. 

Liniile au fost scoase şi la licitaţie, însă nu au fost închiriate de nimeni.

În noile condiţii, când cel mai important operator feroviar privat, Regiotrans, şi-a redus activitatea, şansele ca pe aceste linii să mai circule trenuri au scăzut şi mai mult.    

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Linia Fălticeni - Dolhasca, încă o cale ferată din judeţ intrată în moarte clinică.
 Vizualizări articol: 3375 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 5 voturi
Linia Fălticeni - Dolhasca, încă o cale ferată din judeţ intrată în moarte clinică5.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Prăjitura cu bulion a Sorinei Ai trebuință de:pentru foi: 800 g faina, 300 ml ulei, 300 ml suc de rosii, 300 g zahar praf, un plic praf de copt.pentru crema: o jumatate litru lapte, 60 g faina, 200 g zahar pudra, doua linguri zeama de lamaie, 250 g unt.apoi o jumatate de borcan... Citeşte