Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 21 apr 2015 - Anul XX, nr. 90 (5902)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Îngrijorare

Primăvara rece şi ploioasă ţine pe loc campania agricolă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Prelungirea sezonului rece până după mijlocul lunii aprilie, cu foarte puţine zile de primăvară autentică, îi pune în dificultate pe agricultorii suceveni, care nu au însămânţat decât suprafeţe mici din terenurile pregătite pentru campania din această perioadă. După ce săptămâna trecută au fost mai multe zile cu temperaturi ridicate agricultorii sperau să poată intra în forţă la însămânţări, însă, din păcate, vremea s-a răcit din nou accentuat. În condiţiile în care temperaturile ar urma să crească abia după mijlocul acestei săptămâni, aşteptarea se va mai prelungi cel puţin până săptămâna viitoare.

 

Rapiţa însămânţată în toamnă, cea mai afectată 

Directorul Direcţiei Agricole Suceava, Vasile Irinel Costan, a declarat că deşi vremea a fost foarte capricioasă până acum, nu se poate vorbi de o întârziere majoră în ceea ce priveşte însămânţările de primăvară. 

„Porumbul, cultura lucrată pe cele mai întinse suprafeţe, se însămânţează de regulă după data de 23 aprilie, de Sf. Gheorghe. Este nevoie de trei zile la rând cu temperaturi de peste 7 grade la sol, la ora 7 dimineaţă. Va fi probabil o mică întârziere, însă sperăm că vremea se va îndrepta, iar temperaturile vor creşte”, a declarat Costan. El a mai arătat că marea problemă este la rapiţa însămânţată din toamnă, care din cauza frigului şi a lipsei unui strat protector de zăpadă este compromisă pe aproximativ 800 de hectare, dintr-un total de 1.500 de hectare.

 

Doar 11% din suprafeţe au fost însămânţate până acum

Conform datelor culese din teren de specialiştii Direcţiei Agricole Suceava, până la această dată s-au însămânţat în jur de 4.500 de hectare de teren cu cartof, 150 cu mazăre, 2.500 cu legume, 4.500 de hectare de plante furajere, 100 cu grâu de primăvară şi 150 cu sfeclă de zahăr. La cartof, de exemplu, ce s-a pus în pământ până acum înseamnă puţin peste 20% din suprafaţa pregătită pentru însămânţare. Este vorba de însămânţări care au putut fi realizate în „ferestrele” cu zile călduroase, însă oricum nu s-au putut dezvolta în vreun fel din cauza scăderii bruşte a temperaturilor din ultimele zile.

Conform datelor Direcţiei Agricole Suceava, doar în jur de 11% din teren a fost însămânţat până acum.

 

„Aşteptăm 2-3 zile cu temperaturi de peste 20 de grade pentru a putea intra la lucru”

Întârzierea însămânţărilor se resimte mai ales la marii cultivatori. Ilie Homeniuc, un fermier a cărui societate va lucra în acest an 1.700 de hectare de teren în zona Siret, a explicat cum stă situaţia: “Este clar că nu avem parte de o vreme normală pentru această dată, sunt fluctuaţii mari de temperatură care nu sunt benefice. Am însămânţat ceva cartof şi porumb, însă pe suprafeţe mici. Aşteptăm 2-3 zile cu temperaturi de peste 20 de grade pentru a putea intra la lucru la intensitate normală”. El a arătat că în cazul său, fiind vorba de foarte multe utilaje şi forţă de muncă, prelungirea vremii reci şi ploioase este o problemă destul de serioasă.

Ilie Homeniuc, care în ultimii an a lucrat cele mai mari suprafeţe de teren la nivel de judeţ, a declarat că a pus cel mai mare accent pe grâu, lucrat pe 850 de hectare. El a mai însămânţat 400 de hectare cu rapiţă (din care 250 sunt compromise, terenul urmând a fi reînsămânţat cu altă cultură) şi va mai lucra 400 de hectare de porumb, în jur de 350 ha de soia, precum şi 80 de hectare de cartofi. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Primăvara rece şi ploioasă ţine pe loc campania agricolă.
 Vizualizări articol: 1991 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.0 din 1 vot
Primăvara rece şi ploioasă ţine pe loc campania agricolă2.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Piept de vită pe pat de ceapă și morcovi Ai trebuință de: 500 g piept de vita (se poate folosi si alta bucata de carne), 400 g ceapa uscata, 200 g morcovi, 200 g gogosari, piper, ulei, doua linguri cu mustar, 200 ml vin.Cum se procedează: Pieptul de vita se portioneaza si se pune cu o zi... Citeşte