Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 23 feb 2015 - Anul XX, nr. 43 (5855)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Măsură

Hartă a zonelor de risc pentru tăierile ilegale de pădure

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Lupta contra tăierilor ilegale de pădure se dă din ce în ce mai mult cu mijloace moderne. După introducerea controlului transporturilor de material lemnos din pădure până la procesatori, prin intermediul tabletelor şi smartphone-urilor conectate la internet, prin care trebuie raportat orice transport de peste 3 mc într-un sistem unic naţional, acum se lucrează la un sistem prin care zonele cu probleme vor putea fi uşor identificate prin GPS.

Mai exact, angajaţii Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare (ITRSV) Suceava, care răspund de controlul celor mai mari suprafeţe împădurite din ţară, lucrează la o hartă a zonelor de risc pentru tăierile ilegale de pădure. Numai că aceasta nu este doar una desenată pe hârtie, pe care se fac apoi cerculeţe roşii cu pixul, ci o hartă modernă, pe computer, realizată în coordonate GIS (Geographic Information System), care asociază un sistem de coordonate geografice matricei de pixeli sau vectorilor utilizaţi.

Astfel, unui obiect de pe hartă îi este asociată o poziție unică, corespunzătoare poziției geografice din lumea reală.

De exemplu, datorită acestui sistem de georeferenţiere, un GPS poate indica poziția exactă a autovehiculului pe o hartă rutieră.

„În funcţie de constatările efectuate cu ocazia controalelor silvice, ITRSV Suceava actualizează periodic zonele din judeţul Suceava cu infracţionalitatea silvică cea mai ridicată, astfel încât programarea controalelor să reducă cât mai mult riscul apariţiei unor tăieri ilegale de arbori de amploare”, a declarat şeful ITRSV Suceava, Daniel Coroamă.

Printre criteriile luate în calcul la stabilirea zonelor de risc de tăieri ilegale de pădure se află numărul de reclamaţii şi sesizări referitoare la ilegalităţi, numărul de proprietari, mărimea proprietăţilor, problemele sociale din zonă, existenţa unor suprafeţe de pădure neadministrate de ocoale silvice, dar mai ales numărul de amenzi şi sancţiuni aplicate şi volumele de tăieri ilegale constatate de-a lungul unei perioade mai mari de timp.

O astfel de hartă se va dovedi extrem de utilă în momentul în care se va pune în aplicare un alt proiect al Ministerului Mediului, cel de înfiinţare a unui „SMURD al pădurii”, un sistem de intervenţie rapidă, după modelul 112.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Hartă a zonelor de risc pentru tăierile ilegale de pădure.
 Vizualizări articol: 3829 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.3 din 6 voturi
Hartă a zonelor de risc pentru tăierile ilegale de pădure2.356

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   PRAF IN OCHI trimis de
(23 feb 2015, 13:50:49
Tabletele sunt folosite numai de cei de la judet,totul merge asa ca mai inainte,oare oana cand?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Cartofi la cuptor cu brânză și smântână la cuptor Nu a mai rămas decât o zi din această Săptămână a Brânzei ce precede Postul Paștilor, după care vom glisa încet către o bucătărie eminamente vegetală. Înainte de a vă prezenta rețeta acestei zile, să vorbim puțin... Citeşte