Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 23 feb 2015 - Anul XX, nr. 43 (5855)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Analize poliţie

Trei case sunt sparte în fiecare zi în judeţul Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Analiza de bilanţ pentru anul 2014 a Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava (IPJ) indică faptul că în judeţ, în medie, se înregistrează zilnic câte trei fapte de furt din locuinţe. Conform datelor IPJ Suceava pe parcursul anului trecut în judeţ au fost sesizate 1.015 fapte de furt din locuinţe, cu 63 mai puţine faţă de anul 2013. Deşi în uşoară scădere, furturile din locuinţe se menţin la un nivel ridicat, cu mult peste numărul de fapte de furt din societăţi comerciale sau din autoturisme.

 

Neglijenţa proprietarilor este de multe ori decisivă

Subcomisarul Ionuţ Epureanu, purtătorul de cuvânt al IPJ Suceava, a subliniat că din cele 1.015 fapte de furt aproape 20% (183) au fost comise cu largul concurs al proprietarilor, care au lăsat uşile descuiate. Alte furturi au fost comise tot pe fondul neglijenţei, pe geamuri întredeschise ori după ce hoţii au găsit cheile ascunse în „locuri sigure”, gen sub preş, sub ghiveciul cu flori etc.

Cele mai multe din cele 1.015 fapte de furt au fost comise din locuinţe aflate în construcţie ori nelocuite. De foarte multe ori, proprietarii lasă bunuri de valoare în imobile în care nu locuiesc şi care nu sunt asigurate în nici un fel, iar hoţii au profitat din plin de asta.

 

Peste 500 de furturi din societăţi

În ceea ce priveşte alte tipuri de furturi, s-au înregistrat 513 furturi din societăţi (cu 46 mai multe decât în 2013), 325 din autoturisme (+72), 65 de furturi de autoturisme (+15) şi 105 furturi de animale (+10).

În ceea ce priveşte furturile de maşini, trebuie remarcat că majoritatea, 44 din 65, au fost furturi de folosinţă, autoturisme sustrase şi apoi abandonate.

 

Modificarea Codului Penal, invocată ca principal factor al creşterii numărului de infracţiuni

Analiza de bilanţ a IPJ Suceava indică o creştere a numărului de dosare penale la cele mai multe tipuri de infracţiuni de furt şi a faptelor cu violenţă. Reprezentanţii IPJ au subliniat însă că acest fapt s-a petrecut şi în condiţiile în care, odată cu intrarea în vigoare, din februarie 2014, a noului Cod Penal, respectiv a Codului de Procedură Penală, toate sesizările se înregistrează din start ca fapte penale.

În ceea ce priveşte infracţiunile contra vieţii, integrităţii corporale şi sănătăţii, s-au înregistrat 4.756 de sesizări penale. Mare parte dintre acestea, 3.728, s-au încadrat la infracţiunea de loviri sau alte violenţe.

În ceea ce priveşte criminalitatea contra patrimoniului, în 2014 au fost sesizate 7.459 de fapte, cu 180 mai multe decât în 2013. La acest capitol de infracţiuni intră furturile (59% din total), distrugerile (20%), înşelăciunile (8%) şi tâlhăriile (1,66% - 124 de sesizări, în creştere cu 35 faţă de 2013).

 

Numărul de furturi din judeţul Suceava, mult sub media naţională

Faţă de media naţională, Suceava stă totuşi bine. 

„La infracțiunile de furt sesizate, se înregistrează un total de 4.402 infracțiuni, în creștere cu 226 de fapte, comparativ cu perioada ianuarie-decembrie 2013, însă cu cele 602 infracțiuni la 100.000 locuitori, județul Suceava se clasează pe locul 3 la nivel național, cu un număr redus de fapte comparativ cu alte inspectorate de poliție, fiind cu mult sub media națională”, a arătat subcomisarul Epureanu.

El a mai subliniat că pozitiv este şi faptul că în ceea ce priveşte cazurile de criminalitate gravă (omor, tentativă de omor sau viol), numărul de fapte nu a crescut, fiind în scădere la cele mai multe tipuri de infracţiuni. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Trei case sunt sparte în fiecare zi în judeţul Suceava.
 Vizualizări articol: 2453 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Trei case sunt sparte în fiecare zi în judeţul Suceava5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Cartofi la cuptor cu brânză și smântână la cuptor Nu a mai rămas decât o zi din această Săptămână a Brânzei ce precede Postul Paștilor, după care vom glisa încet către o bucătărie eminamente vegetală. Înainte de a vă prezenta rețeta acestei zile, să vorbim puțin... Citeşte