Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 10 feb 2015 - Anul XX, nr. 32 (5844)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   23 imagini |   ø fişiere video

La începutul lunii februarie

Elevi, profesori, universitari şi oameni de ştiinţă pasionaţi de fizică, astrofizică şi astronomie, la Tabăra Naţională de la Voroneţ

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În perioada 31 ianuarie - 5 februarie, comuna Voroneţ a găzduit Tabăra Naţională de Fizică, Astronomie şi Astrofizică “Marin Dacian Bica”, eveniment la care au participat peste 200 de elevi din ţară, 15 olimpici internaţionali, medaliaţi cu aur, argint şi bronz la olimpiadele internaţionale de profil, profesori universitari, profesori de fizică din judeţ şi din ţară, care au susţinut cursuri şi care au evaluat lucrările elevilor de la cele două concursuri din cadrul evenimentului. 
Potrivit organizatorilor, „tabăra a fost organizată în preajma olimpiadei judeţene de fizică şi a olimpiadei judeţene de astronomie şi astrofizică, astfel încât a fost bine-venită pentru pregătirea elevilor, prin rezolvări de probleme deosebite, precum şi realizarea unor lucrări de laborator la disciplina fizică. Scopul acestei tabere a fost de a organiza cursuri de astronomie şi astrofizică atât pentru iniţiere, cât şi pentru performanţă, precum şi seri de observaţii astronomice cu ajutorul telescoapelor şi lunetelor, astfel încât să menţinem la acelaşi nivel rezultatele obţinute de elevii români la olimpiadele internaţionale de fizică, astronomie şi astrofizică”.

Tabăra de la Voroneţ a fost organizată în memoria prof. Marin Dacian Bica, coordonator al loturilor olimpice de astronomie şi astrofizică ale României.

Organizatorii au mai precizat că tabăra a beneficiat de 15 telescoape astronomice newtoniene, cu diametrul oglinzii de 200 mm, cu distanţa focală de 1 m, pe montură ecuatorială EQ 5, cu trepied de oţel cu ajutorul cărora elevii, atât de la secţiunea de fizică, cât şi de la secţiunea de astronomie şi astrofizică, au căutat galaxii, nebuloase planetare şi difuze, roiuri de stele închise şi deschise, planete şi sateliţi. Cu ajutorul mentorilor (olimpicii internaţionali), elevii din clasele 0-XII au învăţat să lucreze singuri cu aceste telescoape.

Totodată, elevii au avut oportunitatea să lucreze cu unul dintre cele mai mari telescoape din ţară, un Dobson cu diametrul oglinzii de 400 mm, două telescoape automatizate Celestron, cu diametru oglinzii de 150 mm, şi respectiv 200 mm.

 

Rezultate ale elevilor suceveni la cele două concursuri ale taberei

În cadrul taberei au fost organizate două competiţii importante, în cadrul cărora elevii suceveni au bifat rezultate remarcabile – Concursul Naţional de Fizică şi Concursul Naţional de Astronomie şi Astrofizică.

La concursul de fizică, au obţinut medalii de aur următorii elevi din judeţ: la clasa a VI-a - Ştefan Galbău, Lorena Grigorescu şi Mara Cuconu, de la Colegiul Naţional ,,Ştefan cel Mare” Suceava (îndrumător prof. Fănica Rotaru), la clasa a VII-a - Alexandru Țehanciuc, de la Şcoala Gimnazială Clit - Arbore (prof. Ilie Cosovanu), iar la clasa a VIII-a - Eduard Lungu, de la Liceul Tehnologic ,,Tomşa Vodă” Solca (prof. Ilie Cosovanu).

Tot medalie de aur şi-au adjudecat şi următorii: la clasa a XI-a – Roxana Maria Iliese, Ana Maria Marcu şi Eusebiu Şutu, de la CN „Ştefan cel Mare” (prof. Sorin Golda şi Costică Costan).

La Concursul Naţional de Astronomie şi Astrofizică “Marin Dacian Bica”, la secţiunea Astroclub au câştigat medalie de aur: Olivia Toma, de la Şcoala Gimnazială Nr. 9 „Ion Creangă” Suceava, şi Ștefan Balan, de la Liceul Tehnologic „Vasile Gherasim” Marginea.

La categoria prejuniori, prima medalie a fost câştigată de Dragoş Andrei Sîrghi, de la Şcoala Gimnaziala Nr. 1 Suceava, Sabin Doboş, de la Colegiul Naţional ,,Petru Rareş” Suceava, Daria Crăciun, de la Şcoala Gimnazială "Mihail Sadoveanu" Fălticeni, Luca Doroftei (Palatul Copiilor Suceava), Silviu Posmangiu, de la Şcoala Gimnazială Nr. 1 Suceava, şi David Dimitrie Tofan, de la Şcoala Gimnazială "Mihail Sadoveanu" Fălticeni.

La secţiunea Juniori începători, medalie de aur au câştigat: Andrei Crîşmariu, de la Şcoala Gimnazială Nr. 8 Suceava, şi David Cornel Turturean, de la Colegiul Naţional ,,Ştefan cel Mare” Suceava.

La Juniori avansaţi, Eduard Lungu, de la Liceul Tehnologic ,,Tomşa Vodă” Solca (prof. Ilie Cosovanu), a fost recompensat cu aur.

Vitalie Lungu, de la Liceul Teoretic ,,Ion Luca” Vatra Dornei, a obţinut medalie de aur la categoria Seniori începători.

Mulţi dintre cei menţionaţi se pregătesc la Palatul Copiilor Suceava, sub coordonarea prof. Petru Crăciun.

Organizatorii acestui eveniment au fost: Ministerul Educaţiei, Inspectoratul Şcolar Suceava, Universitatea ,,Ştefan cel Mare” Suceava, Inspectoratul Şcolar Iaşi, Facultatea de Fizică din cadrul Universităţii ,,Al.I. Cuza” Iaşi şi Societatea Ştiinţifică ,,Cygnus” – centru UNESCO.

 

Mentorii taberei

Mentorii taberei, cei care i-au coordonat pe cei mai mici dintre participanţi, au fost olimpici internaţionali şi elevi recunoscuţi pe plan naţional şi internaţional – Tudor Creţu şi Ştefan Eniceicu, multipli olimpici internaţionali, Ovidiu Popa, Cristina Dedu şi Daniel Cosovanu (premiant Intel ISEF). 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Elevi, profesori, universitari şi oameni de ştiinţă pasionaţi de fizică, astrofizică şi astronomie, la Tabăra Naţională de la Voroneţ.
 Vizualizări articol: 1618 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Elevi, profesori, universitari şi oameni de ştiinţă pasionaţi de fizică, astrofizică şi astronomie, la Tabăra Naţională de la Voroneţ5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei