Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 10 feb 2015 - Anul XX, nr. 32 (5844)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

La 17 ani

A confecţionat o armă dintr-o ţeavă, un arc de bicicletă şi o bucată de lemn şi şi-a ucis unchiul

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au anunţat că au finalizat rechizitoriul de trimitere în judecată a inculpatului Savel Cătălin Ostăcioaie din Siliştea - Liteni, tânărul care l-a împuşcat cu sânge rece pe vărul tatălui său în luna octombrie a anului trecut, când nu împlinise încă vârsta de 18 ani. Ancheta procurorului criminalist scoate în evidenţă cum adolescentul şi-a confecţionat o armă cu ce a găsit pe lângă casă, inclusiv glonţul cu care a comis omorul fiind confecţionat artizanal. Din anchetă nu rezultă că adolescentul şi-a confecţionat arma cu gândul de a-şi ucide unchiul, însă, în urma unui conflict spontan, într-un moment de nebunie, nu a ezitat să o folosească.

 

Armă artizanală realizată în şase luni

Din ancheta procurorului criminalist rezultă că în cursul anului 2012 inculpatul s-a întors din Italia, unde are numeroşi membri ai familiei, cu un cartuş pentru pistol şi un cartuş pentru o armă de vânătoare. Ulterior, minorul a adunat din pădurile din apropierea localităţii de domiciliu mai multe tuburi goale provenind de la cartuşe trase de vânători, din zone unde se desfăşurau partide de vânătoare. În timp, tânărului i-a încolţit în cap ideea de a-şi construi o armă. A adunat informaţii de pe internet şi s-a pus pe treabă. Arma a fost confecţionată dintr-o ţeavă metalică, un arc de la o bicicletă, o bucată de lemn şi diverse şuruburi şi piuliţe, atelierul de lucru fiind o magazie din gospodăria sa. După aproximativ şase luni arma a fost terminată, iar Savel Cătălin Ostăcioaie a probat-o cu cartuşul de vânătoare original adus din Italia.

 

Cum a confecţionat glonţul

Ulterior, precizează anchetatorii,  într-un alt tub gol de cartuş a introdus fragmente de plumb, precum şi praful de puşcă de la cartuşul de pistol adus din Italia, turnând deasupra ceară topită de la o lumânare. La acest tub a lipit capsa percutantă de la cartuşul pentru pistol, pregătind astfel glonţul care avea să ia viaţa unui om.

 

Se pregătea să confecţioneze a o doua armă

Mai mult, la începutul anului 2014, adolescentul s-a apucat să confecţioneze o a doua armă artizanală, aproximativ după acelaşi model. Nu a mai apucat însă să o termine. După comiterea faptei de omor, la percheziţia domiciliară autorizată, la domiciliul familiei Ostăcioaie au fost identificare componentele viitoarei arme.  

Adolescentul nu a ezitat nici să posteze pe Facebook o poză în care ţine o armă în mână.

 

Un conflict în crâşmă

Cu prima armă deja confecţionată, tânărului i-a trebuit doar o „scânteie” pentru a o folosi. Conform anchetei Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, pe 20 octombrie 2014, în jurul orei 19.00, Savel Cătălin Ostăcioaie s-a deplasat cu tatăl său şi cu alţi membri ai familiei la un bar din Siliştea. Au consumat alcool, iar la un moment dat în local a intrat şi Neculai Costache, în vârstă de 47 de ani, vărul tatălui său, care era într-o veche relaţie conflictuală cu familia Ostăcioaie. Anchetatorii au stabilit că Neculai Costache a fost cel care a început scandalul. El l-a insultat, înjurat şi ameninţat pe tatăl inculpatului, iar la un moment dat a încercat să-l lovească atât pe acesta, cât şi pe adolescentul care avea să comită crima.

„Manifestările zgomotoase ale victimei, precum şi comportamentul anterior la local au fost de natură a-i induce inculpatului dorinţa de a-i face rău victimei. Din declaraţiile rudelor sale a reieşit că inculpatul era foarte afectat, supărat şi nervos, susţinea că la local ar fi trebuit toţi să lovească victima, nu să plece”, descriu anchetatorii momentul de nebunie al adolescentului.

 

L-a împuşcat de la mică distanţă, iar apoi l-a lovit în cap cu ţeava armei

Fapta a fost comisă la scurt timp, după ce adolescentul s-a dus acasă după armă. L-a aşteptat pe Neculai Costache pe un drum din câmp, pe care ştia că acesta se va întoarce acasă de la local, şi l-a împuşcat. Anchetatorii au arătat în rechizitoriul de trimitere în judecată că bărbatul a fost împuşcat de la o distanţă de 2-6 metri, în zona abdomenului. Victima a căzut în genunchi, însă adolescentul nu s-a oprit aici.

„Pentru a fi sigur că-i va suprima viaţa, a lovit victima în zona cranio-cerebrală cu ţeava armei”, descris detaliul şocant anchetatorii.

Revenit acasă, adolescentul i-a spus unui localnic: “S-a făcut dreptate, l-am împuşcat pe Epuroi (n.r. porecla victimei)".

 

Între 15 şi 25 de ani de închisoare

Inculpatul şi-a recunoscut fapta, adoptând pe parcursul anchetei o poziţie sinceră, de recunoaştere a comiterii infracţiunilor.

Savel Cătălin Ostăcioaie a fost trimis în judecată pentru infracţiunile de „nerespectare a regimului armelor şi muniţiilor” şi „omor calificat”.  Conform noului Cod Penal, infracţiunea de omor calificat, cu premeditare, se pedepseşte cu închisoare de la 15 la 25 de ani. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului A confecţionat o armă dintr-o ţeavă, un arc de bicicletă şi o bucată de lemn şi şi-a ucis unchiul.
 Vizualizări articol: 3370 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.7 din 3 voturi
A confecţionat o armă dintr-o ţeavă, un arc de bicicletă şi o bucată de lemn şi şi-a ucis unchiul2.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei