Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 13 ian 2015 - Anul XX, nr. 8 (5820)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Anevoios

Campania de microcipare a câinilor cu stăpân, realizată în proporţie de sub 50%

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Campania de microcipare a câinilor cu stăpân, acţiune obligatorie impusă prin lege, s-a concretizat, până la finele anului 2014, cu identificarea a aproape 40.000 de patrupede, mai puţin de jumătate din câte se estimează că sunt în judeţul Suceava. Din cauză că medicii veterinari nu au realizat microciparea unui număr mare de câini, situaţie valabilă în toată ţara, campania a fost prelungită până la finele lunii februarie 2015, asta deşi iniţial termenul limită a fost 31 decembrie 2014.

 

Costurile microcipării, marea problemă a derulării campaniei

Doctorul Leon Postolache, directorul executiv al Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava, a precizat că în conformitate cu Legea 258 din 26 septembrie 2013 şi cu ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor numărul 1 din 7 ianuarie 2013 toţi câinii trebuie identificaţi prin microcipare. Microciparea se efectuează numai de medicii veterinari autorizaţi, membri ai Colegiului Medicilor Veterinari (CMV) Suceava, care desfăşoară în paralel şi campania de vaccinare antirabică.

Până la finele anului trecut, 40.000 de câini cu stăpân au fost microcipaţi. Asta în condiţiile în care se estimează că în judeţ sunt în jur de 100.000 de câini care trebuie microcipaţi şi identificaţi. Campania a decurs anevoios din cauza gerului, dar mai ales din cauza reticenţei proprietarilor de animale. Această reticenţă este cauzată în cele mai multe cazuri de costuri.

După cum a precizat Leon Postolache, medicii veterinari percep un tarif de 40-50 de lei per câine, în aceste costuri fiind incluse preţul microcipului, manopera şi vaccinarea antirabică obligatorie.

„În foarte multe situaţii, mai ales în mediul rural, câinele nu este considerat cu o valoare economică, astfel că proprietarii sunt reticenţi atunci când vine vorba de această campania de identificare. Apoi, sunt proprietari care au mai mulţi câini, însă declară că au doar unul, pentru a reduce costurile”, a explicat Leon Postolache.

 

Bază de date la nivel naţional, cu toţi câinii, cu sau fără stăpân

Prin această campanie de microcipare se urmăreşte crearea unei baze de date exacte, la nivel naţional. Prin microcip, proprietarul unui câine bolnav sau agresiv care muşcă un om va putea fi identificat imediat.

Având în vedere prelungirea campaniei, medicii veterinari trebuie să finalizeze microciparea până la sfârşitul lunii februarie. Din punct de vedere legal, după 1 martie, nemicrociparea şi nevaccinarea antirabică se sancţionează cu amendă între 5.000 şi 10.000 de lei.

Legea mai prevede şi obligativitatea microcipării câinilor fără stăpân, de aceştia răspunzând Consiliile Locale.

Proprietarii de câini sunt rugaţi să ia legătura cu medicii veterinari pentru informaţii suplimentare legate de operaţiunile de identificare şi vaccinare, dar şi de costurile acestora. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Campania de microcipare a câinilor cu stăpân, realizată în proporţie de sub 50%.
 Vizualizări articol: 2843 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 3 voturi
Campania de microcipare a câinilor cu stăpân, realizată în proporţie de sub 50%3.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Intrebare trimis de
(13 ian 2015, 12:45:50
Sa vedem prima amenda.Sunt stapini iubitori de animalute care le scot la aer si-si fac nevoile chiar la intrarea in bloc.Atunci amenzi,atunci sa-i vedem pe iubitorii de animalute!!
2.   TUN de TUN trimis de
(13 ian 2015, 18:54:06
Si uite asa se mai da pe suceava un tunulet de ,,,,1 milion,, de euro dar la nivelul intregii tari ??? de cate milioane de euro este vb ???
spre sfarsitul anului se vor cipa si pisicile,,tot la 10 euro bucata,,ca or fi si acolo cateva sute de mii de pisici,,,,apoi canarii,papagalii si nu in ultimul rand hamsterii.
Oare cat de prosti ne cred jegosii astia de comunisti care inca ne conduc tara ???
Oare cat vom mai suporta umilinta asta ,,,NOI cetatenii care le platim salariile grase si scaunele calduroase.
OARE CAT ??? OARE PANA CAND ???
3.   Concluzie trimis de
(14 ian 2015, 04:23:59
Trebuie microcipati toti cainii din tara, sa nu mai avem surpriza sa muste oamenii, sa moara copii si sa nu se stie cine e vinovat. Trebuie sa fie cineva responsabil, asa vorbim mult si facem putin. Deci, dumneavoastra sunteti un detinator de caine, ca si mine. Va convine sa aveti caine dar sa nu raspundeti de ce face cainele? Asta denota o fuga de raspundere. Cand este prins cainele, medicii si politistii trebuie sa stie cine este proprietarul cainelui pentru a raspunde de ce haladuieste cainele aiurea pe strazi si prin sate. Daca nu vrem sa se inmulteasca cainii si sa moara oameni, copii, trebuie luate aceste masuri. Apoi cainii nu trebuie lasati sa se inmulteasca cum vor ei, noi suntem responsabili de controlarea numarului lor. Nu sunt oi, capre, gaini, de care poti scapa prin sacrificare. Noi cetatenii, nu avem grija de caini, fac cate 7 pui pe an (daca fata de 2 ori se inmulteste cu 2) si tot noi ii dam altor oameni sau mai rau ii abandonam in orase ca acolo gasesc ei de mancare. Si asta justificat ca mi-e mila de caine. Este destul sa fie 100 de oameni pe an ce fac acest lucru si avem 700 de caini pe strada iar primaria Suceava va aloca 700*60lei/buc numai pentru prindere. Rezulta 42000 lei noi, deci 420 milioane lei vechi.Alte cheltuieli apar cu pastrarea lor in adaposturi. Da-ti d-voastra banii acestia? Sigur ca si banii sunt o problema,oricum suntem in criza si nu sunt locuri de munca. Insa de moartea copiilor si batranilor muscati cine raspunde? Nu s-a gasit nici un vinovat pana acum. Ne credem crestini, dar lasam ca semenii nostri sa fie muscati si omorati de caini! Ce dovada de crestinism, apoi comentam cand se mai misca ceva in tara aceasta. Pentru tunuri trebuie cercetati cei ce fac afaceri ilegale cu supraevaluarea microciparii daca este asa. Exista organe abilitate pt acest lucru, numai trebuie sesizate. Haideti sa rezolvam treburile acestea pentru ca ne plangem de 25 de ani.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei