Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 13 ian 2015 - Anul XX, nr. 8 (5820)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Solicitări

Agenţii economici suceveni le cer şcolilor să pregătească mecanici, ospătari şi confecţioneri

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Agenţii economici suceveni au transmis unităţilor de învăţământ din judeţ că au nevoie de personal calificat în meseriile de mecanic auto, tinichigiu şi vopsitor auto, ospătar, vânzător, confecţioner şi tâmplar universal.

În acest an şcolar, societăţile comerciale au avut prilejul de a propune şi de a comunica o serie de calificări pentru clasele de învăţământ profesional care vor fi înfiinţate de la toamnă. Societăţile au avut un cuvânt de spus tocmai pentru ca oferta şcolilor să se coreleze cu cererea pieţei muncii, deziderat despre care se discută tot mai des.

Potrivit insp. Mariana Drumea, purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului Şcolar Suceava, „agenţii economici au solicitat 25 de calificări, în total 1.903 locuri. Circa 30% dintre acestea sunt pentru calificările de Mecanic auto şi Tinichigiu, vopsitor auto. Pe locul al doilea, după numărul de cereri ale societăţilor, se află calificarea de Ospătar, chelner, vânzător în unităţi de alimentaţie din domeniul Turism şi servicii”.

Căutaţi pe piaţa muncii sunt şi absolvenţii pregătiţi în domeniul Industrie textilă şi pielărie, calificarea Confecţioner în industria textilă.

Mariana Drumea a mai menţionat că multe solicitări au fost şi pentru pregătirea elevilor pentru calificarea Tâmplar universal.

 

55 de clase profesionale, din toamnă

În anul școlar viitor, Inspectoratul Şcolar Suceava anunţă organizarea a 55 de clase cu învăţământ profesional, cu durata de 3 ani, pentru absolvenţii de gimnaziu care vor să învețe o meserie.

În data de 1 mai va fi publicată oferta de şcolarizare, concretizată în profiluri, domenii şi calificări, pentru învăţământul profesional.

Unităţile de învăţământ care organizează învăţământ profesional trebuie să aibă o bază materială adecvată desfăşurării pregătirii elevilor, cadre calificate, precum şi contracte încheiate cu operatori economici unde elevii îşi vor desfăşura activitatea practică.

În primul an de organizare, elevii vor face circa 60% teorie, în timp ce pregătirea teoretică de specialitate și pregătirea practică vor reprezenta 40%. În al doilea an de învăţământ profesional, ponderea pregătirii teoretice va scădea până la aproximativ un sfert din totalul orelor, în timp ce accentul se va pune în mai mare măsură pe pregătirea practică, cu o pondere de circa 75%. În anul al treilea de învăţământ profesional se va aloca de asemenea mai mult timp pregătirii practice, aproximativ 75% din totalul formării, iar pregătirea teoretică va avea o pondere de aproximativ 25%.

Cei trei ani de studiu se finalizează cu examen de certificare a calificării profesionale.
Elevii din învăţământul profesional beneficiază de susţinere financiară, aceştia primind o bursă lunară de 200 de lei, împreună cu facilităţi de transport şi cazare în internatele unităţilor de învăţământ, pentru cei care studiază departe de casă.

În plus, după finalizarea celor trei ani, absolvenţii vor avea posibilitatea să-şi continue studiile liceale, ei putând să fie admişi în clasa a XI-a. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Agenţii economici suceveni le cer şcolilor să pregătească mecanici, ospătari şi confecţioneri.
 Vizualizări articol: 1712 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.5 din 2 voturi
Agenţii economici suceveni le cer şcolilor să pregătească mecanici, ospătari şi confecţioneri4.552

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei