Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 13 ian 2015 - Anul XX, nr. 8 (5820)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Mircea Radu IACOBAN

Mircea Radu IACOBAN


Să vezi și să nu crezi!

Futurologie

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La început de an sunt la modă predicţiile: ce ne rezervă 2015? Dar viitorul mai îndepărtat? Cum procedează baba Vanga & comp., m-am lămurit: se ia un fenomen, stare, situaţie, entitate ce funcţionează fără reproş şi i se prezice ditamai nenorocirea. Sau invers: ceva căruia îi merge prost ori chiar a răposat de-a binelea i se întrezăreşte strălucită carieră viitoare. Contează numai predicţia nimerită, cele ratate nu le mai ia nimeni în seamă. Clarvăzătorul care ar fi prezis dezastrul de la Fukushima a emis, cu acelaşi prilej, alte câteva zeci de pronosticări, din care s-a confirmat una singură, „explozie la o centrală nucleară din Japonia”. Destul cât să-i aducă faimă!

Dar una-i baba Vanga şi altu-i Alvin Toffler. Futurologul (bizar termen!) american ne-a surprins cândva (1970) cu „Şocul viitorului”, carte care menea lumii un cu totul alt viitor decât acela al „comunismului luminos” care tot încerca să se iţească de dincolo de zare şi care, utopie fiind, n-are cum izbuti să urce vreodată deasupra liniei orizontului aşteptării. A urmat „Al treilea val”, în care Toffler decretează că „noua civilizaţie” post-hidrocarburi „este atât de revoluţionară, încât sfidează vechile moduri de gândire, vechile formule, dogme şi ideologii, care nu mai corespund realităţilor”. Partidele îşi vor pierde puterea de atracţie, cetăţenii vor absenta tot mai mult de la vot, conducerea autoritară devine ineficientă, personalitatea conducătorului nu-i altceva decât un mit, instituţiile sunt perimate, structurile politice, anacronice. Creşterea diversităţii opiniilor va duce la imposibilitatea formării unei majorităţi şi va deveni real-eficientă „puterea minorităţii”. Să credem, să nu credem?

Toffler este nu numai un reputat scriitor, laureat al unor importante premii literare internaţionale, ci şi consultantul unor comunităţi militare şi de spionaj de pe tot mapamondul. Doar n-o să ne închipuim că serviciile secrete ar ţine seama de viziunile prăpăstioase ale prezicătorilor de duzină – deci, Toffler trebuie considerat că operează în perimetrul ştiinţei, nu al inspiraţiei slobode precum Vanga şi ai săi.

Pentru următorii 40 de ani, futurologul vine cu predicţii mai concrete decât generalizările derutante lansate până acum. Cea dintâi pare a fi în relaţie cu rangul de preşedinte onorific deţinut de Toffler la Comitetul American privind dezvoltarea fondului ONU pentru femei: în următoarele patru decenii, femeile lumii vor dispune de o putere de decizie nemaiîntâlnită în istoria omenirii! A doua ţine mai degrabă de domeniul evidenţelor: migraţia musulmană către Occident va spori constant şi inevitabil. De a treia s-ar putea să aibă parte chiar generaţia actuală în blugi: funcţionarii nu vor mai merge la birou, toate obligaţiile de serviciu putând fi rezolvate de acasă. Fenomenul îmbătrânirii populaţiei globului va determina împătrirea numărului pensionarilor, aşa că actualul sistem al asigurărilor sociale (inclusiv al celor de sănătate) va trebui abandonat. Nu se sugerează ce poate fi pus în loc.

Predicţii zonale: Africa de Sud va bate toate recordurile creşterii economice, singurele „state poliţieneşti” vor rămâne Coreea de Nord şi Iranul, China se va alinia cu Brazilia şi India, urmând să determine evoluţiile de pe piaţa monetară, SUA va depinde hotărâtor de China datorită mai ales (şi nu numai) importurilor exclusive de materiale strategice. Marii perdanţi ai viitorului, văzut ca „o lume fără hidrocarburi” care va descoperi utilizarea unor noi forme de energie, vor fi Arabia Saudită, Iran, Irak, Rusia, Venezuela, iar noile surse Tofller consideră a fi captarea şi înmagazinarea energiei solare, utilizarea fisiunii nucleare (probabil, în alte modalităţi decât cele cunoscute până acum), utilizarea energiei libere (?), utilizarea energiei vidului şi a celei magneto-gravitaţionale. Se pare că vom fi martorii „extinderii creştinismului în emisfera sudică”, concomitent cu o proliferare a Islamului, ca urmare a fenomenului de nestăpânit al emigraţiei. Conflicte de intensităţi variabile vor fi produse din pricina schimbărilor climatice şi a obligativităţii abandonării zonelor costiere. În fine, locuitorii Terrei îşi vor produce singuri legumele şi restul alimentelor necesare (cum, nu ni se spune), iar majoritatea populaţiei nu va putea ţine pasul cu înnoirile tehnologiei, urmând să se declare învinsă de noile ritmuri ale dezvoltării.

Deocamdată, una singură dintre prezicerile lui Alvin Toffler s-a adeverit fără putinţă de contestare: acceptarea căsătoriilor între persoane de acelaşi sex. Ca să vezi!

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Futurologie.
 Vizualizări articol: FLOOD/SPAM | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Futurologie5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Cătălin MIHULEAC
Cătălin MIHULEAC
Mircea Radu IACOBAN
Mircea Radu IACOBAN

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei