Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 10 sep 2014 - Anul XIX, nr. 210 (5719)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   6 imagini |   ø fişiere video

Investiţii

Bani cu țârâita pentru lucrările de reabilitare a campusului Universităţii „Ştefan cel Mare”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La finele acestei veri, la Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava (USV) au fost reluate lucrările din cadrul proiectului de reabilitare a campusului universităţii, proiect amplu cu o durată de cinci ani, ale cărui costuri se ridică la circa 12 milioane de lei.

Pentru că banii din partea Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN), cu destinaţia investiţii, au fost puţini şi au venit cu ţârâita, lucrările au fost demarate doar pe o porţiune a campusului, în spatele corpului istoric A, până la Casa Albă, şi de la căminul C1 până la sala de sport a instituţiei.

Potrivit prof. univ. dr. Gabriela Prelipcean, prorector al USV, „am prioritizat lucrările din cadrul proiectului de reabilitare a campusului, dat fiind posibilităţile financiare pentru această perioadă. În cadrul lucrărilor începute în campus se vor se înlocui conductele, încercăm, totodată, să reorganizăm sistemul de cablare şi vrem să reconsiderăm partea de alei şi de acces. Dacă pentru căminele C2 şi C4 nu e nici o problemă în ceea ce priveşte accesibilitatea maşinilor, pentru C1 este o problemă în acest sens, mai ales când trebuie să se intervină în situaţii de urgenţă”.

Gabriela Prelipcean a mai specificat că, în 2014, Ministerul Educaţiei a alocat Universităţii din Suceava, pentru investiţii, suma de 700.000 de lei, valoarea lucrărilor ce se desfăşoară în această toamnă în campus fiind de circa 700.000 - 800.000 de lei.

„Dacă va mai fi nevoie vom mai suplimenta fondurile din venituri proprii, dar vorbim de procente infime. Banii de la minister au venit pe rând, astfel că abia în această vară am putut demara lucrările. Au fost făcute diligenţe de către Universitate la minister pentru a obţine încă 200.000 până la 400.000 de lei, pentru investiţii, în acest an”, a mai arătat prorectorul instituţiei.

Lucrările din campus vor fi finalizate cel târziu la sfârşitul lunii octombrie.

 

Investiţie de aproape trei milioane de lei, finalizată anul trecut

La finele anului 2012, USV a dat startul unor serii de lucrări din cadrul proiectului denumit “Reabilitare amenajări exterioare şi sistematizare verticală campus I”, ce prevede reamenajarea campusului din strada Universităţii.

În 2013, USV a reuşit să dea o nouă faţă parcului din apropierea instituţiei, reabilitând zona din faţa corpurilor A şi E, investiţie care s-a ridicat la circa 2,9 milioane de lei.

Prima parte a proiectului a inclus resistematizarea fluxului de intrare şi ieşire din parcarea corpului A şi îmbunătăţirea accesului spre corpul E. Totodată, lucrările asigură o vizibilitate mai bună a corpurilor A şi E, dar şi o cale de acces mai spațioasă către Observatorul Astronomic, ţinând cont că autocarele cu vizitatori erau nevoite să parcheze în plină stradă.

Aleile din faţa corpului A au fost reproiectate, astfel încât zona a devenit un spaţiu aerisit, dotat cu băncuţe, perfect pentru relaxarea studenţilor şi nu numai. Locurile de parcare sunt ceva mai numeroase şi, deşi parte din spaţiul verde a fost sacrificat, reprezentanţii USV susţin că acesta va suferi o îmbunătăţire, sub o altă formă.

 

Proiectele pentru reabilitarea unor clădiri din campus

La începutul acestui an, rectorul USV, prof. univ. dr. ing. Valentin Popa, a arătat că în 2011 şi 2012, Ministerul Educaţiei a alocat universităţii sucevene, pentru investiţii, câte 1,8 milioane de lei, iar „în anul în care la USV s-au făcut cele mai multe lucrări şi s-au construit noi corpuri de clădire, ministerul a alocat 22 de milioane de lei”.

Cât priveşte reabilitarea unor clădiri din campusul de pe strada Universităţii, instituţia vrea să acceseze în acest sens o serie de fonduri din cadrul unor programe POR. Vizate sunt corpul D, corpul A şi căminul 1. Reabilitarea corpului A este estimată la patru milioane de lei, a corpului D, la două milioane de lei, iar cea a căminului studenţesc – la o sumă între unul şi patru milioane de lei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Bani cu țârâita pentru lucrările de reabilitare a campusului Universităţii „Ştefan cel Mare”.
 Vizualizări articol: 1925 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 6 voturi
Bani cu țârâita pentru lucrările de reabilitare a campusului Universităţii „Ştefan cel Mare”3.056

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei