Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 9 sep 2014 - Anul XIX, nr. 209 (5718)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Mircea Radu IACOBAN

Mircea Radu IACOBAN


să vezi şi să nu crezi!

Noi suntem români…

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

O întrebare: dacă scrisoarea trimisă din ţară prin care se faulta eventuala atribuire a unui important portofoliu european comisarului român n-a avut nici o importanţă şi nici un efect în ne-numirea pe respectivul post, atunci… de ce a mai fost trimisă? Aşa, de amorul artei? Aş încadra gestul pârei preventive la Înalta Poartă în rândul gafelor (cu previzibil efect electoral) nutrite din prea multă ură şi prea puţină raţiune, dar şi-ntr-o anume regretabilă tradiţie românească.

Este de-a dreptul spectaculos să urmăreşti voltele… dezinvolte din politica românească, unde curent şi inocent se practică strămoşeasca şi verificata întoarcere a armelor, după cum nu-i lipsit de interes să observi cum cel ce ieri scuza, azi acuză (şi invers).

N-ar fi rău, din când în când, să mai răsfoim şi Biblia. Zilele trecute, „navigând” prin Evanghelia după Ioan (care se deschide aşa de frumos, cu „la început a fost cuvântul”) am dat peste istoria cu „femeia prinsă în preacurvie”.

Mântuitorul zice: „Cine dintre voi este fără de păcat, acela să arunce întâi cu piatra în ea”. Tristeţea e că mulţi citesc şi puţini pricep – ori se prefac a pricepe. Doar nu-i vorba despre banala pedepsire a delictului de preacurvie, ci de întemeierea unui principiu moral fundamental, rezumat şi exprimat, peste veacuri, în patru cuvinte: cine dă cu piatra? Adică, nu „de ce dai, bă?” (că vor fi fiind motive) ci „de ce tocmai tu?” Nici unul dintre combatanţi nu-i îngeraş, nu-i uşă de biserică, nuanţările operează mai degrabă între curvie şi preacurvie, însă cine pretinde moralitate, cine dă lecţii de rectitudine şi deplină onestitate, cine ridică piatra? Dacă-i pe-aşa, atunci, n-o fi fost nici curva, curvă (utilizez limbajul evanghelistului) ci biată fecioară siluită.

Întrebarea-avertisment „cine dă cu piatra?” s-ar cuveni aşezată drept motto chiar pe arcul de triumf ce străjuieşte intrarea în eterna, fascinanta şi nesfârşita tranziţie românească.

Cum să dau crezare apelului la cinste universală rostit cu prestanţă declamatorie, de la cele mai înalte tribune, tocmai de către X, care şi-a clădit averea şi omnipotenţa pe tot soiul de afaceri necurate? Cum să-l cred pe noul moşier Y, care habar n-are câte ţâţe are vaca, când oftează din rărunchi pe toate drumurile, căinând soarta biet ţăranului român? Ce credit să mai acord marii puteri Z, care condamnă încălcarea rezoluţiilor ONU, când ea însăşi le încalcă nonşalant, ştergând armat graniţe şi acaparând teritorii?

În zona culturală pe care o cunosc mai bine, cei mai agresivi pe baricade, după 1989, s-au arătat a fi taman foştii secretari de partid, vajnici aspiranţi la continuitate în îndeletnicirea azvârlirii cu piatra (sensul l-au schimbat din mers). Vor fi având şi ei ceva dreptate, s-au înscris în tradiţia autohtonă, doar românii au impus şi validat conduita întoarcerii armelor (ţin minte că, într-o documentare scriitoricească prin munţii Bucovinei, o autoritate-ghid a oprit autobuzul spre a ne arăta „locul în care s-au întors armele în al doilea război mondial”!)

Gestul nobil de a-ţi asuma total răspunderea propriilor acte şi de a tăcea mâlc când îţi bâzâie ditamai muscoiul pe căciulă a rămas undeva, la periferia interesului general.

O impresionantă şi inubliabilă pildă de gentlemanie ne-a oferit-o, cândva, un poet din provincie (nu de provincie). Îngrozit de consecinţele unui nefericit incident (suava jună cu care întreţinea, în premieră, necesarele şi plăcutele preludii, biruită de emoţii, a slobozit o sonoră ripostă flatulantă), poetul nostru a strigat din răsputeri: „Nu tu! Eu! Eu!”

În politica dâmboviţeană se procedează cu lejeritate invers: NU EU, TU! Tu ai pus rahat pe clanţă!

Continua porcăială murdăreşte tot, maculează toate şi se va ajunge din nou ca, la prezidenţiale, să fie votat, cu un oftat, răul cel mai mic. Când va fi linişte în ţara asta? Mă tem că niciodată: noi suntem români, noi suntem români…

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Noi suntem români….
 Vizualizări articol: FLOOD/SPAM | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 8 voturi
Noi suntem români…5.058

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Cătălin MIHULEAC
Cătălin MIHULEAC
Mircea Radu IACOBAN
Mircea Radu IACOBAN

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei