Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 8 sep 2014 - Anul XIX, nr. 208 (5717)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Elemente noi

Persoane importante din primării sucevene, în vizorul DNA în dosarul subvențiilor ilegale acordate de APIA

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Ancheta în dosarul subvenţiilor ilegale acordate de APIA Suceava aduce elemente noi de la o zi la alta. Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Serviciul Teritorial Suceava, sunt pe cale să extindă urmărirea penală şi faţă de alte persoane, dar şi pentru noi infracţiuni în cazul celor puşi deja sub acuzare.

Potrivit anumitor surse, în scurt timp vor apărea surprize importante în acest caz. Mai exact, este vorba de persoane cunoscute din mai multe primării ale judeţului Suceava care au sprijinit această grupare. Este vorba de oameni cu răspundere în administraţia locală, care au eliberat adeverinţe false prin intermediul cărora anumiţi fermieri, dar şi o serie de biserici şi mănăstiri, au beneficiat de subvenţii din fonduri europene.

În ceea ce priveşte fermierii din judeţ, procurorii DNA Suceava au suficiente date din care rezultă că în aproximativ 600 de dosare s-au acordat subvenţii fără ca titularii să fi avut acest drept.

Pentru ca acest mecanism să funcţioneze, persoane cu funcţii de conducere dar şi responsabilităţi în domeniul acordării subvenţiilor au închis ochii, iar de multe ori trecerea cu vederea a ilegalităţilor a putut fi posibilă doar contra unor sume de bani oferite drept mită.

 

200 de biserici şi mănăstiri, suspectate că au luat fonduri ilegale

În afara persoanelor fizice care au beneficiat ilegal de bani europeni, în anchetă apar şi foarte multe indicii despre implicarea reprezentanţilor Bisericii din Bucovina în aceste manevre dubioase. Ancheta aflată în derulare vizează circa 200 de biserici şi mănăstiri din judeţ, care au beneficiat de adeverințe false de la primăriile la care sunt arondate. Cu ajutorul acestor documente, deşi nu deţineau animale sau terenuri, iar în alte situaţii nici animale şi nici terenuri, reprezentanţii celor 200 de lăcaşuri de cult au încasat sume importante din partea APIA Suceava.

O expertiză este în lucru, iar cel mai probabil la începutul lunii viitoare se va stabili cu exactitate care a fost „contribuţia” fiecărei biserici şi mănăstiri la frauda estimată la cinci milioane de lei din fondurile europene atrase în judeţul Suceava prin intermediul APIA.

 

Cine sunt inculpaţii din acest dosar

Până în prezent, principalii inculpaţi din acest dosar sunt Dorel Gheorghe Benu, fost director general al APIA România, şi Delia Moldoveanu, director adjunct al APIA Suceava. Cei doi au fost arestaţi iniţial la domiciliu, dar ulterior Curtea de Apel Suceava a dispus măsura controlului judiciar.

Tot calitatea de inculpat o are şi Eugen Mogoş, directorul înlocuit pentru câteva săptămâni de la conducerea APIA Suceava şi între timp repus pe funcţie, dar la Călăraşi.

DNA Suceava îi mai cercetează pe consilierul judeţean Ioan Piticari, pe medicul veterinar Neculai Toma, dar şi pe o serie de angajaţi de la APIA Bucureşti şi APIA Suceava.

Dintre angajaţii APIA Suceava au calitatea de inculpat Lya Chiriac, Ionela Melania Blanariu şi Nicoleta Cheler. Lista inculpaţilor îi mai cuprinde pe fostul primar din Câmpulung Moldovenesc Gabriel Constantin Şerban, dar şi pe un angajat al Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava, Lucian Ciobanu.

 

Delia Moldoveanu conducea în realitate APIA Suceava

Delia Moldoveanu, directorul executiv adjunct al APIA Suceava, este considerată de anchetatori unul dintre capii reţelei care a fraudat bugetul fondurilor europene. Funcţionara APIA Suceava este cercetată pentru următoarele infracţiuni: acordarea de subvenţii cu încălcarea legii sau neurmărirea, conform legii, a respectării destinaţiei subvenţiei, în formă continuată; abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată; dare de mită, respectiv omisiunea sesizării.

„Rolul esenţial al directorului executiv adjunct Moldoveanu Delia era de a proteja activitatea infracţională a consilierilor şi şefilor de serviciu din cadrul APIA CJ Suceava, prin influenţa şi relaţiile pe care le avea la nivelul APIA Central Bucureşti şi apoi cu factori de decizie şi control din cadrul direcţiilor agenţiei (DACIS, IACS etc.). Analiza acţiunilor derulate de Delia Moldoveanu relevă faptul că aceasta conduce în mod nemijlocit activitatea Centrului Judeţean Suceava al APIA în baza relaţiilor importante pe care le are şi cultivă la nivelul APIA Bucureşti şi în mediile de influenţă ale Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR)”, se arată într-un comunicat al DNA Suceava.

 

Directorul general al APIA, îngerul păzitor al Deliei Moldoveanu

Pentru a-şi putea continua acţiunile fără a fi călcată pe bătături, Delia Moldoveanu îşi crease o adevărată reţea de prieteni, cunoştinţe şi relaţii la nivelul APIA Central. Printre aceştia se număra însuşi directorul general, Dorel Gheorghe Benu.

„Deşi lua cunoştinţă despre neregulile care adeseori îmbrăcau forma penală, inculpatul Benu Gheorghe Dorel, în loc să adopte atitudinea legală de a sesiza organele judiciare, a preferat să îi dea sfaturi inculpatei Moldoveanu Delia cu privire la modul în care să procedeze referitor la solicitările din partea DNA de a comunica date necesare pentru desfăşurarea prezentei anchete penale, astfel încât să îngreuneze verificările care se efectuează în prezentul dosar penal. De asemenea, răspunsurile întocmite pentru organele de urmărire penală de Delia Moldoveanu erau studiate de Benu Gheorghe Dorel, pentru ca acestea să nu-i incrimineze pe funcţionarii APIA CJ Suceava. Deşi DNA ST Suceava a mai transmis în atenţia directorului Benu Gheorghe Dorel un număr de 6 solicitări privind verificarea dosarelor de acordare a subvenţiei şi în special a modului în care funcţionarii APIA CJ Suceava nu şi-au îndeplinit atribuţiile de serviciu, acestea au rămas fără răspuns”, se arată în comunicatul DNA Suceava.

Pentru că bunele relaţii pe care şi le cultivase la Bucureşti erau deja de notorietate, o parte dintre angajaţii APIA Suceava îi cereau Deliei Moldoveanu să intervină pe lângă directorul general Benu în vederea efectuării unor plăţi preferenţiale în ceea ce priveşte o serie de drepturi băneşti câştigate în instanţă.

 

Subvenţiile ilegale au fost acordate în perioada 2010-2013

Potrivit procurorilor DNA Suceava, toată activitatea infracţională era extrem de bine organizată.

„La nivelul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură Centrul Judeţean Suceava, funcţionari cu atribuţii de verificare şi aprobare a dosarelor de subvenţie au admis la plată cereri de acordare a sprijinului financiar pe suprafaţă sau în domeniul zootehnic unor persoane fizice, juridice, parohii şi mănăstiri, ce nu îndeplineau condiţiile de eligibilitate. Astfel au fost solicitate/acordate subvenţii, în perioada 2010-2013, cu încălcarea legii şi nerespectarea normelor APIA, din bugetul general al Comunităţilor Europene şi de la bugetul de stat, într-un număr total de 246 dosare de acordare a sprijinului financiar (exploataţii agricole, asociaţii zootehnice şi I.F. cu acest domeniu), precum şi în cazul unor parohii şi mănăstiri din judeţul Suceava ce nu desfăşurau activităţi agricole sau zootehnice (în anul 2012 au fost aprobate 193 de dosare pentru o valoare de 1.761.371,41 lei, iar în 2013 un număr de 213 dosare de subvenţii în valoare de 2.374.857,80 lei, pentru parohii şi mănăstiri din judeţul Suceava)”, se arată în comunicatul procurorilor anticorupţie.

 

Continuă cercetările şi faţă de comisarul-şef Ioan Crap

O altă persoană inculpată în acest dosar şi faţă de care continuă cercetările este comisarul-şef Ioan Crap. Fostul şef al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Suceava este cercetat pentru că ar fi intervenit pe lângă un subaltern pentru ca acesta să nu-şi îndeplinească atribuţiile de serviciu. Mai exact, agentul Alexandru Tauciuc a oprit-o în trafic pe Delia Moldoveanu, care circula cu viteză peste limita admisă. Aceasta şi-a contactat fratele, pe preotul Tiberiu Costiuc, care l-a sunat pe preotul Cătălin Axinte pentru a cere ajutor. La rândul său, acesta l-a sunat pe comisarul-şef Ioan Crap pentru ca fosta directoare adjunctă a APIA Suceava să nu rămână fără permis de conducere. Fostul şef al IPJ Suceava neagă că ar fi intervenit pe lângă subalternul său, care i-a dat doar un avertisment Deliei Moldoveanu. Ulterior, preotul Tiberiuc Costiuc i-a oferit agentului Alexandru Tauciuc trei sticle de vin şi trei cobze de păstrăv, bunuri pe care procurorii DNA Suceava le consideră preţul „tranzacţiei”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Persoane importante din primării sucevene, în vizorul DNA în dosarul subvențiilor ilegale acordate de APIA.
 Vizualizări articol: 7838 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 5 voturi
Persoane importante din primării sucevene, în vizorul DNA în dosarul subvențiilor ilegale acordate de APIA5.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Oameni stricaţi şi stricători de suflete! trimis de
( 8 sep 2014, 13:33:17
,,Suntem în ţara din care Caragiale a fugit exasperat, ţara în care Eminescu şi-a pierdut minţile, ţara care a refuzat, iresponsabil, oferta făcută de Brâncuşi, la bătrîneţe: aceea de a-şi lăsa întreaga operă compatrioţilor săi. Ţara care şi-a omorît elitele în puşcărie, ţara în care n-au mai vrut să se întoarcă Mircea Eliade, Cioran, Eugen Ionescu, George Enescu. Ţara din care pleacă, mereu, tineri excepţionali şi nu doar ca să se căpătuiască, ţara care furnizează Europei milioane de muncitori cu ziua, prost utilizaţi şi prost plătiţi la ei acasă. Nu pot decît să sper că, sub această pojghiţă de mizerie, există şi o altă ţară, ţara unor oameni cuviincioşi şi cinstiţi, ţara celor care ştiu să se respecte între ei şi să nu se lase manipulaţi de cîteva trupe barbare de oameni stricaţi şi stricători de suflete.” Andrei Plesu

2.   Comentariu trimis de
( 8 sep 2014, 19:38:49
Procurorii isi fac treaba, cerceteaza anumite presupuse fraude…
…Dar explozia de ura izbucnita cu ocazia acestor cercetari arata ce zace in realitate in sufletul unui crestin-ortodox roman, CAT DE FALSI SUNT CRESTINII –ORTODOXI. La zile de sarbatoare, tot acestia, se calca in picioare la sfintele Liturghii sau la Invierea Domnului Hristos si se mandresc cu minunatele Manastiri din Bucovina….e trist, e foarte trist. Suntem un popor trist deoarece ne bucura raul si ne intristeaza fericirea.
2.1  RE: Comentariu trimis de
( 8 sep 2014, 20:14:09
Al dracului ejti mey “japca-liule”."Esplo de harneala e mult mai mare ca bunul simt crestin ortidox.Ia viteza ba tiriplica.
3.   Comentariu trimis de
( 8 sep 2014, 20:16:23
"Esplozia" de harneala e mult mai mare ca bunul simt crestin ortodox.Ia viteza ba tiriplica.

4.   Fundu-moldovei trimis de
( 8 sep 2014, 22:12:00
Pe la fundu moldovei,cu apia cand ajungeti???.,tudor zdrob,tampau dorel,andrei titi,si etc,gasiti si mai multe....,cu paduriile,etc
5.   La bulau trimis de
( 9 sep 2014, 08:23:44
Sunt foarte curios cati popi vor intra la parnaie in urma acestui scandal si ce va avea de spus tovarasul Pimen Zainea in apararea lor.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei