Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 8 sep 2014 - Anul XIX, nr. 208 (5717)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

Eveniment

Soloneţu Nou a fost pentru o zi capitala polonezilor din România

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Soloneţu Nou a fost pentru o zi capitala polonezilor din România, iar manifestarea care a avut loc sâmbătă s-a dovedit un succes total. Sărbătoarea Roadelor (Dozynki) a adunat câteva sute de oameni, atât din ţară, cât şi din străinătate. Indiferent că erau etnici polonezi, ucraineni, germani sau români, cu toţii au avut parte de o zi perfectă, în care momentele solemne de la Liturghia din Biserica din Soloneţu Nou s-au îmbinat armonios cu prezentarea roadelor din acest an şi a unor mâncăruri tradiţionale poloneze, la care s-a adăugat spectacolul de final susţinut pe scena din curtea sediului Dom Polski din localitate.

Manifestarea organizată de Uniunea Polonezilor din România a încheiat un ciclu de mai multe evenimente care au debutat joi, 4 septembrie, şi care s-au derulat sub denumirea „Zilele Culturii Polone”. Oaspeţii sosiţi din Polonia, Bucureşti, dar şi alte localităţi din România unde se găsesc comunităţi de polonezi au apreciat la unison organizarea şi tot ce se petrece de ani de zile în această micuţă localitate a Bucovinei.

 

Preotul Stanislav Cucharec a fost instalat paroh la Soloneţu Nou

Liturghia de sâmbătă de la Soloneţu Nou a fost una aparte şi asta pentru că a coincis cu numirea unui nou preot paroh, în persoana lui Stanislav Cucharec, care l-a înlocuit pe părintele Marius Bucevski. Decretul de numire semnat de PS Petru Gherghel, episcop de Iaşi, a fost citit în biserică în faţa credincioşilor veniţi să asiste la slujbă, cu aceeaşi ocazie fiind făcută şi o prezentare a noului preot paroh.

Stanislav Cucharec are 41 de ani şi este originar din Mănăstirea Humorului, fiind hirotonosit preot în iunie 1997. Noul preot paroh din Soloneţu Nou şi-a început activitatea în judeţul Neamţ, a activat vreme de 10 ani în Republica Moldova, iar apoi şi-a continuat studiile în Polonia. Este doctorand al Universităţii Pontificale din Cracovia, iar în perioada studiilor a slujit şi în Basilica Mariană din acest oraş al Poloniei.

La finalul liturghiei, preoţii, invitaţii şi toţi credincioşii s-au mutat la noua clădire Dom Polski, o construcţie cochetă şi extrem de frumoasă finalizată recent cu sprijin financiar exclusiv din Polonia.

 

„Delicatesele culinare de aici trebuie promovate nu doar în România, ci în toată Europa”

Aici, fiecare comunitate de polonezi din România a amenajat câte un stand cu produse şi bucate tradiţionale. Alături de etnicii polonezi din România, anul acesta au ajuns la Soloneţu Nou şi reprezentanţi ai unor comunităţi din Polonia, cea mai importantă fiind delegaţia din oraşul montan Zakopane, venită în frunte cu viceprimarul localităţii, Mariusz Koperski.

Reprezentanţii fiecărei localităţi s-au străduit să impresioneze oficialităţile cu deliciile culinare pregătite, iar oaspeţii din Polonia s-au desprins cu greu de standurile special amenajate pentru acest eveniment.

Prezent la manifestarea din acest an a Sărbătorii Roadelor, senatorul Marek Konopka, din Comisia Polonezilor din Diasporă, s-a declarat extrem de încântat de ceea ce a văzut la Soloneţu Nou.

„Vreau să-i salut pe toţi polonezii din România şi să le mulţumesc pentru că păstrează foarte bine tradiţiile şi obiceiurile noastre, un cuvânt de mulţumire aparte fiind pentru domnul deputat Ghervazen Longher cu care am discutat intens în ultimii ani pentru realizarea diferitor proiecte materializate în România. Am vizitat toate standurile şi am gustat toate delicatesele produse de gospodine, iar acestea sunt foarte bune, motiv pentru care afirm cu tărie că trebuie promovate nu doar în România, ci în toată Europa”, a mărturisit senatorul Marek Konopka.

La rândul său, viceprimarul din Zakopane a spus că toţi muntenii din zona de unde vine ştiu ce este şi ce reprezintă Suceava, Bucovina şi Uniunea Polonezilor din România şi apreciază în mod deosebit activităţile care se derulează aici.

 

Polonezii din România, lăudaţi pentru că-şi conservă atât de bine valorile şi tradiţiile

Printre oficialităţile prezente la cea de-a 16 ediţie a Sărbătorii Roadelor s-a numărat şi Jan Bury, consilierul personal al preşedintelui regiunii Podkarpacia, dar şi secretarul Ambasadei Poloniei la Bucureşti, Arthur Tarasiewcz, fiecare dintre ei având doar cuvinte de laudă la adresa modului în care etnicii polonezi din România înţeleg să fie uniţi şi să-şi conserve atât de bine valorile transmise din generaţie în generaţie.

Partea română a fost reprezentată de Elena Boloca, primarul comunei Cacica, aceasta ţinând să sublinieze colaborarea foarte bună pe care o are cu etnicii polonezi şi conducerea Uniunii Polonezilor din României, precum şi cu deputatul Ghervazen Longher, relaţie consolidată de-a lungul mai multor ani.

Deputatul Ghervazen Longher, preşedintele Uniunii Polonezilor din România, a dorit să le mulţumească tuturor celor prezenţi, dar şi lui Dumnezeu pentru că a permis derularea acţiunilor în condiţii foarte bune.

Sărbătoarea Roadelor din acest an s-a încheiat într-o atmosferă de bucurie şi veselie, cu muzică şi dans asigurate cu ajutorul unor formaţii deja de tradiţie din zonă, şi nu doar cele aparţinând etnicilor polonezi, ci şi celorlalte comunităţi existente în acest areal. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Soloneţu Nou a fost pentru o zi capitala polonezilor din România.
 Vizualizări articol: 1552 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Soloneţu Nou a fost pentru o zi capitala polonezilor din România5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei