Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 8 sep 2014 - Anul XIX, nr. 208 (5717)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Domnitori „căzuți în dizgrație”

Mutarea statuii domnitorului Petru Mușat, misiune imposibilă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Statuile domnitorilor moldoveni Petru Mușat și Ștefan cel Mare par să fie urmărite de un blestem, care le face să fie date uitării, lăsate pradă efectului distrugător al timpului, intemperiilor și al nepăsării. Una, cea a domnitorului Petru Mușat, cel căruia i se atribuie construirea Cetății Sucevei, este „exilată”din februarie 2011 la câţiva metri de cimitirul Pacea, în curtea laboratorului de restaurare a Muzeului Bucovinei.

Cea a domnitorului Ștefan cel Mare, marele luptător al creștinătății, canonizat de Biserica Ortodoxă Română, este de asemeni dată uitării, în Parcul Șipote, lângă Cetate, cu copaci și buruieni care cresc sub coada calului și cu una din plăcile de basorelief căzută încă de acum şase ani, fără a mai fi pusă la loc.

 

Suma alocată mutării statuii lui Petru Mușat, insuficientă

Problema celor două statui reprezentative ale Sucevei, care ar trebui să fie puse în valoare și aflate la loc de cinste, a fost abordată și în cadrul discuțiilor purtate între aleșii locali la ședința extraordinară de Consiliu Local de vineri.

„Avem îndată un an de zile de când s-a decis mutarea statuii lui Petru Mușat în fața Consiliului Județean, dar nu se întâmplă nimic”, a remarcat consilierul local Daniel Prorociuc.

Problema a fost lămurită de primarul Sucevei, Ion Lungu:

„Au fost necesare o serie de aprobări din partea Consiliului Județean, ceea ce a durat ceva timp, acum acestea sunt date, dar suma prinsă pentru mutarea statuii, de 35.000 de lei, este prea mică. Nici un constructor nu se prinde să o facă în acel tarif. Probabil vom reveni în Consiliul Local, să rectificăm această sumă, dacă vrem să se facă o lucrare de calitate. Nu putem pune doar statuia pe un soclu, fără a amenaja cât de cât terenul în jurul ei”.

Proiectul de mutare a statuii prevede construirea unei platforme de 69,3 mp şi placarea cu granit a unei suprafeţe de 107 mp (platformă, alei, parapeţi şi soclu statuie).

Numai că, dacă suma prevăzută inițial pentru realizarea lucrării era de 91.000 lei, în urma votului negativ dat de consilierii PDL, de mai multe ori la rând, pe motiv că suma este mult prea mare, s-a ajuns la diminuarea ei la aproape o treime, ceea ce, conform constructorilor, nu acoperă nici măcar costul de achiziție a materialelor de construcție necesare, granitul fiind cel mai scump dintre acestea.

 

Finanțare inexistentă pentru reabilitarea statuii unui simbol al Moldovei și al creștinătății

În cadrul acestor discuții a intervenit și consilierul local Cornel Grosar, care a atras atenția asupra unei alte statui-simbol a orașului Suceava, cea a voievodului Ștefan cel Mare călare, despre care a afirmat că „arată deplorabil, iar orice vizitator care vine se îngrozește”.

Primarul Ion Lungu a spus că refacerea basoreliefului căzut a tot fost amânată pentru că s-a încercat atragerea de fonduri guvernamentale sau fonduri europene pentru reabilitarea statuii și a platoului Cetății de Scaun, dar, din păcate, nu s-au găsit resursele financiare necesare.

„Probabil că va trebui să recurgem la fonduri locale, dar sunt două aspecte de urmărit acolo – o simplă toaletare este una, dar a face o intervenție amănunțită, de refacere a acelui basorelief, costă mult mai mult. Dar vom vedea cum rezolvăm asta anul viitor”, a spus edilul sucevean.

“Trebuie să prindem în buget finanțarea necesară pentru repararea ei, deoarece

atât aceasta, cât și cea a lui Petru Mușat sunt mult prea importante pentru a ne crampona de alocarea unor fonduri pentru punerea lor în valoare”, a insistat Cornel Grosar.

În mod surprinzător, într-o țară cu populație majoritar ortodoxă, reprezentarea unui domnitor cunoscut la nivel mondial, un simbol al creștinătății, trecut în rândul sfinților, nu a atras interesul nici unui finanțator - instituție de stat, fundație religioasă ori chiar un investitor privat, care să se asocieze cu administrația locală, pentru a pune în valoare un simbol al orașului.

 

Statui aflate pe lista monumentelor istorice din județul Suceava

Statuia lui Petru I Mușat din Suceava este un monument din bronz închinat voievodului moldovean Petru I Mușat (1375-1391), care a fost realizat de către sculptorul Paul Vasilescu și dezvelit în anul 1976 . Monumentul elogiază personalitatea voievodului care a mutat capitala Moldovei de la Siret la Suceava și din vremea căruia datează primul document de atestare a Cetății de Scaun a Moldovei (10 februarie 1388), precum și a orașului Suceava (18 august 1388).

Statuia ecvestră a lui Ștefan cel Mare(1457-1504) este un monument din bronz realizat de către sculptorul Iftimie Bârleanu și dezvelit în anul 1977 în municipiul Suceava. Statuia este amplasată în Parcul Șipote-Cetate, în apropiere de Cetatea de Scaun a Sucevei, în partea de sud-est a orașului. Statuia constituie cea mai mare lucrare de acest gen din țară, având o înălțime totală de 23 de metri (inclusiv soclul) și putând fi văzută din orice punct central al orașului.

Ambele statui au fost incluse din 2004 pe lista monumentelor istorice din județul Suceava.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mutarea statuii domnitorului Petru Mușat, misiune imposibilă.
 Vizualizări articol: 2600 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Mutarea statuii domnitorului Petru Mușat, misiune imposibilă5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Anormalul... devine normal! trimis de
( 8 sep 2014, 13:45:46
,,Asta-i atmosfera morală şi profesională a unei ţări, în care bunul gust, bunul simţ, onestitatea, meseria, comportamentul civilizat şi respectul pentru valori stau sub ameninţarea unor găşti de neisprăviţi, de netrebnici, de mercenari rudimentari: oameni cu pregătire precară, oameni care nu se pot recomanda prin nici o ispravă, în nici un domeniu; guralivi, prost crescuţi, inculţi, dominaţi de resentiment, instincte brutale şi interes privat”-Andrei Plesu
1.1  RE: Anormalul... devine normal! trimis de
( 8 sep 2014, 14:44:08
Ce profund si plin de miez este acest intelectual dilematic. A fost un varf de lance anticomunista si a luptat pe fata cu ei ascultand sub plapuma Europa Libera.Dupa lovilutia din 89 a fost un fervent aparator al culturii si romanismului situandu-se mereu in fonctii importante cand la unii cand la altii.Sant curios ce o sa-i spuna lui Noica atanci cand se vor intalni acolo sus. Nea latuu baga si ceva de kantianu pardon cartianu sa mustim azi in bule de cultura pura.
1.2  RE: Anormalul... devine normal! trimis de
( 8 sep 2014, 15:32:18
....eu pe kant si tu pe laatu.Azi nu am chef de cearta cu matale monseur taz.
2.   ..... trimis de
( 8 sep 2014, 14:55:40
Bine ca au bani de dat la popi...cu neMiluita...
3.   ...intelectual dilematic!? trimis de
( 8 sep 2014, 19:44:41

Ce, taurule, iar ai vazut rosu?
3.1  RE: ...intelectual dilematic!? trimis de
( 8 sep 2014, 19:51:24
Ai tinut in tine pana ai vazut ca am postat la articolul ala cu udrea. Ce perspicac mai esti monseur latuu. Apropos tot udrea o chema si pe fiica popii de la “schitul maicilor” ?
3.2  RE: ...intelectual dilematic!? trimis de
( 8 sep 2014, 22:06:40
Ca indiciu "schitul maicilor" e "justitia independenta a statului de drept".

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei