Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 8 sep 2014 - Anul XIX, nr. 208 (5717)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Pericol public

La 14 ani, trimis în judecată pentru furturi, distrugere şi o tâlhărie cu cuţitul la gât

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un minor în vârstă de 14 ani din comuna Şcheia a fost trimis în judecată, în stare de arest preventiv, de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava, pentru infracţiuni de furt, distrugere şi tâlhărie. Ilie Costică R., zis „Paznicu” sau „Mucea”, a fost capul grupării de minori infractori care a comis zeci de furturi încă din anul 2012.

„Paznicu”, care a împlinit vârsta de 14 ani în luna aprilie a acestui an, acţiona împreună cu alţi trei copii, toţi de etnie romă, care nu au încă 14 ani. Cei patru furau de regulă din locuinţe sau din gospodării din Şcheia însă, cu puţin înainte de arestarea lui „Mucea”, au început să comită şi fapte cu violenţă. Aşa s-a ajuns la două tâlhării, conform anchetatorilor principalul autor al acestora fiind cel mai mare dintre minori. La una dintre fapte, copilul infractor s-a folosit de un cuţit, pe care i l-a pus la gât unui alt minor, căruia i-a furat bicicleta.

 

Un minor de 14 ani după gratii, o misiune extrem de dificilă pentru anchetatori

Trimiterea în judecată a unui copil de doar 14 ani, cu atât mai mult în stare de arest preventiv, este o premieră la nivel de judeţ, asta în condiţiile în care legea penală este foarte blândă cu minorii infractori în România. Conform Codului Penal, copiii până în 14 ani nu răspund penal pentru faptele lor, iar până la 16 ani au răspundere penală limitată. Aşa s-a ajuns ca minorii infractori din Şcheia să-i terorizeze pur şi simplu pe localnici fără ca poliţia să poată face aparent nimic. Anchetatorii, care nu au putut să-i audieze pe minori decât în calitate de martori, au aşteptat în primă fază data de 13 aprilie 2014, atunci când cel mai mare dintre autori a împlinit vârsta de 14 ani. S-a efectuat apoi o expertiză psihiatrică, în urma căreia a rezultat că minorul are discernământ, iar abia apoi acesta a putut fi pus sub acuzare. Practic, în cazul lui Ilie Costică R., ancheta a plecat doar de la faptele comise începând din luna iunie. Aşa s-a ajuns ca inculpatul, care a fost arestat preventiv la mijlocul lunii august, de către Judecătoria Suceava, să fie trimis în judecată pentru doar patru dintre fapte.

 

Fura convins că nu poate păţi nimic

Procurorii anchetatori au arătat că minorul infractor provine dintr-o comunitate în care infracţionalitatea reprezintă cea mai la îndemână preocupare şi şi-a însuşit diverse metode de comitere a faptelor de la adulţi, inclusiv din mediul familial. El şi-a format apoi un anturaj alcătuit din încă trei minori împreună cu care a început să fure. Anchetatorii au concluzionat, în urma audierii minorului, că acesta avea convingerea că faptele sale nu pot avea repercursiuni de natură penală datorită vârstei pe care o are.

 

Un mod de acţiune care nu are nimic în comun cu un copil care abia a împlinit 14 ani

Copilul de doar 14 ani a fost trimis în judecată pentru un furt dintr-un autoturism, pe 8 iunie, pentru o tâlhărie comisă asupra unui pescar, pe 16 iunie, pentru un furt de acumulatori auto dintr-o societate din Şcheia, din 25 iunie, şi pentru tâlhărirea cu un cuţit a unui biciclist, faptă din 27 iulie. 

Două dintre fapte atrag atenţia în mod deosebit.  Un bărbat din Suceava, Ioan C., care pescuia pe malul râului Suceava, s-a trezit înconjurat de cei patru minori pe data de 16 iunie 2014. Minorul trimis în judecată i-a cerut un băţ de pescuit, după care, refuzat, a început să arunce cu pietre spre pescar. Acesta a încercat să-i alunge din zonă, moment în care a alunecat şi a căzut în apă. A fost momentul în care „Mucea” şi ceilalţi trei copii i-au spart maşina, furând mai multe bunuri din interior. Minorii nu s-au mulţumit cu atât, ci au provocat distrugeri maşinii, rupând oglinzile retrovizoare şi dezumflând cauciucurile.

O altă faptă cel puţin la fel de gravă este cea din 27 iulie. Pe un drum din Şcheia, un copil în vârstă de 13 ani, din localitate, care se deplasa pe o bicicletă, a fost lovit cu o piatră în spate de minorul de 14 ani, care era însoţit şi de ceilalţi trei complici. Autorul i-a spus copilului că trebuie să-i dea 10 lei, în contul unei datorii inexistente, după care l-a ameninţat cu cuţitul.

„Inculpatul a scos un cuţit de culoare neagră, cu buton, şi, pe un ton ameninţător, l-a îndreptat către gâtul persoanei vătămate, solicitându-i să-i dea bicicleta, <că altfel bagă cuţitul în el>”, au arătat anchetatorii.

 

Unul după gratii, trei în libertate

Cei patru minori fac parte din familii de romi din Şcheia. Faptul că aceştia au fost coordonaţi din spate de adulţi a fost confirmat fără îndoială de anchetă. De altfel, faţă de mai multe persoane din Şcheia procurorii au decis disjungerea cauzei şi efectuarea de cercetări pentru infracţiunea de tăinuire. Ba mai mult, arată anchetatorii, minorii erau trimişi la furat tocmai pentru că, având în vedere vârstele pe care le au, aparent nimeni nu le putea face nimic. Rămâne de văzut de acum încolo dacă ceilalţi trei minori infractori din grupare, care sunt în libertate, vor mai face probleme. Sunt semnale că aceştia vor continua să fure, acum fiind doar o scurtă perioadă de acalmie, cauzată de şocul arestării preventive a minorului de 14 ani, cel care ajunsese liderul grupării. 

 

Bunurile furate, vândute pe câţiva lei

Cele mai multe din bunurile furate de infractorii minori au ajuns la centrele de colectare a fierului vechi. Altele au ajuns la două magazine din Şcheia, iar unele au fost vândute unor localnici. Bunurile furate erau vândute pe sume derizorii. De exemplu, o bormaşină şi o trusă de chei tubulare au fost vândute de doi dintre autori cu doar 10 lei, câte 5 lei pentru fiecare bun. Undiţa sustrasă de la bărbatul tâlhărit pe malul râului Suceava a fost vândută cu suma de 3 lei. Minorii au ajuns să fure, întâmplător, dintr-o maşină, şi absorbante. 52 de absorbante furate au fost găsite de poliţişti la două magazine mixte din Şcheia, unde au fost duse de mama unuia dintre autori. 

Pentru cel mult câteva zeci de lei, cât luau minorii pe bunurile furate, proprietari de case din Şcheia s-au trezit cu pagube de zeci de ori mai mari. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului La 14 ani, trimis în judecată pentru furturi, distrugere şi o tâlhărie cu cuţitul la gât.
 Vizualizări articol: 2780 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
La 14 ani, trimis în judecată pentru furturi, distrugere şi o tâlhărie cu cuţitul la gât5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Raspundere trimis de
( 8 sep 2014, 14:19:46
sa fie inchisi si ciorile batrane

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei