Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 8 sep 2014 - Anul XIX, nr. 208 (5717)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   18 imagini |   ø fişiere video

Fălticeni

Gala laureaților Festivalului Internațional de Teatru pentru Tineret „Grigore Vasiliu Birlic”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Timp de o săptămână, Fălticeniul, cunoscut ca fiind unul dintre locurile din care au plecat nume mari ale culturii româneşti, a găzduit Festivalul Internaţional de Teatru pentru Tineret „Grigore Vasiliu Birlic”.

Recunoscut ca unul dintre cele mai importante festivaluri de teatru pentru copii şi tineret din Moldova, festivalul de la Fălticeni, ajuns la cea de-a IV–a ediţie, s-a bucurat şi în acest an de o prezenţă numeroasă şi de mare valoare atât din partea concurenţilor, cât şi a marilor actori şi regizori români care au venit în perioada 1 – 7 septembrie în urbea de pe Şomuz.

Festivalul a creat efervescenţă în rândul iubitorilor de teatru şi a adunat laolaltă elevi şi tineri din diferite zone ale ţării, membri ai unor trupe de teatru, studenţi ai UNATC, însoţiţi de profesorii lor, dar şi trupe de actori profesionişti. În fiecare seară au avut loc spectacole de teatru, iar în cursul zilei s-au desfăşurat concursurile din festival şi ateliere de teatru în care tinerii au învăţat ce înseamnă actoria împreună cu studenţii de la UNATC, profesora univ. dr. Lorette Enache de la UNATC Bucureşti şi regizorul Radu Ghilaş.

La Concursul Trupe de teatru s-au înscris în cursa pentru a câştiga trofeul festivalului opt trupe din România şi o trupă din Republica Moldova, iar la Concursul individual de recitare poezie sau monolog, peste 30 de tineri şi-au demonstrat calităţile artistice.  

 

Întâlnire de suflet cu Draga Olteanu Matei

Gala laureaţilor ediţiei a patra a Festivalului Internaţional de Teatru pentru Tineret “Grigore Vasiliu Birlic”, organizat de Asociaţia Fălticeni Cultural, a fost prefaţată de o întâlnire de suflet cu doamna teatrului românesc, Draga Olteanu Matei, care, împreună cu invitaţii, actriţa şi regizoarea Maria Voronca şi actorul Tudorel Filomon, au făcut portretul actorului Grigore Vasiliu Birlic aşa cum l-au cunoscut pe scena de teatru sau pe platoul de filmare. Întâlnirea s-a finalizat şi cu două promisiuni: Draga Olteanu Matei va reveni în curând la Fălticeni cu filmul “Dumbrava Minunată” pentru a povesti cum a fost realizat acest film şi cum şi-a pus amprenta cenzura comunistă asupra filmului, iar actorul Tudorel Filimon ca reveni anul viitor, împreună cu alţi colegi, pe scena Centrului Cultural “Grigore Vasiliu Birlic”, cu piesa de teatru “Birlic” a lui Tudor Muşatescu, piesă în care tânărul Grigore Vasiliu a cunoscut un succes uriaş, astfel încât a ajuns să se identifice cu personajul şi să-i adopte numele.

 

Lansarea albumului Fălticeni Folk

Tot în cadrul Galei laureţilor a fost lansat albumul „Fălticeni Folk”, cu piese premiate în cei trei ani de existenţă ai festivalului.

“Este un pas mare pentru copiii care au fost aici, pentru că la 15, 16 sau 17 ani să aibă un material discografic, un fel de carte de vizită pe care să o prezinte oriunde, este un mare lucru. Meritul meu este foarte mic, părintele Mihăilă a făcut tot ceea ce ţine de apariţia acestui album. Eu mă bucur că a ieşit şi pentru a vă bucura şi dumneavoastră vă rog să-l cumpăraţi pentru că sprijiniţi aceşti copiii”, a precizat Sorin Poclitaru, reprezentantul Casei de producţie Fair Play. 

Emoţiile decernării  premiilor ediţiei a IV-a a Festivalul Internaţional de Teatru pentru Tineret „Grigore Vasiliu Birlic” s-au întins pe durata a trei ore, timp în care pe scenă au urcat premianţii, dar şi laureaţii Festivalului “Fălticeni Folk”, prezenţi la Fălticeni cu ocazia lansării CD-ului.

 

Marele Premiu al festivalului a fost câştigat de trupa “Protha” din Panciu

Juriul festivalului, avându-l ca preşedinte pe regizorul Gheorghe Balint şi ca membri pe  Lorette Enache (prof. UNATC Bucureşti), actorul Tudorel Filimon, regizorul Radu Ghilaş şi Neculai Sturzu (profesor de limba şi literatura română), a decis ca Trofeul Festivalului să fie acordat trupei “Protha” din Panciu, coordonată de Cătălin Sfîrloagă, pentru piesa “Mecanica inimii”. Juriul a decis ca această trupă să primească pentru al doilea an consecutiv Marele Premiu al festivalului, iar o parte din tinerii actori din Panciu au câştigat premii la recitare şi monolog.

“Am crescut ca trupă alături de acest festival. În 2011 trupa pleca din Panciu, după opt ani, cu un experiment, “Medeea”, şi ajungea aici, la Fălticeni. Vă invidiez că aveţi aşa un festival, mi-aş fi dorit să am şi eu un părinte la Panciu aşa cum îl aveţi dumneavoastră pe părintele Mihăilă. L-am avut prin zăpezi acum trei ani de zile, a stat două ore cât a durat spectacolul, dar nu a vrut să rămână la noi. Vă mulţumim pentru încrederea acordată”, a precizat Cătălin Sfîrloagă, coordonatorul trupei “Protha” din Panciu.

Actorul Tudorel Filimon a motivat şi o decizie a juriului de a premia trupele care au avut o prestaţie sub aşteptări: „Ca la toate marile manifestări artistice, nu toate producţiile reprezintă împliniri. Mai sunt şi neîmpliniri şi, la fel cum la Hollywood există Smeura de aur, şi pentru a exista un stimulent pentru ediţia următoare, ne-am gândit să oferim două diplome <Birlic nemulţumit>pentru două trupe care, participând pentru prima dată, nu au intrat în cerinţele acestui festival. Cred că dacă Birlic era aici, mustăcea puţin şi îi felicita pe membrii celor două trupe care s-au simţit bine pe scenă”.

 

Premii în bani, trofee, diplome şi cărţi 

Anul acesta, 90 % din premiile festivalului (1.000 de euro) au fost oferite de Alex Şerban, strănepot al actorului Grigore Vasiliu Birlic, alte premii fiind acordate de Revista “Timpul” şi senatorul Ovidiu Donţu, care a oferit Premiul pentru cea mai bună actriţă.  Librăriile Humanitasau oferit premii în cărţi pentru toţi membrii trupelor şi participanții la monolog şi recitare.

“Birlic în limba turcă înseamnă unitate, iar dacă ne unim forţele facem lucruri bune. Fără sponsori, fără parteneri, fără membrii juriului, fără voluntari şi fără public nu am fi reuşit să facem festivalul. De aceea trebuie să vă mulțumesc tuturorcelor implicaţi în organizare, participanţilor şi spectatorilor.  Ne-am sfătuit cu membrii juriului şi de anul viitor vor fi invitate doar trupele care câştigă un festival mare. Birlic se va transforma într-un festival al festivalurilor”, a precizat preotul Liviu Mihăilă.

Gala laureaţilor s-a încheiat cu spectacolul extraordinar de operă susţinut de tenorul Teodor Ilincăi, soprana Silvana Coltor şi pianistul Lucian Duşa.

 

Premiile festivalului:

Monolog / poezie 7-14 ani

Locul 3: Alexandra Bocăneţ (9 ani), din Fălticeni
Locul 2: Carina Mihăilă (12 ani), din Roman
Locul 1: Ioana Tantoş (9 ani), din Bacău

Poezie – adolescenţi

Locul 3:Vlad Nechifor, din Fălticeni
Locul 2: Iris Tiron, din Panciu
Locul 1: Cosmin Alexandru Dumitru, din Panciu

Monolog – adolescenţi

Locul 3: Ana Baciu, din Botoşani
Locul 2: Cristian Conache, din Panciu
Locul 1: Daria Rusu, din Roman

Cel mai bun actor în rol secundar:

Cosmin Alexandru Dumitru, din Panciu

Cea mai bună actriţă în rol secundar:

Roxana Buzău, din Roman

Cel mai bun actor în rol principal:

Vladislav Ropot, din Hânceşti – Republica Moldova
Dragoş Maftei, din Iaşi

Cea mai bună actriţă în rol principal:

Ioana Andrei, din Iaşi

 

Premiile juriului

Premiul “Birlic nemulţumit”:

Trupa D&D, din Oniceni – Suceava
Trupa Adolescen Teen, din Lehliu Gară

Premiul pentru pitorescul personajelor:

Eugen Curelic şi Denis Târziu, din Lugoj

Premiul pentru mişcare scenică şi inventivitate artistică:

Trupa de teatru “Domino”, din Râmnicu Vâlcea

Premiul pentru cea mai bună scenografie:

Cătălina Bostan, coordonator Trupa “Gong” din Roman, piesa “Satul electronic”

Alexandra Stan, coordonator Trupa “PI” Suceava, piesa “Ai paria pe utopie?”

Premiul pentru regie:

Cătălina Bostan, coordonator Trupa “Gong” din Roman, piesa “Satul electronic”

Emil Gnatenco, coordonator Trupa “Clubul de teatru pentru tineret” din Iaşi, piesa “Aproape”

Marele premiu al festivalului:
Trupa “Protha”, din Panciu, cu piesa “Mecanica inimii”, coordonator Cătălin Sfîrloagă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Gala laureaților Festivalului Internațional de Teatru pentru Tineret „Grigore Vasiliu Birlic”.
 Vizualizări articol: 1260 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Gala laureaților Festivalului Internațional de Teatru pentru Tineret „Grigore Vasiliu Birlic”5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei