Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 12 aug 2014 - Anul XIX, nr. 185 (5694)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Cifre halucinante

Ghici câţi delegaţi au fost la Primăria Suceava în doi ani şi cinci luni. Răspuns: 13.942

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Jaful din bani publici cunoaşte diferite forme, iar cifrele cu care oamenii aflaţi în funcţii de conducere încearcă să acopere furturile sunt de-a dreptul halucinante. Cu puterea şi influenţa nelimitate despre care a crezut că îi sunt conferite de banii proveniţi din afacerile dubioase derulate pe banii contribuabililor, Neculai Bujor, fostul director economic al Primăriei Suceava, a încercat să-şi acopere matrapazlâcurile cu justificări nu doar ridicole, ci şi de-a dreptul hilare.

Aşa se face că potrivit datelor oficiale cuprinse şi în motivarea deciziei de condamnare a lui Neculai Bujor şi a celorlalte opt persoane care au dus la prejudicierea Primăriei Suceava cu o sumă de 64 de miliarde de lei vechi, cheltuielile de protocol ale administraţiei publice locale au fost exorbitante.

În intervalul 1 ianuarie 2002 – 31 mai 2004 la Primăria Suceava au fost în vizită 251 de delegaţii, având un număr de 13.942 de membri, care au consumat bunuri în valoare totală de 4,14 miliarde de lei vechi. Aceste cifre ar putea fi veridice eventual pentru primăria din Paris, nicidecum pentru Suceava, unde una-două delegaţii pe lună sunt deja suficient de numeroase.

Mai exact, fiecare delegaţie a numărat, în medie, 55 de persoane, iar dacă ar fi să luăm în calcul zilele din această perioadă, în Primăria Suceava a intrat câte un musafir la două ore, cu condiţia să fie luate în calcul şi zilele de sâmbătă şi duminică, respectiv sărbătorile legale.

„Pentru fiecare delegaţie a fost întocmit câte un referat de necesitate şi un proces verbal de consum, precum şi bonuri de consum aprobate de către directorul economic Neculai Bujor. Pentru primirea produselor respective la magazie a semnat pe respectivele bonuri de consum şeful Serviciului Adminstrativ, Constantin Bâta. Din adresa Primăriei Suceava numărul 36294/24.11.2005, rezultă că pentru produsele consumate cu ocazia vizitelor, simpozioanelor sau şedinţelor de lucru, conform justificărilor din procesele verbale de consum, nu au fost identificate procese verbale de şedinţe sau alte documente care să confirme realitatea celor consemnate în respectivele procese verbale”, se arată în motivarea prin care judecătorii de la Tribunalul Bistriţa l-au condamnat pe Neculai Bujor la 15 ani de închisoare, iar pe Constantin Bâta la zece ani de puşcărie.

 

Bujor şi Tamara, excursii din Tenerife până în Creta şi din Thailanda până la Egipt

Trebuie spus că produsele de protocol au fost livrate, cum altfel, de firmele pe care le administra Tamara Chiribucă, actuală Achiţei, cumătra lui Neculai Bujor. Dacă unele fursecuri şi alune au ajuns la primărie, altele nu au fost livrate niciodată.

Pentru aceste servicii, dar şi pentru celelalte care au dus la prejudicierea bugetului Primăriei Suceava, Tamara Chiribucă l-a recompensat pe Neculai Bujor cu tot soiul de servicii.

Printre acestea s-au numărat şi diverse excursii, unele în locuri apropiate, altele către destinaţii mai exotice.

În intervalul decembrie 2002-august 2004 Neculai Bujor şi membrii familiei sale au beneficiat din partea Tamarei Chiribucă de vacanţe care în total au costat 588 de milioane de lei vechi, în majoritatea cazurilor fiind prezentă şi cumătra ex-directorului economic al Primăriei Suceava.

Periplul excursiilor a început la Veneţia şi apoi a mai cuprins insulele Tenerife, Egiptul, Istanbulul, Antalya, Creta sau Thailanda.

 

Cum a crescut ca o gogoaşă averea lui Neculai Bujor

Neculai Bujor nu pare să fie pierdut timpul de pomană prin Primăria Suceava. Averea sa a crescut precum o gogoaşă, iar cifrele sunt elocvente şi de această dată.

De exemplu, în decembrie 1996 fostul director economic al Primăriei Suceava deţinea un apartament de 46,23 mp, un autoturism Dacia 1300 şi un calculator. Pe 20 mai 2003 cifrele erau deja altele, iar Neculai Bujor avea o casă de locuit de 102,5 mp dobândită în 2001 şi un teren agricol intravilan de 1.836 mp cumpărat în cursul anului 2000.

Pe 18 mai 2004, adică înainte de a pleca din funcţia de director economic al Primăriei Suceava, Neculai Bujor apărea cu o casă de locuit de 172,7 mp şi 2.836 mp de teren intravilan.

Pentru perioada 2000-2005, în care procurorii DNA au calculat veniturile şi cheltuielile realizate de familia Bujor, rezultă o sumă care nu poate fi justificată.

Mai exact, Neculai Bujor nu a putut justifica 1,433 de miliarde de lei vechi, o sumă deloc de neglijat mai ales pentru acea perioadă.

 

Verdictul final se va da la Curtea de Apel Cluj

Acest dosar al fraudelor comise la Primăria Suceava în perioada 2002-2004 este aproape de finalizare. În acest moment, dosarul este înregistrat la Curtea de Apel Cluj şi are termen în toamnă. În mod normal, judecătorii ar trebui să pronunţe o sentinţă care va rămâne definitivă după câteva termene, ceea ce înseamnă ca la finalul anului sau cel mai târziu în prima decadă din 2015 dosarul ajuns pe rolul instanţelor încă de acum nouă ani se va încheia. Trebuie spus că în acest dosar s-au dat doar condamnări cu executare, de la trei ani pentru Dumitru Buta, Eugen Ionesi şi Dumitru Teodorescu, opt ani pentru Emilia Şveica, zece ani pentru Constantin Bâta, Ioana Ungureanu şi Violeta Spătariu, în timp ce principalii „actori”, respectiv Neculai Bujor şi Tamara Chiribucă, au primit câte 15 ani cu executare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ghici câţi delegaţi au fost la Primăria Suceava în doi ani şi cinci luni. Răspuns: 13.942.
 Vizualizări articol: 3245 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Ghici câţi delegaţi au fost la Primăria Suceava în doi ani şi cinci luni. Răspuns: 13.9425.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Este incredibil trimis de
(12 aug 2014, 12:47:17
Citesc si ma crucesc de ce s-a intamplat in Primaria Suceava in 2000-2004.Totusi cred ca e vorba de alt proces.Inaintea acestuia a mai fost unul.In 2012 După cinci ani şi jumătate de procese şi zeci de termene de judecată, dosarul care-i vizează pe Marian Ionescu, fost primar al municipiului Suceava în perioada 2000-2004, şi pe Neculai Bujor, fost director economic al administraţiei locale, a ajuns la final.Pentru Marian Ionescu condamnarea rezultantă ste de doi ani cu suspendare sub supraveghere, în timp ce pentru Neculai Bujor magistraţii Tribunalului Iaşi au pronunţat o condamnare de trei ani cu suspendare sub supraveghere.Bazarul a fost una din sursele folosite de o parte dintre inculpaţi pentru a-şi umfla buzunarele.Concluziile raportului au fost că în Bazar s-a creat pentru anul 2003 un prejudiciu de 1,291 miliarde de lei vechi.O altă pagubă, în valoare de circa 1,3 miliarde de lei vechi, a fost stabilită din actele fictive cu care primăria figura că ar fi achiziţionat diferite bunuri.Deconturile fictive au reprezentat un alt punct prin care bugetul local a fost prejudiciat consistent. În perioada ianuarie 2002-iunie 2004, din casieria primăriei s-au ridicat ca avans, în baza unor referate întocmite în fals, aproape 1,61 de miliarde de lei vechi.Fostul primar Marian Ionescu a fost judecat pentru comiterea a şapte infracţiuni de corupţie sau infracţiuni conexe celei de corupţie. Printre acuzaţii se numără cele de primire de foloase necuvenite, abuz în serviciu, delapidare, dar şi fals în declaraţii.
Ultima faptă constă în aceea că edilul a cumpărat 5.000 mp de teren în zona Metro, în cursul anului 2002, pe care ulterior, în toamna anului 2003, l-a înstrăinat la un preţ de câteva ori mai mare faţă de cel de achiziţie.

2.   Este incredibil trimis de
(12 aug 2014, 12:55:36
Si ca sa facem o trecere spre vremurile recente:
Raportul Curtii de Conturi 2010.
În 2010, în plină criză economică, autorităţile locale au irosit zeci de milioane de euro pe achiziţii şi sporuri plătite ilegal, arată ultimul raport public al Curţii de Conturi.
În opinia auditorilor Curţii de Conturi, mare parte dintre edili au ignorat Legea achiziţiilor publice la atribuirea unor contracte; le-au acordat ilegal sporuri şi prime subordonaţilor; au încălcat normele privind administrarea şi gestionarea patrimoniului primăriei, al consiliului judeţean sau al consiliului local şi au aruncat pe apa sâmbetei fondurile alocate de la bugetul statului. Printre judeţele cu cei mai risipitori primari se numără Caraş-Severin, Bihor, Sibiu, Timiş, Braşov, Suceava şi municipiul Bucureşti. 86 de milioane de euro este suma cheltuită ilegal de autorităţile locale în 2010.
La capitolul ,,achiziţii", cei mai risipitori edili s-au dovedit a fi, potrivit Curţii de Conturi, cei din Suceava care au irosit 6,6 milioane de lei (1,5 milioane de euro), Braşov - 4,2 milioane de lei (990.000 de euro) şi Argeş - 3,6 milioane de lei (840.000 de euro).

2.1  RE: Este incredibil trimis de
(12 aug 2014, 14:27:08
Guvernul Ponta a tainuit acest jaf de la Suceava! In situatia aceasta, nu va dori, sub nici o formă, cercetarea gestionarii banului public şi demascarea celor care se fac vinovaţi de deturnări şi devalizări de fonduri publice.
Sperăm ca şi Justiţia să-şi spună cuvântul în acest sens şi să pedepsească vinovaţii!
3.   Reversul medaliei trimis de
(12 aug 2014, 15:43:19
Daca orasul Suceava arata ca lasat de izbeliste in schimb afacerile familiei Lungu infloresc de mai mare dragul.Aici apare o contradictie dialectica.Cu cat orasul e mai murdar si cu strazile vraiste cu atat afacerile primarului zambesc duioase la soare.Dupa crâşma numită Oscar Wilde, familia primarului s-a făcut proprietară şi pe restaurantul Hollywood, situat vizavi de Primăria Suceava .Restaurantul se numeste acum Versus. Apoi a aparut ca prin minune o cladire in cartierul Burdujeni imediat după pasarela care traversează calea ferată inainte de sediul Petrom.E o constructie cu etaj.La mai multe si susces in afaceri.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei