Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 12 aug 2014 - Anul XIX, nr. 185 (5694)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   18 imagini |   ø fişiere video

Realizare

Spectacol de nota 10, la închiderea Olimpiadei Internaţionale de Astronomie şi Astrofizică de la Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Ceremonia de închidere a Olimpiadei Internaţionale de Astrofizică şi Astronomie care a avut loc în perioada 1-11 august la Suceava a fost un spectacol la fel de reuşit ca şi cel de la debutul competiţiei. Nota definitorie a fost eleganţa, de la cadrul manifestării - esplanada Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava, până la modul în care organizatorii au îmbinat sobrietatea premierii cu momente artistice bine alese pentru specificul Bucovinei. Până când câştigătorii competiţiei au urcat pe scenă, elevii şi profesorii din 37 de ţări care au participat la olimpiada de la Suceava au aplaudat, fotografiat şi filmat Corala „Ciprian Porumbescu” a Colegiului „Ştefan cel Mare”, dirijată de preotul Lucian Tablan, ansamblul de dansuri ucrainene „Kolomeika”, format din elevi ai Şcolii Gimnaziale "Petru Muşat" Siret și ai Colegiului Tehnic "Laţcu Vodă" din Siret, ansamblul de dansuri poloneze „Soloceanca”, format numai din copii şi adolescenţi, ansamblul de dansuri populare „Arcanul” al Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava. Vocile corului de fete, figurile acrobatice dificile, graţia dansatorilor şi costumele de o cromatică deosebită au făcut ca ora rezervată manifestărilor artistice să treacă foarte repede.

Preşedintele Olimpiadei Internaţionale, prof. Chatief Kunjaya, a avut în discursul său de încheiere numai cuvinte de laudă la adresa modului în care a fost organizată această a VIII-a ediţie a competiţiei la care se întâlnesc cele mai strălucite minţi din domeniul astronomiei şi astrofizicii şi a remarcat în mod special atmosfera prietenoasă care a dominat întrecerea. Inspectorul general din Ministerul Educaţiei Naţionale Sorin Trocaru le-a spus şi el copiilor că „unii au strălucit mai mult ca alţii, dar în seara asta este sigur că toţi sunteţi stele”.

 

Wang Fan Francis, din Singapore, a urcat în cârje treptele pentru a-şi primi pe scenă medalia de aur

Secretarul de stat în Ministerul Educaţiei Naţionale Liliana Preoteasa a accentuat dificultatea testelor cărora au trebuit să le facă faţă participanţii şi a amintit că România este ţara care a inventat olimpiada internaţională de matematică, în urmă cu 55 de ani, când a invitat la concurs echipe de matematicieni din ţările din jur. Ea a transmis tinerilor astrofizicieni un mesaj din partea ministrului Educaţiei şi i-a invitat „să nu uitaţi să fiţi cu picioarele pe pământ, dar să vă uitaţi la stele şi să fiţi cu capul în nori”.

„Ploaia de medalii de aur”, din care echipa României şi-a adjudecat şase, a fost anunţată de inspectorul şcolar general Gheorghe Lazăr şi de rectorul USV, Valentin Popa, reprezentanţii principalelor instituţii organizatoare. A fost momentul de glorie al câştigătorilor, răsplata binemeritată după luni şi ani de studiu şi pentru care au avut de făcut faţă unei competiţii deloc uşoare. Nimic nu i-ar fi putut opri să-şi primească plachetele şi medaliile, nici măcar un picior rupt. Acesta a fost cazul lui Wang Fan Francis, din Singapore, care a urcat în cârje treptele metalice spre scenă ca să-şi primească „aurul” câştigat, el neacceptând ca unul dintre profesori să coboare pentru a-i trece medalia după gât.

Explozia de bucurie a elevilor din lotul Braziliei, la anunţul prezentatorilor, că au obţinut una dintre cele două medalii de argint la proba pe echipe, a stârnit aplauzele tuturor spectatorilor, la fel ca şi turul frenetic, cu steagul ţării sale după gât, al îndrumătorului echipei Iranului, după ce elevi de-ai săi au câştigat Premiul special pentru cea mai bună lucrare de analiză de date şi Premiul special pentru cea mai inovatoare soluţie în analiza datelor.

 

Un telescop drept premiu pentru Denis Turcu, elevul cu cel mai mare punctaj 

Tot premii speciale au obţinut Tudor Costel Creţu, pentru cea mai bună lucrare teoretică, Denis Turcu, pentru cel mai bun rezultat la proba observaţională, un copil din Indonezia, pentru cel mai tânăr participant la olimpiadă, şi Iustina Crăciun, pentru suportul acordat organizatorilor în organizarea competiţiei. Concurentul cu cel mai mare punctaj, românul Denis Turcu, a primit în dar de la organizatori un telescop.

La proba pe echipe, medalia de aur a fost obţinută de lotul Canadei, două medalii de argint au fost acordate Braziliei şi Thailandei, iar medalia de bronz a fost câştigată de Lituania.

Ţara cu cele mai multe medalii de aur a fost România, şase dintre membrii lotului obţinând punctajele pentru premiul cel mai râvnit. Ceilalţi patru au obţinut argint.

După premierea câştigătorilor, steagul olimpiadei a fost înmânat delegaţiei din Indonezia, ţară care va organiza ediţia de anul viitor. Înainte ca pe scenă să fie invitaţi membrii echipei tehnice şi voluntarii care au făcut posibil succesul ediţiei de la Suceava a acestei competiţii internaţionale, prorectorul USV Mihai Dimian i-a asigurat pe oaspeţi că nici el, nici ceilalţi profesori care s-au ocupat îndeaproape de echipele de elevi nu sunt „fiii lui Dracula”, dar le-a sugerat să fie totuşi cu grijă la ce efecte ar putea avea imensa Lună atârnată pe cer, în ultima noapte pe care o mai aveau de petrecut în ţara contelui-vampir din poveştile occidentale despre România. Seara s-a încheiat cu „Rapsodia Română” şi „Balada” interpretate de un violonist pe acoperişul Observatorului astronomic, în timp ce lampioane cu numele ţărilor participante la olimpiadă se înălţau deasupra oraşului. Ultimul act al acestui spectacol de nota 10 a fost un foc de artificii. La reuşită au contribuit din plin, alături de Inspectoratul Şcolar, Universitatea ”Ștefan cel Mare” și Societatea Știinţifică „Cygnus” Suceava.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Spectacol de nota 10, la închiderea Olimpiadei Internaţionale de Astronomie şi Astrofizică de la Suceava.
 Vizualizări articol: 2670 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 6 voturi
Spectacol de nota 10, la închiderea Olimpiadei Internaţionale de Astronomie şi Astrofizică de la Suceava5.056

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei