Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 7 aug 2014 - Anul XIX, nr. 181 (5690)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

ÎN LUMEA LITEREI ROMÂNEŞTI

In colaborările mele anterioare aminteam mereu că în Israel viaţa cultural-literară în limba lui Creangă şi Eminescu nu cunoaşte limite, iar şirul incontinu de cărţi, galerii, expoziţii, seri literare înbinate cu numeroasele vizite ale diferiţilor oaspeţi din România, scriitori, poeti, pictori, graficieni, critici literari, sau de artă, alte personalităţi ai culturii românesti constituie o prezenţă vie şi contemporană în viaţa de zi cu zi ai românilor noştrii.

Aşa se face că zilele trecute din iniţiativa şi la învitaţia Asociaţiei Scriitorilor Israilieni de Limbă Română (ASILR) preşedinte av.G. Mosari, a prestigioasei edituri “Familia” director D. Nelersa, redactor şef Ioana Toff şi cu sprijinul direct al Institutului Cultural Român (ICR) director dr. Gina Pană, am avut deosebita plăcere de a ne întâlni în câteva simpozione organizate în oraşele ţării cu doi oameni de seamă a culturii din România noastră natală: lectorul universitar dr. Simona Drăgan şi conferenţiarul universitar dr. Răzvan Voncu.

Oaspeţii profund impresionaţi de activitatea fructoasă a colegilor de breaslă de aici, iar abordarea lor intermitentă. intensivă de oamenii de litere, scriitori şi numeroşii jurnalişti prezenţi la aceste conferinţe-simpozioane a creiat pentru toţi o adevărată atmosferă şi o ambianţă sărbătorească de neuitat.

Mai toate dezbaterile s-au axat pe tema conferinţei: “ Idei şi curente literare lansate de scriitorii israilieni de limba română” susţinută de criticul literar conf. universitar dr. Răzvan Voncu sau de lectorul universitar dr. Simona Drăgan despre cărţile apărute sau aflate în curs de publicare la cunoscuta editură “Familia” şi la marile perspective a colaborării dintre scriitorii dintre cele două ţări cu adevărat prietene, care în paranteză fie spus există şi se consolidează mereu.

Oaspeţii în speţă prin cuvinte calde şi cu multă apreciere profesională au elogiat literatura română din Israel, mie revenindu-mi doar rolul să redau cuvintele domnului dr. Răzvan Voncu:”…sunt conştient că mă aflu în faţa dumneavoastră, în situaţia ingrată a unui cercetător care , din cauza dificultăţilor circulaţiei cărţii pe tot cuprinsul literaturii române de azi, vorbeşte despre un aisberg căruia îi vede numai vîrful…” sau “îmi propun, ca istoric literar, să furnizez în viitorul apropiat o amplă panoramă a literaturii de limbă română scrisă în Israel…” iar,  doamna dr. Simona Drăgan aminteşte că: “…se poate deduce cu uşurinţă, din decupajul pe care l-am operat în spaţiul literaturii române scrise astăzi în Ţara Sfântă, că aceasta îmbogăţeşte tipologia femenină şi, în acelaşi timp, tematica literaturii române în întregul ei.”, iar eu ca simplu ziarist şi reporter amintesc celor ce mă vor citi , că mulţi, foarte mulţi scriitori şi poeţi de aici au fost primiţi cu mare fast chiar în…Uniunea Scriitorilor din România…

 

Vobind despre cartea românească, ţin să relev cu mare plăcere apariţile de ultimul moment ca: “Dansatoarea de flamenco” de dr. Francisca Stoleru, “Să fim serioşi” de dr. Dorel Schor, “Dragoste şi parfum de portocală” de Roni Căciularu sau volumul autobiografic, special lăsat la urmă, “Tovarăşi de drum” de dr. Ada Shaulov Engelberg, roman prezentat şi discutat în cadrul unei astfel de întâlniri. 

IOSEF-IOJU HAIMOVICI 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului ÎN LUMEA LITEREI ROMÂNEŞTI.
 Vizualizări articol: 1409 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
ÎN LUMEA LITEREI ROMÂNEŞTI0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei