Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 5 aug 2014 - Anul XIX, nr. 179 (5688)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Anchetă laborioasă

În dosarul fraudelor de la APIA Suceava vor fi audiaţi aproximativ o mie de fermieri

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Dosarul subvenţiilor ilegale acordate de APIA Suceava se dovedeşte unul extrem de laborios. Pentru a face lumină în acest caz în care prejudiciul adus bugetului este estimat la 5 milioane de lei, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Serviciul Teritorial Suceava, au audiat deja circa 500 de fermieri din judeţ. Munca anchetatorilor este la jumătate, şi asta pentru că se estimează că numărul celor care vor fi audiaţi va ajunge la 1.000. În paralel cu audierile de la Suceava, procurorii DNA aşteaptă şi rezultatele actului de control efectuat de structura centrală a APIA la mănăstirile din judeţ, care au beneficiat, de asemenea, de sume importante acordate drept subvenţii.

„Este o anchetă laborioasă care necesită un volum foarte mare de muncă şi dorim ca toate datele să fie cât mai corecte”, a precizat Mihaela Mihai, procurorul-şef al DNA Suceava.

Dosarul APIA Suceava a „explodat” în urmă cu două luni, când mai multe persoane au fost aduse la audieri sub acuzaţia că au prejudiciat bugetul fondurilor europene.

 

Cine sunt inculpaţii din acest dosar

Principalii inculpaţi din acest dosar sunt Dorel Gheorghe Benu, fost director general al APIA România, şi Delia Moldoveanu, director adjunct al APIA Suceava. Cei doi au fost arestaţi iniţial la domiciliu, dar ulterior Curtea de Apel Suceava a dispus măsura controlului judiciar împotriva lui Benu şi Moldoveanu.

Tot calitatea de inculpat o are şi Eugen Mogoş, directorul înlocuit pentru câteva săptămâni de la conducerea APIA Suceava şi între timp repus pe funcţie, dar la Călăraşi.

DNA Suceava îi mai cercetează pe consilierul judeţean Ioan Piticari, pe medicul veterinar Neculai Toma, dar şi pe o serie de angajaţi de la APIA Bucureşti şi APIA Suceava.

Dintre angajaţii APIA Suceava au calitatea de inculpat Lya Chiriac, Ionela Melania Blanariu şi Nicoleta Cheler. Lista inculpaţilor îi mai cuprinde pe fostul primar din Câmpulung Moldovenesc Gabriel Constantin Şerban, dar şi pe un angajat al Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava, Lucian Ciobanu.

 

Delia Moldoveanu conducea în realitate APIA Suceava

Delia Moldoveanu, directorul executiv adjunct al APIA Suceava, este considerată de anchetatori unul dintre capii reţelei care a fraudat bugetul fondurilor europene. Funcţionara APIA Suceava este cercetată pentru următoarele infracţiuni: acordarea de subvenţii cu încălcarea legii sau neurmărirea, conform legii, a respectării destinaţiei subvenţiei, în formă continuată; abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată; dare de mită, respectiv omisiunea sesizării.

„Rolul esenţial al directorului executiv adjunct Moldoveanu Delia era de a proteja activitatea infracţională a consilierilor şi şefilor de serviciu din cadrul APIA CJ Suceava, prin influenţa şi relaţiile pe care le avea la nivelul APIA Central Bucureşti şi apoi cu factori de decizie şi control din cadrul direcţiilor agenţiei (DACIS, IACS etc.). Analiza acţiunilor derulate de Delia Moldoveanu relevă faptul că aceasta conduce în mod nemijlocit activitatea Centrului Judeţean Suceava al APIA în baza relaţiilor importante pe care le are şi cultivă la nivelul APIA Bucureşti şi în mediile de influenţă ale Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR)”, se arată într-un comunicat al DNA Suceava.

 

Directorul general al APIA, îngerul păzitor al Deliei Moldoveanu

Pentru a-şi putea continua acţiunile fără a fi călcată pe bătături, Delia Moldoveanu îşi crease o adevărată reţea de prieteni, cunoştinţe şi relaţii la nivelul APIA Central. Printre aceştia se număra însuşi directorul general, Dorel Gheorghe Benu.

„Deşi lua cunoştinţă despre neregulile care adeseori îmbrăcau forma penală, inculpatul Benu Gheorghe Dorel, în loc să adopte atitudinea legală de a sesiza organele judiciare, a preferat să îi dea sfaturi inculpatei Moldoveanu Delia cu privire la modul în care să procedeze referitor la solicitările din partea DNA de a comunica date necesare pentru desfăşurarea prezentei anchete penale, astfel încât să îngreuneze verificările care se efectuează în prezentul dosar penal. De asemenea, răspunsurile întocmite pentru organele de urmărire penală de Delia Moldoveanu erau studiate de Benu Gheorghe Dorel, pentru ca acestea să nu-i incrimineze pe funcţionarii APIA CJ Suceava. Deşi DNA ST Suceava a mai transmis în atenţia directorului Benu Gheorghe Dorel un număr de 6 solicitări privind verificarea dosarelor de acordare a subvenţie şi în special a modului în care funcţionarii APIA CJ Suceava nu şi-au îndeplinit atribuţiile de serviciu, acestea au rămas fără răspuns”, se arată în comunicatul DNA Suceava.

Pentru că bunele relaţii pe care şi le cultivase la Bucureşti erau deja de notorietate, o parte dintre angajaţii APIA Suceava îi cereau Deliei Moldoveanu să intervină pe lângă directorul general Benu în vederea efectuării unor plăţi preferenţiale în ceea ce priveşte o serie de drepturi băneşti câştigate în instanţă.

 

Subvenţiile ilegale au fost acordate în perioada 2010-2013

Potrivit procurorilor DNA Suceava, toată activitatea infracţională era extrem de bine organizată.

„La nivelul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură Centrul Judeţean Suceava, funcţionari cu atribuţii de verificare şi aprobare a dosarelor de subvenţie au admis la plată cereri de acordare a sprijinului financiar pe suprafaţă sau în domeniul zootehnic unor persoane fizice, juridice, parohii şi mănăstiri, ce nu îndeplineau condiţiile de eligibilitate. Astfel au fost solicitate/acordate subvenţii, în perioada 2010-2013, cu încălcarea legii şi nerespectarea normelor APIA, din bugetul general al Comunităţilor Europene şi de la bugetul de stat, într-un număr total de 246 dosare de acordare a sprijinului financiar (exploataţii agricole, asociaţii zootehnice şi I.F. cu acest domeniu), precum şi în cazul unor parohii şi mănăstiri din judeţul Suceava ce nu desfăşurau activităţi agricole sau zootehnice (în anul 2012 au fost aprobate 193 de dosare pentru o valoare de 1.761.371,41 lei, iar în 2013 un număr de 213 dosare de subvenţii în valoare de 2.374.857,80 lei, pentru parohii şi mănăstiri din judeţul Suceava)”, se arată în comunicatul procurorilor anticorupţie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului În dosarul fraudelor de la APIA Suceava vor fi audiaţi aproximativ o mie de fermieri.
 Vizualizări articol: 4338 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
În dosarul fraudelor de la APIA Suceava vor fi audiaţi aproximativ o mie de fermieri5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei