Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 5 aug 2014 - Anul XIX, nr. 179 (5688)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Investiție proastă

Încă 15 ani de plată a ratelor şi dobânzilor pentru centrala termică moartă de la Siret

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Sistemul de termoficare centralizat al oraşului Siret a fost închis de administrația locală, îndată ce a devenit nerentabil, însă ratele şi dobânzile la împrumutul banilor cu care s-a construit centrala trebuie plătite încă 15 ani de acum încolo. Centrala termică pe gaz metan construită în cadrul proiectului „Suceava- Utilităţi şi mediu la standarde europene”, în urmă cu 10 ani, nu are şi componenta de cogenerare a energiei electrice, astfel că odată cu debranşarea abonaţilor nu mai are utilitate.

Primarul de Siret, Adrian Popoiu, ne-a declarat că centrala va fi conservată, dar din păcate nu mai poate fi folosită. Suma pe care administrația locală din Siret trebuie să o achite cu titlul de rate şi dobânzi, până în anul 2029, se ridică la unmilion de lei anual. „Până acum, aceşti bani au venit de la guvern, dar niciodată nu ajung la timp, astfel că penalităţile de întârziere le achităm de la bugetul local. Asta înseamnă cam 100.000 de lei. Pentru bugetul de la Siret contează”, a afirmat primarul Popoiu.

Siretenii au fost anunţaţi de administraţia locală în luna iunie a acestui an despre decizia de închidere a centralei Termosir, la care unic acţionar este Consiliul Local Siret. Hotărârea a venit după ce pierderile înregistrate de la începutul anului au ajuns la 1,5 miliarde de lei vechi. În doar zeceani,  numărul de abonaţi a scăzut de la 1.100 la 300, cetăţenii din cartierele de blocuri optând pentru centrale de apartament. În 2013, Termosir nu a avut pierderi, însă a funcţionat la limita de avarie, dar anul 2014 a mers pe minus şi decizia de închidere a fost una firească.

 

Primăria Siret, ultima pe lista instituţiilor care vor fi dotate cu centrale proprii

Printre abonaţii Termosir se numără circa 30-40 de familii cu venituri reduse, care vor fi ajutate cu subvenţii pentru încălzire, precum şi 13 instituţii publice. Printre acestea din urmă se numără Spitalul Orăşenesc, Azilul de bătrâni "Ingvar Kamprad", Grădiniţa "Luminiţa", Casa de Cultură "Mihai Teliman", Biblioteca "Theodor Stefanelli", Şcoala Gimnazială "Petru Muşat" corpurile A, B, C. Suma necesară instalării de centrale la acestea ar fi, potrivit primarului Popoiu, de minimum zecemiliarde de lei vechi. Deocamdată, a obţinut bani pentru o centrală la Spitalul Orăşenesc, dintr-o donaţie făcută de firma Schweighofer Holzindustrie, de 120.000 de euro. Suma reprezintă peste 10% din veniturile proprii realizate la bugetul oraşului Siret.

Deşi şi primăria a fost racordată la sistemul centralizat, aceasta este ultima pe lista de priorităţi a  primarului. „Întâi spitalul, azilul de bătrâni şi şcoala. Până la primărie sunt alţii, care au mai multă nevoie”, a mai spus Adrian Popoiu.

Împrumutul cu garanţie guvernamentală luat de Consiliul Judeţean Suceava pentru  „Suceava - Utilităţi şi mediu la standarde europene” a fost de 86,3 milioane de euro. Centrala de la Siret a costat aproape două milioane de euro. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Încă 15 ani de plată a ratelor şi dobânzilor pentru centrala termică moartă de la Siret.
 Vizualizări articol: 2093 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Încă 15 ani de plată a ratelor şi dobânzilor pentru centrala termică moartă de la Siret5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Hehe... trimis de
( 5 aug 2014, 12:30:26
Și la Humor e aceeași situație. Centrala termică de 22 milioane de euro zace nefolosită, iar ratele la bănci vor mai curge încă zece ani de acum încolo, plătite din banii oamenilor. Sunt curios în buzunarele cui au intrat banii cheltuiți pe aceste investiții fără rost.
2.   Ciudat trimis de
( 5 aug 2014, 15:53:44
Domnule primar daca e investitie noua cum de erau pierderi. Cred ca e cam putreda treaba la Sitret. Explicatiile primarului par cusute cu ata alba.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei