Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 28 iun 2014 - Anul XIX, nr. 147 (5656)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

În dosarul Dîmbu, Babiuc, Bărbuţă

Ofiţer: „E plin de magistraţi şi lovele, n-am văzut în viaţa mea atâtea lovele câte sunt acolo scrise”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Constantin Babiuc, personajul principal în dosarul instrumentat de structura centrală a DNA, a aflat luna trecută că procurorii anticorupţie fac o anchetă legată de modul în care a dobândit zeci de hectare de teren în cursul anului 2005 pe care le-a vândut ulterior firmei austriece Holzindustrie Schweighofer. În perioada respectivă, au fost audiaţi mai mulţi martori la DNA Suceava, în legătură cu terenurile de la austrieci, iar informaţia a ajuns şi la urechile patronului de la Nikodemus.

În acest sens, înainte de a apela la procurorul Dumitru Dîmbu, Babiuc i-a cerut sprijinul finului său, arată anchetatorii, comisarul Mihai Prelipcean, şeful Sectorului Poliţei de Frontieră Rădăuţi, ştiind că acesta are cunoştinţe la DNA Suceava.

Pe 19 mai a.c., Prelipcean s-a dus la structura DNA din Suceava (al cărei sediu este tot în clădirea Parchetelor, la etajul IV) şi l-a abordat pe ofiţerul de poliţie judiciară Marius Asmarandei, care lucrează în cadrul structurii anticorupţie. Potrivit anchetatorilor, Prelipcean i-a cerut lui Asmarandei, cu care a fost coleg de promoţie la Academia de Poliţie, să-i divulge date din anchetă (probe administrate sau ce urmau a fi administrate, înscrisuri etc.).

În mod corect, Asmarandei şi-a anunţat superiorii, iar aceştia au dispus ca discuţiile dintre ei să fie interceptate.

Pe 19 mai a.c., cei doi au discutat pe terasa de la etajul IV din clădirea Parchetelor, după care ofiţerul de la Frontieră şi cel de la DNA s-au întâlnit la un restaurant din Rădăuţi. Întreaga conversaţie a fost înregistrată. Asmarandei fusese autorizat să-i furnizeze documente lui Prelipcean.

 

Asmarandei: „Mi-o dat delegare.”

Prelipcean: „...şi o venit iarăşi ăştia.”

A.: „Da, şi sunt aicea, sunt aicea.”

P: „A, şi fac iar audieri.”

A.: „Şi m-o delegat şi pe mine să lucrez.”

P.: „Şi ce? Pentru cine, pentru Costel?”

A.: „Măi, omule bun.”

P: „Pentru Babiuc?”

A: „Doamne fereşte! Deci am luat să fac o copie după ordonanţa de începere, continuare pentru persoane. Deci uite cum tremur.”

P: „Dar ce mă, ce s-a întâmplat?”

A: „E plin de magistraţi şi lovele, n-am văzut în viaţa mea atâtea lovele câte sunt acolo scrise.”

(e doar o parte din discuţia celor doi)

 

Ce a spus comisarul Prelipcean la audieri

Surse judiciare mărturisesc că la audieri la DNA, comisarul Mihai Prelipcean ar fi recunoscut că naşul său de cununie, Babiuc, l-a rugat să se intereseze despre dosarul instrumentat de structurile anticorupţie, sens în care s-a întâlnit cu ofiţerul Asmarandei.

Şeful Sectorului Poliţiei de Frontieră Rădăuţi recunoaşte de asemenea că s-a întâlnit ulterior cu Constantin Babiuc şi i-a confirmat acestuia existenţa unui dosar în care era cercetat, însă susţine că nu i-a dat alte informaţii, întrucât i s-a făcut frică de repercusiuni.

 

Dîmbu, Bărbuţă şi Babiuc rămân după gratii

Joi după-amiază, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-au judecat contestaţiile făcute de procurorul Dumitru Dîmbu, judecătorul Bogdan Bărbuţă şi omul de afaceri Constantin Babiuc împotriva măsurii de arestare preventivă dispusă la începutul acestei săptămâni de Curtea de Apel Bucureşti.

Şedinţa de judecată a început la ora 17.00 şi s-a terminat în jurul orei 20.00, însă, până aproape de miezul nopţii nu se ştia ce decizie a luat completul de judecători.

Abia vineri dimineaţă reprezentanţii Biroului de relaţii publice al Curţii Supreme au anunţat că judecătorii au respins contestaţiile celor trei suceveni, astfel încât aceştia rămân în arestul Poliţiei Capitalei, cel puţin până la expirarea mandatului emis pentru 30 de zile.

 

Dîmbu şi Babiuc au negat acuzaţiile

În motivarea Curţii de Apel Bucureşti a măsurii de arestare preventivă luate faţă de cei doi magistraţi, Dîmbu şi Bărbuţă, dar şi faţă de afaceristul Babiuc, se arată şi ce au avut de declarat aceştia, personal sau prin avocaţii lor, în faţa judecătorului de drepturi şi libertăţi.

Inculpaţii Dîmbu şi Babiuc nu au recunoscut nici una dintre faptele de care sunt acuzaţi.

„Inculpatul Dîmbu Dumitru, prin avocat, a arătat că nu se arată în propunere exact activitatea infracţională a sa, vorbindu-se generic despre faptele de favorizare a infractorului, complicitate la şantaj şi trafic de influenţă. Faptul că s-a interesat de un dosar penal care îl privea nu este de natură a-l acuza”, se arată în motivarea Curţii de Apel Bucureşti.

Tot în documentul remis mass-media de instanţa din Bucureşti se arată că „inculpatul Babiuc Constantin, prin avocat, s-a apărat în sensul că nu există indicii temeinice din care să reiasă suspiciunea că ar fi comis faptele de care este acuzat şi nu este îndeplinită condiţia existenţei pericolului pentru ordinea publică, cu atât mai mult cu cât faptele sunt în urmă cu 8-9 ani şi nu mai sunt de actualitate. Se consideră că scopul poate fi atins şi prin luarea măsurii controlului judiciar”.

În privinţa judecătorului Bodgan Bărbuţă, acesta a uzat de dreptul de a nu face nici o declaraţie.   

Totuşi, în apărare, judecătorul de la Rădăuţi a arătat că, din probele aflate la dosar, nu rezultă suspiciunea rezonabilă de comitere a faptelor.

„Astfel, referitor la cele 69 de hotărâri, nu se precizează care au fost dispoziţiile încălcate şi fără a se dovedi intenţia specifică faptei de abuz în serviciu. De asemenea, nu se arată care ar fi activitatea de şantaj, iar referitor la pretinderea, primirea sau acceptarea de bunuri – ciocolată, băuturi, bani – nu rezultă nici o promisiune expresă a inculpatului faţă de cumpărătorul de influenţă”, scrie negru pe alb în încheierea Curţii de Apel Bucureşti.

DNA: Judecătoarea Prandea a încercat să şteargă urmele infracţiunii

 

Presiuni asupra lui Arcadie Plămadă

În motivarea Curţii de Apel Bucureşti se vorbeşte şi despre judecătoarea Daniela Prandea de la Judecătoria Rădăuţi, iubita lui Bogdan Bărbuţă, colegul ei de instanţă.

Judecătoarea nu a putut fi audiată până în prezent, ea suferind de anumite probleme medicale, fiind internată într-un spital din Capitală.

Daniela Prandea, aşa cum au făcut public anchetatorii, este acuzată că a tărăgănat un proces început în martie 2011 şi nefinalizat nici până în ziua de astăzi.

În acel proces, Primăria Rădăuţi, prin primarul Aurel Olărean (cercetat şi el în dosarul DNA), a cerut radierea dreptului de proprietate al unui afacerist rădăuţean, Arcadie Plămadă, asupra unui imobil din Piaţa Unirii din localitate.

O parte din respectivul imobil, arată anchetatorii, a fost făcută cadou lui Constantin Babiuc, în 2006, de judecătorul Bogdan Bărbuţă, printr-o hotărâre judecătorească ilegală.

Pentru a-i închide gura lui Arcadie Plămadă, care nu voia să renunţe la acea parte din clădirea câştigată de el la Înalta Curte, Constantin Babiuc - se arată în documentele DNA - a început să-l şantajeze, atât direct, cât şi prin primarul Olărean, procurorul Dîmbu, judecătorul Bărbuţă şi, nu în ultimul rând, prin judecătoarea Prandea.

Aceasta din urmă avea rolul de a ţine dosarul în care se cerea radierea dreptului de proprietate al lui Arcadie Plămadă cât mai mult timp pe rolul Judecătoriei Rădăuţi.

 

Avocat tocmit de Primăria Rădăuţi, cu onorariu de 65.000 de euro, într-un proces banal 

Procurorii DNA susţin că după ce procurorul Dumitru Dîmbu a aflat că DNA-ul este pe fir, a transmis mai departe informaţiile, care au ajuns şi la judecătoarea Daniela Prandea, iar la termenul de judecată din 6 iunie a.c., „încercând să şteargă urmele infracţiunii” - se arată în documentul trimis de Curtea de Apel Bucureşti, judecătoarea  a admis excepţia ridicată de Arcadie Plămadă de inadmisibilitate a cererii de radiere intabulară formulată de Primăria Rădăuţi, precum şi excepţia formulată de aceeaşi instituţie privind amendarea acestuia şi acordarea de daune morale.

Asta, după ce în dosar Primăria Rădăuţi, „tot ca element de presiune” - potrivit anchetatorilor, a angajat un avocat cu care a încheiat un contract de asistenţă juridică, în cuantum de 65.000 de euro, onorariu care i s-ar fi imputat lui Plămadă, dacă ar fi pierdut  procesul. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ofiţer: „E plin de magistraţi şi lovele, n-am văzut în viaţa mea atâtea lovele câte sunt acolo scrise”.
 Vizualizări articol: 10595 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.76/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.8 din 17 voturi
Ofiţer: „E plin de magistraţi şi lovele, n-am văzut în viaţa mea atâtea lovele câte sunt acolo scrise”3.8517

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Pentru Centaur... trimis de
(28 iun 2014, 20:32:30
Mare dreptate ai Centaure , se vede ca ai trecut prin multe cu mafiotii astia . Am si eu o multime de date de furnizat despre fiecare in parte insa astept sa vad ce se va petrece in urmatoarea faza a anchetei si apoi voi scrie un editorial aici despre tot ce stiu ! Unii vor fi uimiti sa auda .....totul cu probe si adevarat...astia sunt niste jegosi , spagari si lipsiti de scru ☭ ! Astia nu muncesc ca noi prin strainatate sa castige un ban cinstit ani de zile ...astia stiu doar spaga .....voi reveni cu informatii incendiare despre coruptii astia !

2.   Marktesco trimis de
(29 iun 2014, 07:07:00
Asa se fac lovele dlor procurori DNA si nu muncind pe branci prin tari straine departe de familie . Asa se infaptuieste justitia ? asa se infaptuieste injustitia , mafia si coruptia din justitie prin metode simple . Treci din magistratura in avocatura , si ilegal pt ca nu ai voie sa practici avocatura pe langa instanta unde ti-ai desfasurat activitatea de magistrat sau parchet si astfel ai creat reteaua sau puntea intre justitiabil sau mai bine zis intre mafiot si magistratul corupt cu care asa zisii avocati merg mana in mana , ca doar colegi au fost . Mai este unul si la Suceava , Josan Gheorghe , fost judecator , sef de sectie la Tribunalul Sv -sectia penala , retras in avocatura si prcatica avocatura tot in Suceava , fiind in Baroul Suceava din 2006 . Si lista poate continua dar dvs ca procurori DNA va rog luati masuri si treceti la treaba , ori trecem la infaptuirea justitiei , ori continuam cu mafia si coruptia din justitia suceveana . Ultima solutie - inc-o revolutie . Altfel nu putem schimba bunul mers si bunastarea romaniei , noi vrem sa traim intr-o tara care sa fie si a noastra , nu doar a lor .
3.   Comentariu trimis de
(30 iun 2014, 10:17:13
nNu cred domnilor ca vor face curatenie pana la capat...5 ani am umblat pe salile tribunalelor...incepi cu o plangere simpla la politie , dar ptr ca cel care ti a luat dreptul tau e socrul unei judecatoare,care a facut Spiru Haret, apoi spaga si relatiile o urca in top, incepi calvarul..Habar n ai ce increngatura e in acest sistem....politistul de la comuna merge cu dosarul la Procuror care i spune ce sa faca cu acel dosar ,ce tenta sa dea declaratiilor , cum sa audieze martorii, apoi Procurorul da verdictul...mergi in instanta (ca de ,ai dreptate...crezi ca e evidenta si va vedea judecatorul) iti iei avocat--alti banditi care s in legatura toti , cu judecatori , grefieri ,politisti...cheltui o groaza de bani.timp...cand soarta dosarului tau e pecetluita din ziua cand ai facut plangerea....
La Suceava ,domnilor e o mafie cum doar in filmele cu Nasul( alias Dambu..) comisarul Catani...se mai poate vedea...legea e construita in acest sens ,sa i apere pe banditii astia...cand insasi din camera de corpuri delicte a Politiei Radauti au disparut tigati confiscate in val de 50 000 euro si nimeni nu i vinovat ....ce vreti sa se mai intample ca sa demonstreze ca lupta impotriva coruptiei?
credeti ca se uita DNA la o plangere a unui cetatean normal, fara milioane de euro in conturi? Mergeai la DNA Suceava acum doi -trei ani sa explici ca cei de la politie , judecatorie ,cadastru Radauti si Suceava fac ilegalitati si intabuleaza ilegal ,emit zeci de titluri pe aceeasi parcela...etc, ptr ca ti au luat si tie pamantul , iti raspundeau ca prejudiciul nu atinge o anumita suma ca sa constituie interes ptr ei..Nu ti primeau reclamatia....Asta i DNA in slujba cetateanului?
4.   Comentariu trimis de
(30 iun 2014, 10:25:57
de ce DNA ul nu apeleaza la cetateanul simplu, care poate sa dea date exacte despre coruptia din sistem ,cu dosar , falsuri, spagi ...De ce ? ptr ca nu i intereseaza..Sigur se mananca intre ei acum si Babiuc asta a deranjat pe cineva de sus..e vb de bani multi..cum e vb de bani f multi in politia de frontiera ,vami ..etc. sa fie arestat un vamist , cu fapte concrete , 2 ani sa stea acasa ,judecatorul il acsi hita ,de la Radauti sigur, apoi il reangajeaza pe acelasi post iar statul ii plateste salariile din urma ..adica ,noi prostii, care muncim printre straini....ii platim sa ne fure ...si ne mai miram de ce nu se schimba nimic in Romania....Nu se va schimba nimic....e praf aruncat in ochii nostrii pana la alegeri...veti vedea....m
Mie nu mi a fost frica sa scriu, sa spun, sa mi dau numele...nu mi a fost frica sa i reclam si sa i vad cat de corupti si jalnici sunt
Cred inca ca vor plati intr o zi ptr ca oamenii nu uita ...

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei