Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 28 iun 2014 - Anul XIX, nr. 147 (5656)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Mircea Radu IACOBAN

Mircea Radu IACOBAN


Să vezi și să nu crezi!

De la una, la alta

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Enorm a investit (şi a pierdut) România în războiul de zece ani dintre băsişti şi anti-băsişti! La noi, a face politică a însemnat să fii pentru sau împotriva marinarului, cale de mijloc nu există, orice alte ţinte sunt minore, orice alte dispute, neimportante. Cu energia de toate tipurile păgubos irosită de-a lungul unui deceniu, se putea săpa din nou Canalul Dunăre-Marea Neagră şi construi trei autostrăzi Comarnic - Braşov!

Singurul câştig este învăţătura de minte: nu-i deloc recomandabil să se instaleze căpitani de vas la Cotroceni. Sunt obişnuiţi să comande discreţionar şi să însemne autoritatea supremă, imposibil de contrazis, un fel de Dumnezeu adjunct ce emite, pe mare, şi certificatele de naştere, şi cele de deces, căsătoreşte, autorizează ceremonii funerare, pedepseşte şi recompensează conform devizei „statul sunt eu! – deviză pe care o preiau neschimbată şi-n exerciţiul prezidenţial. Nu-s vinovaţi până la capăt: aşa i-a învăţat şi i-a deprins marinăria că-i orânduită lumea, unul să comande şi ceilalţi să execute fără crâcnire, poveştile cu democraţia, Constituţia, Justiţia, n-au nici trecere şi nici căutare la bord. Dimpotrivă! Practic, România a irosit un deceniu în lupte sterile; dacă s-a mai dres şi s-a mai cârpit câte ceva pe ici-colo, s-a izbutit în puţinele răgazuri în care se mai ogoia disputa sus Băsescu/jos Băsescu! Din păcate, finalul mandatului prezidenţial este de tot lamentabil. Traian Băsescu nu-i un oarecine, este un politician inteligent, sagace, tenace, pe care l-au compromis tarele de caracter, poate şi anturajul (el şi l-a selectat!), dar, zic eu, mai ales mult prea firavul bagaj cultural. Nu cred că Iohannis este o soluţie, d-apoi chiar Soluţia. Naţia română va voi preşedinte român; să ne amintim că, deşi l-a preţuit şi respectat pe Carol I, poporul nu i-a spus niciodată altfel decât „neamţul”. Aduce a discriminare? Nu cred, asta-i istorie şi-atât.

 *

A-nceput să scadă ziua! După ce că zacem câte şapte luni în casă jinduind verdele verii, iată cum râvnitul anotimp pur şi simplu ni se strecoară printre degete: azi îl vedem, mâine-poimâine... n-o să mai fie. Şi cât de minunată e Bucovina acum, când frunzişul încă nu-i colbăit, sânzienele umplu văzduhul cu aromă de miere, margaretele smălţuiesc vesel poienile, coroana molizilor este tivită cu verdele crud al mugurilor noi, hribii de pe pârâul Floarei se iţesc rotofei de sub cetina tânără şi de sus, de la „Palmă”, obcinile par a văluri tot mai albăstrui până dincolo de zare... La Pensiunea „Lucreţia” de la Vama, a clocit păuniţa şi-a ieşit noua generaţie de codate, iar veveriţele obraznice intră pe fereastră în căutarea nucilor ascunse... O bucurie luminoasă şi tihnită ar fi peste tot şi toate, dacă n-am şti că ziua a început să se micşoreze şi nu s-ar apropia iar cele şapte luni de zgâit pe fereastră în aşteptarea primăverii...

 *

Onorabile comentariile trimişilor tv. la Campionatul Mondial din Brazilia, dar nu putem să nu constatăm deplina încuibare în transmisiile sportive a unor incorectitudini (devenite poncife) care ciobesc mai mult logica decât gramatica. Sintagma unanim utilizată „X degajează balonul” e-o prostie. Nu balonul este degajat, ci câmpul de joc. Dicţionarul spune că „a degaja”, din fr. „dègager”, înseamnă „a elibera un loc, a înlătura un obstacol, a debloca.” La fel de incorecte şi exprimările de genul „obţine un fault”, sau „beneficiază de un fault.” Faultul este infracţiunea, de obţinut, se obţine lovitura liberă. Iar să beneficiezi de o cotonogeală, asta-i, cum ar spune cine ştim noi, „total aiurea”.

 *

Ziceam că-i vorba despre un proiect cu termen ceva mai îndepărtat, dar guvernanţii chiar se grăbesc să ne lase cu doar 6.000 km. de cale ferată (din 20.000) în toată România. Şi asta taman când Uniunea Europeană recomandă resuscitarea trenului, mijloc de transport ieftin şi puţin poluant. Nici o şansă, însă, la noi: imposibil să se găsească fonduri pentru reabilitarea unei reţele atâta vreme lăsată în paragină, iar pe de altă parte, de ce să repari, dacă trenul nu mai are clienţi nici la marfă, nici la călători?

Aşa că... rămâne cum am vorbit în tren.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului De la una, la alta.
 Vizualizări articol: FLOOD/SPAM | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.25/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.3 din 8 voturi
De la una, la alta4.358

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Cătălin MIHULEAC
Cătălin MIHULEAC
Mircea Radu IACOBAN
Mircea Radu IACOBAN

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei