Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 28 iun 2014 - Anul XIX, nr. 147 (5656)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Poziţie

Sindicaliştii din învăţământ salută noile modificări din sistem aprobate de Guvern, însă le consideră tardive

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Guvernul a adoptat în şedinţa de joi, 26 iunie, o Ordonanţă de Urgenţă (OUG) care aduce mai multe modificări Legii Educaţiei Naţionale şi care vine cu o serie de avantaje pentru cadrele didactice.

Ordonanţa Executivului prevede, printre altele, scăderea normei didactice a profesorilor cu vechime, posibilitatea pensionării anticipate şi, totodată, modifică modalitatea de alegere a directorilor de şcoli.

Sindicaliştii din învăţământul preuniversitar sucevean salută iniţiativa Guvernului, însă precizează că „sunt măsuri luate târziu de Guvern, în lipsa unei Legi a Educație Naționale ancorate într-o strategie de dezvoltare pe termen lung a educației. E bine, dar nu suficient!” 

 

Ce prevedere ordonanţa Guvernului?

Executivul a decis ca profesorii cu grad I şi vechime 25 de ani să muncească mai puţin (normă didactică de 16 ore pe săptămână, în loc de 18 ore, cum era până acum), ceea ce poate majora veniturile acestora din ore suplimentare.

Totodată, Guvernul a decis ca profesorii să se poată pensiona, la cerere, cu trei ani înainte de limitele de vârstă prevăzute de lege. De asemenea, OUG modifică procedura de alegere a directorilor de şcoli, iar primarii vor avea voie să facă parte din Consiliul de Administraţie al şcolii.

Potrivit prof. Giani Leonte, liderul Alianţei Sindicatelor din Învăţământ Suceava (ASIS), „posibilitatea pensionării anticipate e bună, dar nu știm care vor fi condițiile acordării ei. Credem că uzura psihică e primordială și nu vreo condiție de grad, fidelitate sau performanță”.

Acesta a mai opinat că reducerea normei de predare pentru profesorii cu gradul I și 25 de ani vechime de la 18 la 16 ore nu trebuie să privilegieze dreptul cadrului didactic la plata orelor suplimentare.

„Nu știm care va fi procedura de alegere a directorului școlii, dar considerăm că trebuie să aibă <avizul> Consiliului profesoral pentru a participa la concurs și tot Consiliul profesoral să-l poată demită”, a transmis liderul sindical.

 

Revendicările sindicaliştilor suceveni

Cu prilejul adoptării OUG de joi, sindicatele sucevene au reiterat o serie de revendicări.

„Dacă toate se pot rezolva prin OUG, mai vrem respectarea legii, adică acordarea a 6% din PIB pentru educație”, a arătat Giani Leonte.

Printre revendicările sindicaliştilor se mai numără modificarea sistemului de salarizare a personalului nedidactic, prin scoaterea sporului de vechime din salariul de bază, şiplata integrală a sentințelor judecătorești.

Aceştia mai vor o metodologie pentru acordarea sporului pentru condiții deosebite şi  decontarea navetei.

Debirocratizarea sistemului de învăţământ este o altă doleanţă a profesorilor.

„La nivelul unităților de învățământ sunt constituite peste 40 de comisii, din care personalul didactic trebuie să facă parte, în cadrul cărora se întocmesc diferite documente și evidențe, peste 400, majoritatea fără nici o însemnătate și utilitate practică și care nu fac decât să îngreuneze activitatea personalului didactic, în detrimentul calității actului educațional”, evidenţiază sindicaliştii. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sindicaliştii din învăţământ salută noile modificări din sistem aprobate de Guvern, însă le consideră tardive.
 Vizualizări articol: 2837 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.5 din 6 voturi
Sindicaliştii din învăţământ salută noile modificări din sistem aprobate de Guvern, însă le consideră tardive3.556

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Care e textul OUG? trimis de
(28 iun 2014, 15:22:23
Cred ca dl Leonte s/a grabit! Toate federatiile au cerut acelasi lucru. Sa vedem ce cuprinde textul OUG. S-ar putea sa avem surprize. Textul din M.O. va fi altul decat cel cu care s-a facut invoiala.Luni, probabil, va fi publicata OUG in M.O. Daca textul din M.O. va fi altul decat ceea ce a sustinut FSLI in presa ca s-a obtinut, vinovatul este Dl. Rada. Stie dl.Leonte cine este dl. Rada?
Graba strica treaba....

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei