Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 28 iun 2014 - Anul XIX, nr. 147 (5656)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Indolenţă

De două săptămâni, Termica n-a dat un leu la Bioenergy, din banii încasaţi de la suceveni

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Banii plătiţi de suceveni pentru energia termică produsă de firma Bionergy SRL Suceava nu trec de societatea care face oficiul de distribuţie, Termica SA, deşi conform contractului, din preţul de 267 de lei per gigacalorie, 143 de lei ar trebui să meargă la producător şi doar 124 de lei să rămână la distribuitor. Este adevărat că datoriile populaţiei la energia termică au ajuns la 4 milioane de euro, dar este la fel de adevărat că asociaţiile de proprietari virează zilnic la Termica banii încasaţi de la locatarii buni-platnici, însă aceste sume nu ajung la destinaţia finală. Astfel, în ceea ce priveşte sistemul de termoficare din municipiul Suceava s-a ajuns la un blocaj total al decontărilor. Ieri dimineaţă, primarul de Suceava, Ion Lungu, şi directorul general al Bioenergy, Vasile Ilie, s-au întâlnit pentru identificarea unor soluţii de ieşire din criză.

Pe de o parte, primarul oraşului, Ion Lungu, a declarat că municipalitatea va vira, în luna iulie, în conturile Termica, încă 1 milion de lei şi face apel la populaţie să plătească facturile emise de Termica pentru a beneficia mai departe de apă caldă şi pentru a putea fi pregătit sistemul de termoficare pentru următorul sezon rece, iar pe de altă parte, directorul Vasile Ilie se arată decis să scoată de la Termica banii care se cuvin firmei pe care o conduce.

„În anul 2014 am plătit de la primărie către Termica 130 de miliarde de lei vechi (13 milioane de lei), trebuie să mai dăm încă 20 de miliarde de lei vechi. În iulie mai dăm încă 10 miliarde de lei vechi, dar vrem să ne asigurăm că ajung banii şi la Bioenergy. Populaţia are şi ea datorii de 4 milioane de euro la energia termică! Astăzi este foarte grea colaborarea cu Termica, nu poţi să faci o strategie, dar eu, ca primar, trebuie să fiu mediator între cele două societăţi pentru că mă interesează ca în oraş să fie apă caldă şi, la iarnă, căldură. Astăzi avem lemn de pe o zi pe alta şi oricând se poate sista apa caldă”, a declarat, ieri, Lungu.

 

Bioenergy este decisă să-şi recupereze banii de la Termica

De cealaltă parte, directorul firmei Bioenergy, Vasile Ilie, ne-a declarat că, în ultimele două săptămâni, de când Termica are un nou administrator special de la Bucureşti, în conturile Bioenergy nu a mai intrat un leu. „Termica încasează în fiecare zi de la asociaţii, dar la noi nu ajung banii. Suntem într-o situaţie foarte grea, nu ne putem plăti furnizorii. Dacă ar exista bunăvoinţă, Termica ar putea plăti”, crede directorul Ilie.

Pe primele cinci luni ale anului, Bioenergy a facturat la Termica 17,53 de milioane de lei, dar a încasat doar 3,3 milioane de lei. În faţa acestei situaţii, reprezentanţii acţionarilor firmei Bioenergy se vor întâlni săptămâna viitoare la Suceava pentru a discuta strategia de recuperare a banilor datoraţi de Termica. „Trebuie să ne recuperăm obligatoriu banii”, a afirmat Ilie, iar una dintre căile la care producătorul de energie nu va ezita să apeleze este acţionarea în judecată a societăţii Termica, aflată acum în insolvenţă. Până atunci, banii plătiţi de suceveni pentru energia termică furnizată se vor duce mai departe în această gaură neagră, Termica Suceava, fie direct, prin plata facturilor, fie indirect, prin subvenţiile plătite de primărie. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului De două săptămâni, Termica n-a dat un leu la Bioenergy, din banii încasaţi de la suceveni.
 Vizualizări articol: 2043 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
De două săptămâni, Termica n-a dat un leu la Bioenergy, din banii încasaţi de la suceveni5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Ce inteleg austriecii de brambureala asta? trimis de
(28 iun 2014, 14:29:35
Este absurd ca transportul şi distribuţia gigacaloriei, sa coste mai mult decit producţia! Să se faca ceva pentru a se pune capac la această gaură neagră a municipiului. Dar despre contractele individuale ce se mai aude?
1.1  RE: Ce inteleg austriecii de brambureala asta? trimis de
(28 iun 2014, 14:38:29

Atitia bani investiti in reteaua de distributie ani de zile si inca sunt pierderi uriase?
Cei de la Termica cer pentru ca s-au invatat sa traiasca pe spinarea contribuabililor. Nu-i intereseaza ca sunt oameni care sunt in imposibilitatea de a plati, avind venituri mici si f. mici.

2.   Fara trimis de
(29 iun 2014, 08:08:04

Transportul si distributia costa mai mult deoarece apa calda se pompeaza la deal cu doua statii de pompare. Daca se dorea cu adevarat o reducere a costurilor centrala bioenergy trebuia amplasata in zona metro sau alta zona inalta din oras. De ce nu sa facut acest lucru!!
3.   Pentru Gigica trimis de
(29 iun 2014, 16:47:22
Domnule, pare ca te pricepi, dar nu-i adevarat. Fiind circuit inchis, apa aia pe care o ''impingi'' la vale trebuie sa o si readuci la deal, asa ca energia este cam aceeasi. Nu mai spun de fenomenele care ar aparea in aspiratia pompelor cand trebuie sa traga de la METRO apa din Burdujeni. Mai bine d.p.d.v. energetic ar fi fost doua circuite, unul pentru oras si altul pentru Burdujeni, dar atunci trebuiau si doua centrale.
3.1  RE: Pentru Gigica trimis de
(29 iun 2014, 20:59:11
Se bat smenarii intre ei pe banii fraierilor care platesc onest . Toti sant doctori, cu turu si returu, dau din clanta, "se implica la nivel inalt" dar nu se intampla nimic bun pentru fraierii care cotizeaza si nu de anul trecut sau acum cinci ani ci de cativa zeci de ani. Mie cam scarba "da" basinile astea. Bionegri , un mutant "curat" conceput din banii aspirati cu pompa la deal de la mamuca termida nu mai da parnosu "pentru bere". In situatiile de prietenie legate de bani daca nu mai "e bani de bere" se schimba foaia. Mare fas, mari oameni , mari personalitati......mare tzeapa ne-au dat-o securistii astia din 89 incoace.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei