Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 17 iun 2014 - Anul XIX, nr. 137 (5646)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Lucrări

Clădirea Muzeului de Istorie intră în restaurare de săptămâna aceasta

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Lucrările de restaurare şi modernizare a clădirii Muzeului de Istorie din Suceava vor începe în această săptămână. Aceasta după ce, în cursul zilei de ieri, la Consiliul Judeţean Suceava a fost semnat contractul pentru realizarea lucrărilor în cadrul proiectului „O clădire de patrimoniu – Muzeu pentru Mileniul III”, prin care Muzeul de Istorie va intra într-un amplu proces de restaurare, extindere şi modernizare. Contractul a fost semnat de vicepreşedintele Consiliului Judeţean Suceava Alexandru Rădulescu şi directorul tehnic al companiei General Construct din Suceava, Doru Gheaţă. Vicepreşedintele CJ Suceava a precizat că acest proiect este unul extrem de important, având în vedere că va salva una dintre cele mai importante clădiri de patrimoniu din municipiul şi judeţul Suceava. Alexandru Rădulescu a spus că lucrările vor fi realizate de un consorţiu de firme format din companiile sucevene General Construct, Loial Impex, Restaco şi Conbucovina, împreună cu firma Grup Corint din Alba Iulia.

„Personal consider că este un proiect extrem de important, pentru că l-am obţinut pe ultima sută de metri a exerciţiului bugetar 2007 – 2013, în urma realocării unor sume rezultate din economii de la alte proiecte. Şi este extrem de important, pentru că practic salvăm o instituţie şi o clădire de referinţă pentru judeţul Suceava. De doi ani de când sunt în Consiliul Judeţean şi de când cunosc problematica Muzeului Bucovinei, nu încetez să-mi exprim uimirea cum s-a putut ca o clădire de o asemenea importanţă, o clădire emblematică pentru municipiul şi judeţul Suceava, să ajungă într-un real pericol de degradare fizică. Dar important este că am reuşit să rezolvăm această problemă”, a spus Rădulescu.

El a arătat că valoarea totală a proiectului este de 60,6 milioane de lei (inclusiv TVA), din care 39,35 milioane de lei sunt sume nerambursabile, 3,2 milioane de lei sunt bani de la bugetul de stat, 17,12 milioane de lei reprezintă TVA, iar contribuţia Consiliului Judeţean Suceava este de doar 870.000 de lei. Vicepreşedintele CJ Suceava a mai spus că lucrările de restaurare şi modernizare a clădirii Muzeului de Istorie trebuie să fie finalizate într-un termen de 18 luni. El a arătat că valoarea contractului semnat ieri este de aproape 22 de milioane de lei, fără TVA.

„Sunt convins că firmele care au câștigat această licitaţie vor duce la bun sfârşit această lucrare pentru că judeţul Suceava, şi pot spune că şi România, au nevoie de o astfel de clădire, de o astfel de instituţie”, a mai spus Rădulescu. 

 

În faţa Muzeului de Istorie va fi amplasată o macara care va ocupa jumătate din str. Ştefan cel Mare

După semnarea contractului, directorul tehnic al SC General Construct Suceava, Doru Gheaţă, a ţinut să precizeze că lucrările vor fi finalizate în termen. Doru Gheaţă a arătat că cel mai probabil lucrările vor începe miercuri, 18 iunie a.c., cu o serie de lucrări pentru evacuarea unor obiecte mai grele rămase în clădirea muzeului. „Durata de execuţie va fi o provocare pentru noi, din cauză că estimările iniţiale ale proiectantului au fost pe o durată mai lungă, dar posibilitatea de a se accesa fonduri impune ca lucrarea să se termine în acest termen. Va fi nevoie să lucrăm în două schimburi, lucru posibil în zonă pentru că nu suntem foarte aproape de zone locuite şi nu vom deranja nici instituțiile din preajmă decât cu minimum necesar”, a spus Doru Gheaţă, care a arătat că pentru această investiţie se va lucra iniţial cu 20 de persoane, urmând ca ulterior numărul angajaţilor să fie de aproximativ 100. El a explicat că după obţinerea avizelor necesare, în faţa Muzeului de Istorie va fi montată  o macara, astfel încât în zona acestei clădiri strada Ştefan cel Mare va fi ocupată pe o bandă de circulaţie. Doru Gheaţă a spus că în perioada realizării lucrărilor, circulaţia rutieră nu va fi blocată pe această stradă în zona clădirii muzeului.

El a explicat că proiectul presupune, printre altele, realizarea unor lucrări la fundaţia clădirii, refacerea drenurilor şi completarea acestora pentru îndepărtarea apei, igienizarea, consolidarea şi refuncţionalizarea subsolurilor şi amenajarea unor spaţii care vor deveni laboratoare şi chiar spaţii expoziţionale. Alte lucrări mai presupun consolidarea întregii clădiri, recompartimentarea parţială a spaţiilor, mansardarea corpului de clădire de deasupra Arhivelor Naţionale, unde vor fi amenajate o parte din spaţiile expoziţionale, birouri şi ateliere de lucru. De asemenea, vor fi construite două corpuri noi de clădire pentru birouri şi laboratoare de restaurare.

„Avem experienţa unei alte clădiri, cea a Colegiului de Artă din Suceava, unde am făcut tot consolidare şi refuncţionalizare. Şi sperăm ca experienţa pe care o avem pe monumente să ne permită să funcţionăm pe tot parcursul contractului fără nici un fel de sincopă”, a spus directorul tehnic al SC General Construct Suceava.

Actuala clădire a Muzeului de Istorie din Suceava este veche de peste 100 de ani şi prezintă un risc seismic ridicat. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Clădirea Muzeului de Istorie intră în restaurare de săptămâna aceasta.
 Vizualizări articol: 709 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.3 din 3 voturi
Clădirea Muzeului de Istorie intră în restaurare de săptămâna aceasta2.353

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei