Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 7 iun 2014 - Anul XIX, nr. 129 (5638)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Programe noi la USV

Profesorii dau bani grei pentru a obţine o a doua specializare

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cadrele didactice din învățământul preuniversitar care vor să obțină o diplomă pentru o nouă specializare şi, ulterior, să predea la clasă încă o materie, se pot înscrie pentru a urma cursuri de conversie profesională organizate, din toamnă, şi la Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava (USV).

Pentru aceste cursuri postuniversitare, instituţia suceveană a stabilit cuantumul taxei anuale la 2.500 de lei, în condiţiile în care programul se desfăşoară pe o durată de doi ani. La aceasta se mai adaugă taxa de înscriere şi taxa de înmatriculare, în cuantum de 100 de lei fiecare.

Din toamnă, la Universitatea „Ștefan cel Mare” va funcționa programul de conversie profesională „Pedagogia învățământului primar și preșcolar” din cadrul Facultății de Științe ale Educației, programul „Tehnologia informației și comunicării” la Facultatea de Inginerie Electrică și Știința Calculatoarelor, cele două fiind deja aprobate de Senatul instituției.

Pentru programul „Tehnologia informației și comunicării”, cunoscut sub acronimul de TIC, USV a publicat deja metodologia de admitere. Potrivit acesteia, admiterea la acest program postuniversitar se va face pe bază de dosar, media de admitere fiind media examenului de licenţă.

Programele de conversie de la USV se vor activa doar în cazul în care vor exista minim 20 de admişi. Singura cerință pe care cadrele didactice trebuie să o îndeplinească pentru a se înscrie la cursurile de conversie este aceea de a fi profesat în sistemul de învățământ preuniversitar.

Programele sunt la învăţământ cu frecvență, vor funcționa doar în regim cu taxă, iar la final, cadrele didactice vor trebuie să susțină un examen de absolvire. La sfârşitul studiilor de conversie profesională, profesorii vor putea preda în şcoli şi licee noua disciplină studiată.

Totodată, potrivit prof. univ. dr. Mircea Diaconu, prorector responsabil de activitatea didactică şi asigurarea calităţii, un astfel de program va funcționa și în cadrul Facultății de Litere și Științe ale Comunicării, pentru acesta urmându-se a se depune dosarul, în vederea aprobării, în Senatul USV.

 

Soluţie pentru profesorii cu ore puţine la clasă

Odată urmate cursurile unui program de conversie profesională, profesorii vor putea să predea și disciplina pentru care au obținut diplomă după absolvirea programului de conversie. Practic, dascălii vor putea avea o a doua diplomă de licenţă.

Aceste programe pot fi considerate un colac de salvare pentru dascălii care au norme didactice incomplete, acestea putând fi completate prin predarea disciplinei pentru care s-a obţinut noua diploma. În şcolile cu efective mici de elevi, de exemplu, unui profesor de desen sau muzică îi este aproape imposibil să aibă o normă de 18 ore.

Totodată, în urma obţinerii unei astfel de diplome, dascălii, în special cei din mediul rural, nu vor mai fi nevoiţi să facă naveta zeci de kilometri pentru a-şi acoperi norma de ore, ci pot preda în cadrul aceleiaşi instituţii şcolare mai multe discipline.

Astfel de programe funcționează deja la universităţile din Iași, Bucureşti, Craiova şi Cluj. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Profesorii dau bani grei pentru a obţine o a doua specializare.
 Vizualizări articol: 3157 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Profesorii dau bani grei pentru a obţine o a doua specializare5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei