Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 6 iun 2014 - Anul XIX, nr. 128 (5637)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Lucian AVRAMESCU

Lucian AVRAMESCU


Găina capie a politicii românești

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Definiția haosului este dată de lupta minții omenești împotriva haosului. Mintea e în căutare de ordine și logică, ambele astupate adesea de haos, care devine biruitor. Ascult, cu spatele la un televizor care rulează în voie, declarații, poziții politice, recunosc voci, pe altele nu le identific decât ca parte pe care o susțin anonim. Apoi, absorbit de lucrarea mea, nu mai aud nimic. Am reușit să scriu întotdeauna în orice condiții sau să citesc, nederanjat de, să zicem, urletele din preajmă. Am transmis corespondențe pentru AMPress din Hong Kong, scrise pe vapor, într-o hărmălaie de nedescris, lunecând dinspre China. Scriu poezii la masă, invitat la o nuntă, când mă plictisesc, sau într-o ședință unde unii vorbesc iar eu reușesc să nu aud nimic, nefiind păgubit.

Acum las ce scriam și încerc să găsesc un fir logic în tot ce aud. Liberalii se unesc, absorbanți sau absorbiți, cu pedeliștii spre a cârpi un pol de dreapta. Mă rog. Nu-l bagă în seamă, acest proiect, pe Băsescu, pensionat mai iute decât se aștepta el însuși sau se așteptau alții. Zic asta Antonescu și Ponta deopotrivă, într-un USL refăcut spontan, între creneluri între care zboară șrapnele și pietroaie. Același proiect e văzut de altă categorie de politicieni – vezi Tăriceanu, reînviat politic de viagra unui nou mariaj, cununia cu mirele Ponta care l-a făcut, nițel formal, al doilea om din stat – ca o blasfemie. Cei cu blasfemia îi înjură pe blasfemitorii blasfemiei, iar în PNL, întreținută de nebuloasa proprie sau de una indusă, e haos. Proiectul unificării dreptei, deocamdată fără partidul Elenei Udrea, pare viabil, dar parcă prea adună multe mere și pere putrede în același coș cu nuiele. Cine și cum le va separa?  Văzuți la grămadă, Macovei cu Antonescu și Boagiu, Olteanu, Flutur  cu Renate Weber, par o grămadă de rugbi cu echipele adverse pupându-se în înghesuială. Mai e mult până se vor limpezi apele. Plecarea lui Antonescu, eroică la prima vedere, lasă în urmă o ceață prin care nu mai pătrunzi cu lanterna privirii.  Pipăi un om și descoperi o cămilă. Te opintești să ieși în față și dai nas în nas cu Băsescu, deghizat în călugăriță.

În partea stângă logica e fărâmată de pupătura Ponta - Dan Diaconescu, nou cuplu politic, după ce amândoi s-au bălăcărit în Gorj, la alegeri. Diaconescu, dispărut în spatele unor dosare, fiindcă în spatele unui partid nu mai are cum se piti, zice că e azi ”singurul candidat cu șanse la prezidențiale”. Nu e singura tâmpenie pe care am auzit-o în haosul emblematic. Încerc să pun cap la cap informații care vin ca inundațiile, cu noroi și peturi, și nu iese nimic. Politica românească, azi, după eșecul victoriei USL, e atât de bramburită, de anapoda, de luată de valuri care joacă aiurea încât și dacă iese din încercuirea apelor tulburi tot o găină capie va fi. Ce să mai înțeleagă votanții care oricum nu mai figurează în dialogurile de tejghea dintre  politicieni? Nimic. Ceea ce știau. Politica e peste capul lor, nu-i numără și nu-i onorează cu un salut. Capul de locuitor nu intră în bucătăria haosului. E un pătrunjel care strică gustul aranjamentelor. Dar nici aranjamentele nu mai ies și nu mai sunt ce-au fost. Isaura, fina, îl dă în gât pe nașul Mircea Băsescu, pentru un comision pe libertatea lui Mondialu, PSD, cel mai mare partid, îi cere mâna lui Dan Diaconescu, pentru, vorba lui Dragnea, ”a guverna în teritoriu”, PNL nu mai poate decât cu Flutur suit pe ghidonul bicicletei, iar Antonescu face halucinanta confesiune că și-a dat demisia din motive de Orban și Atanasiu, colegi liberali care clămpăneau toată ziua la televizor că Iohannis e mai bun ca el. Găina capie a politicii românești dă iama prin toate ogrăzile doctrinare, cotcodăcește asurzitor, pe toate limbile păsărești, încât nu mai știi dacă-i bibilică sau croncan. N-o să mai spun să-i ia dracu pe toți că nu-i elegant. Așa că tac. Tac ilogic și haotic.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Găina capie a politicii românești.
 Vizualizări articol: 2962 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.3 din 6 voturi
Găina capie a politicii românești4.356

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei