Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 15 mai 2014 - Anul XIX, nr. 109 (5618)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Interese meschine

Fostul deputat Ştefan Buciuta, pe cale să desfiinţeze Uniunea Ucrainenilor din România

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Rămas fără funcţia de parlamentar, Ştefan Buciuta, actualul preşedinte al Uniunii Ucrainenilor din România, nu pare să fi digerat prea bine eşecul din 2012. Pe ultima sută de metri înainte de a se finaliza procesul în care este judecat pentru conflict de interese, Buciuta a convocat Rada Uniunii Ucrainenilor din România pentru mâine, 16 mai.

Structura de conducere a UUR, din care fac parte 19 membri, se va întruni la Cluj, iar subiectul oficial este „discutarea activităţii deputatului Ioan Marocico”. În realitate, Ştefan Buciuta şi-a propus să-i retragă actualului deputat sprijinul din partea Uniunii Ucrainenilor din România şi să anunţe că membrii acestei minorităţi nu mai au nevoie de un reprezentant în Parlamentul României. Ar fi probabil singurul caz din istoria post-decembristă a României când o minoritate renunţă la dreptul de a fi reprezentată în forul legislativ al ţării, în contradicţie totală cu ce se petrece în alte ţări, unde minorităţile fac eforturi disperate pentru a fi recunoscute şi pentru a primi o serie de drepturi.

Dacă acest lucru se va materializa, actualul preşedinte al UUR va reuşi contraperformanţa de a rămâne fără sprijinul financiar oferit de statul român asociaţiilor care reprezintă minorităţile naţionale în Parlament.

Ori, numai în acest an, UUR a primit de la bugetul de stat 69 de miliarde de lei vechi, fără a mai pune la calcul că alte circa 100 de miliarde de lei vechi au rămas în conturi, neutilizate, din anii anteriori.

Practic, pentru minoritatea ucraineană din România ar fi o grea lovitură financiară, cu consecinţe asupra derulării activităţilor culturale, artistice sau de altă natură care erau organizate anual în judeţele cu etnici ucraineni.

Pe de altă parte, este interesant de urmărit cum va încerca să jongleze Ştefan Buciuta cu statutul UUR pentru a-l „pedepsi” pe actualul deputat Marocico. În statut nu sunt prevăzute sancţiuni pentru deputat, ci doar pentru preşedintele UUR, alesul din partea Uniunii Ucrainenilor putând fi „sancţionat” doar de către cei care l-au ales în funcţie.

Ecuaţia de la Uniunea Ucrainenilor din România mai cuprinde şi un dosar penal în care este judecat fostul deputat Ştefan Buciuta. Dosarul acestuia se află pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, iar potrivit rechizitoriului procurorilor, Ştefan Buciuta, deputat în legislatura 2008-2012, a formulat la Camera Deputaţilor o cerere de angajare a fiicei sale şi apoi a avizat contractul de muncă pe perioadă determinată (decembrie 2008 - septembrie 2012), "în baza căruia s-a realizat în mod direct un folos material pentru aceasta în cuantum de 59.499 lei".

Statutul UUR mai prevede că în cazul în care va fi condamnat definitiv, preşedintele acestei structuri îşi pierde funcţia. O eventuală condamnare a lui Ştefan Buciuta pentru infracţiunea de conflict de interese ar însemna că fostul deputat nu va mai putea fi preşedinte al UUR.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Fostul deputat Ştefan Buciuta, pe cale să desfiinţeze Uniunea Ucrainenilor din România.
 Vizualizări articol: 2390 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 5 voturi
Fostul deputat Ştefan Buciuta, pe cale să desfiinţeze Uniunea Ucrainenilor din România5.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei