Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 1 mai 2014 - Anul XIX, nr. 98 (5607)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Investiție

Fosta groapă de gunoi a Sucevei va deveni spaţiu verde până la finalul anului 2015

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Fosta groapă de gunoi a Sucevei va deveni spaţiu verde până la finalul anului 2015. Anunţul a  fost făcut de preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, după ce a inspectat în cursul zilei de ieri lucrările de închidere a gropii de gunoi de pe malul râului Suceava. Lucrările sunt realizate de compania suceveană SUCT SA, împreună cu Aglomancha Empresa Constructora SA Spania şi SC Consul ABC SRL din Iaşi, în cadrul unui proiect cu finanţare europeană în valoare de aproape 40 de milioane de lei, fără TVA. În cadrul proiectului sunt incluse şi lucrările de închidere a fostelor gropi de gunoi din Fălticeni, Rădăuţi, Câmpulung Moldovenesc, Gura Humorului, Vatra Dornei şi Siret.

Cătălin Nechifor a precizat că deşi, conform proiectului, lucrările ar trebui să fie finalizate în termen de 31 de luni de la data de 18 noiembrie 2013, când a fost semnat contractul, în urma unor discuţii cu reprezentanţii SC SUCT SA, aceştia au anunţat că închiderea gropilor neconforme din cele şapte oraşe se va finaliza la data de 31 decembrie 2015.

După ce a vizitat şantierul de la groapa de gunoi a Sucevei, Nechifor s-a declarat mulţumit de modul în care compania SUCT SA Suceava realizează lucrările. „Avem o şansă foarte mare acum să vedem acest proiect finalizat. Se lucrează şi vreau să mulţumesc constructorului pentru că şi-a asumat un astfel de proiect. Până acum nu am avut dificultăţi majore, iar lucrările sunt în grafic”, a spus şeful administraţiei judeţene.

 

Cantitatea de deşeuri depozitată pe malul râului Suceava este de circa 753.000 de metri cubi

Cătălin Nechifor a explicat că la groapa de pe malul râului Suceava cantitatea de gunoi depozitată este de aproximativ 753.000 de metri cubi. El a precizat că toate deşeurile urmează să fie mutate într-o singură locaţie, iar una dintre lucrările importante care se realizează este ecologizarea în zona râului Suceava şi construcţia unui zid de apărare a malului pe o lungime de 1.000 de metri. „Din păcate, printr-o depozitare haotică, sunt deşeuri inclusiv pe marginea drumului de acces către groapa de gunoi şi pe malul râului Suceava. În cele din urmă toată cantitatea va fi mutată într-o singură locaţie, în aceeaşi zonă, unde va fi reprofilat un depozit final, în aşa fel încât să nu mai existe probleme din punctul de vedere al mediului”, a declarat Nechifor.

Preşedintele Consiliului Judeţean a mai spus că în prima etapă a proiectului vor fi realizate mai multe lucrări, printre care profilarea deşeurilor, realizarea sistemelor de colectare şi evacuare a levigatului şi a apei, acoperirea temporară a depozitului de gunoi cu strat de izolaţie minerală, iar apoi cu un strat din pământ vegetal de 20 cm, cu înierbare, execuţia sistemelor de colectare a gazelor sau protecţia malului râului Suceava.

În a doua etapă a proiectului, la groapa de gunoi din Suceava vor fi realizate lucrări de execuţie a straturilor de etanşare şi finalizarea sistemului de colectare a gazului, construcţia stratului mineral de izolaţie, acoperire cu un strat de pământ vegetal a depozitelor şi finalizarea sistemului de colectare şi evacuare a apei scurse de la suprafaţă.

„Depozitul final va fi înierbat, va fi realizat conform standardelor europene de mediu şi va fi reintegrat într-un circuit natural, ţinând cont şi de faptul că în apropiere avem şi râul Suceava care traversează această zonă”, a spus Cătălin Nechifor.

În acelaşi timp, directorul general adjunct al SUCT Suceava, Viorel Papuc, a ţinut să precizeze că în momentul de faţă deşeurile de la fosta groapă de gunoi sunt împrăştiate pe o suprafaţă de 10,5 hectare de teren. Viorel Papuc a subliniat că după finalizarea lucrărilor, toate deşeurile vor fi depozitate pe o suprafaţă de şapte hectare. „Deci trei hectare vor rămâne spaţiu verde pentru oraş. Iar la finalul lucrărilor, pe actuala locaţie a fostei gropi de gunoi din Suceava va fi creată o formă de relief nouă, care va deveni spaţiu verde”, a spus directorul adjunct al SUCT Suceava. El a mai precizat că după închiderea gropii de gunoi din Suceava aceasta va fi monitorizată timp de 30 de ani de către autorităţile de mediu. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Fosta groapă de gunoi a Sucevei va deveni spaţiu verde până la finalul anului 2015.
 Vizualizări articol: 2587 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 6 voturi
Fosta groapă de gunoi a Sucevei va deveni spaţiu verde până la finalul anului 20153.756

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei