Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 1 mai 2014 - Anul XIX, nr. 98 (5607)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Intervenţie dificilă

Operaţie în premieră în România. Pacienta: o fetiţă din Suceava cu o malformaţie rară a coloanei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

O fetiţă în vârstă de 2 ani şi 7 luni, din Suceava, a fost salvată de la paralizie printr-o operaţie extrem de rară şi dificilă, efectuată în România în premieră, de o echipă de opt medici de la Spitalul „Marie Curie” din Capitală. Cazul Ilincăi Hurjui, diagnosticată cu dublă scolioză congenitală şi patru vertebre în plus, este unul atipic, puţin întâlnit în lume, astfel că intervenţia realizată marţi la Bucureşti a fost de mare risc.

Fetița s-a născut cu o coloană mai lungă decât e normal - în loc de 12 vertebre toracale avea 15, iar în loc de cinci vertebre lombare avea şase - malformaţie care apare o dată la 20.000 de naşteri. Pentru corectarea coloanei, specialiştii de la „Marie Curie” au apelat la o metodă nouă, folosită până acum doar în câteva centre din SUA, Japonia şi Europa. Ei i-au scos fetiţei două vertebre şi i-au montat un dispozitiv culisabil care i-a îndreptat coloana şi o va susţine pe măsură ce va creşte. Este vorba practic de o proteză specială, alcătuită din tije telescopice care cresc odată cu copilul, îndreptându-i coloana şi permiţându-i să ducă o viaţă normală.

 

Costuri de 17.000 de euro, nedecontate de Casa de Asigurări de Sănătate

În cazul în care nu ar fi fost operată, Ilinca ar fi făcut o formă severă a bolii, care ar fi dus la un sindrom de ineficienţă toracică, insuficienţă respiratorie, probleme neurologice şi chiar paralizie în adolescenţă. „Ar fi îndepărtat-o din mediul ei ambiental, n-ar fi putut să facă sport sau efort fizic, ar fi avut o configuraţie inestetică a toracelui şi a bazinului, dar şi un mers dizgraţios, care ar fi împiedicat-o să desfăşoare activităţi fizice normale”, explică profesorul Gheorghe Burnei, şeful Clinicii de Ortopedie Pediatrică de la „Marie Curie”.

Implantul special care i-a fost pus Ilincăi se produce numai în SUA şi costă aproximativ 17.000 de euro. Casa de Asigurări de Sănătate din România nu decontează asemenea cheltuieli, astfel că familia fetiţei a depus mari eforturi pentru a aduna întreaga sumă. „O parte din bani i-am împrumutat de la nişte rude cărora nu ştiu cum am să le pot mulţumi vreodată, iar restul i-am pus noi”, mărturiseşte Mihaela Hurjui, mama Ilincăi.

 

Va creşte cu un dispozitiv medical implantat în coloană

Asistentă medicală la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava, femeia speră ca Ilinca, singurul ei copil, să se dezvolte normal în urma acestei intervenţii. Îşi doreşte mai mult decât orice pe lume să o vadă alergând şi jucându-se ca toţi ceilalţi copii de vârsta ei. „Deja am înscris-o la grădiniţă, ar trebui să meargă acolo din toamnă”, ne dezvăluie Mihaela.

Până atunci, însă, urmează o recuperare care se anunţă îndelungată şi grea. După operaţia de marţi, când medicii i-au implantat o proteză în coloană, Ilinca a fost intubată şi sedată. Ieri dimineaţă, specialiştii de la „Marie Curie” au hotărât să o deconecteze de la aparatele care o ajutau să respire şi să îi reducă doza de calmante. Dar, la 2 ani şi 7 luni, Ilinca nu poate înţelege ce i se întâmplă şi este extrem de agitată. „Suntem pe drumul cel bun, cu siguranţă, deşi Ilinca se mişcă continuu şi încearcă să tragă de toate firele la care a fost conectată: cele care monitorizează activitatea inimii, saturaţia de oxigen, sonda de urină, tubul de dren, cele două branule şi cateterul”, povesteşte Mihaela Hurjui despre cum au decurs primele momente de după trezirea copilei din coma indusă.

 

O nouă operaţie, la vârsta adolescenţei

Mama Ilincăi îşi aminteşte cu regret că malformaţia congenitală a fiicei sale nu a fost remarcată de medici pe perioada sarcinii şi nici după naştere. Cadru sanitar de profesie, dar fără să fi absolvit o facultate de medicină, ea a fost cea care a remarcat că Ilinca nu are coloana dreaptă, pe când fetiţa avea 3 sau 4 luni. A început periplul prin spitale pentru investigaţii şi diagnostice, iar profesorul Gheorghe Burnei, şeful Clinicii de Ortopedie Pediatrică de la „Marie Curie”, a fost cel cu care s-a sfătuit în toată această perioadă.

Intervenţia chirurgicală pentru implantarea protezei în coloană era programată încă din septembrie, însă a tot fost amânată din cauza apariţiei altor cazuri, la fel de grave, dar mai urgente. În februarie, Mihaela Hurjui a aflat că operaţia a fost replanificată, iar în a doua zi de Paşte s-a internat împreună cu micuţa. Chiar dacă operaţia a decurs bine, Ilinca va mai rămâne sub observaţie medicală câteva săptămâni. Ea va fi supusă unei noi intervenţii chirurgicale în jurul vârstei de 15-16 ani, arată profesorul Gheorghe Burnei de la Spitalul „Marie Curie” din Capitală.

Cei care vor să-i ajute pe părinţii Ilincăi să returneze banii împrumutaţi pentru implantul care o va ajuta pe fiica lor să ducă o viaţă normală îi pot contacta la numărul de telefon 0746 940 318.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Operaţie în premieră în România. Pacienta: o fetiţă din Suceava cu o malformaţie rară a coloanei.
 Vizualizări articol: 2318 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Operaţie în premieră în România. Pacienta: o fetiţă din Suceava cu o malformaţie rară a coloanei5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei