Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 1 mai 2014 - Anul XIX, nr. 98 (5607)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Verdict judecători

“Cimpa” şi „Dan Popovici”, condamnați ieri la închisoare cu executare

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Trimiși în judecată în februarie 2013 sub acuzația că au  sechestrat un tânăr într-un apartament din cartierul George Enescu, victima fiind bătută şi şantajată să plătească 10.000 de euro în contul unui BMW incendiat, Cătălin Cimpoiași (40 de ani), zis “Cimpa”, din municipiul Suceava, și Dumitru Bîrtoiu (40 de ani), din Șcheia, ultimul cunoscut mai mult sub numele de “Dan Popovici”, au fost condamnați ieri de către Judecătoria Suceava la închisoare cu executare.

În dosar mai era trimis în judecată și un al treilea inculpat, Ionuț Laurențiu  Plopan (34 de ani), tot din municipiul Suceava, însă acesta a fost condamnat cu suspendare.

 

Ce verdict au dat judecătorii

Ieri, în jurul prânzului, magistrații Judecătoriei Suceava au dat pronunțarea în acest caz:

Astfel, Cătălin Cimpoiași a primit o pedeapsă de doi ani de închisoare pentru șantaj și trei ani de închisoare pentru lipsire de libertate. De asemenea, judecătorii i-au  dat și o pedeapsă complementară prin care i-au interzis pe o perioadă de cinci ani de a comunica direct sau indirect cu victima, cu membrii familiei acesteia, precum și cu ceilalți doi coinculpați, Bîrtoiu și Plopan.

Pedepsele au fost contopite , iar în final, “Cimpa” va avea de executat trei ani de închisoare.

Din pedeapsă, i se va reduce durata cât a stat în arest preventiv, însumând aproximativ jumătate de an.

Inculpatul Dumitru Bîrtoiu a primit doi ani pentru șantaj și doi ani pentru lipsire de libertate, urmând să execute în final doi ani de închisoare.

De asemenea, nici acesta nu are voie timp de cinci ani, după executarea pedepsei, să ia legătura cu tânărul bătut și sechestrat, cu rudele acestuia și nici cu cei doi colegi din boxa acuzaților.

Cel de-al treilea inculpat, Laurențiu Ionuț Plopan, și-a aflat și el pedeapsa: doi ani pentru șantaj, doi ani pentru lipsire de libertate, în urma contopirii pedepselor rezultând o condamnare de doi ani de închisoare. Judecătorul a decis însă ca în cazul lui Plopan executarea pedepsei să fie suspendată condiționat, stabilindu-i-se un termen de încercare de șapte ani.

La fel, și în cazul lui, magistrații i-au pus interdicție să mai comunice, direct sau indirect, cu Cimpoiași sau Bîrtoiu, să ia legătura cu victima sau cu membrii familiei acesteia, stabilindu-i și mai multe obligații pe timpul termenului de încercare (să se prezinte, la datele fixate, la Serviciul de probaţiune Suceava, să anunţe în prealabil orice schimbare de domiciliu, reşedinţă sau locuinţă şi orice deplasare care depăşeşte opt zile, precum şi întoarcerea, să comunice şi să justifice schimbarea locului de muncă, să comunice informaţii de natură a putea fi controlate mijloacele de existenţă).

 

Li se vor preleva probe biologice

Sentința de ieri a Judecătoriei Suceava nu este definitivă, ea putând fi atacată cu apel.

Judecătorii au menținut măsura preventivă a controlului judiciar luată față de cei trei inculpați până la pronunțarea unei sentințe definitive.

De asemenea, în sentința Judecătoriei, Cimpoiași, Bîrtoiu și Plpan vor fi obligați să li se preleveze probe biologice (ADN), în vederea introducerii profilului genetic în Sistemului Naţional de Date Genetice Judiciare.

Trebuie făcută precizarea că până la o soluție definitivă în acest dosar, cei trei inculpați se bucură de prezumția de nevinovăție. De altfel, și la poliție, și la Parchet, cei trei au susținut că sunt nevinovați. Rămâne de văzut ce vor spune și judecătorii instanţei superioare.

 

Fiecare inculpat, pus să plătească mii de lei

Judecătorii au stabilit ieri și cât au de plătit cei trei inculpați victimei.

“Obligă în solidar inculpaţii Cimpoiaşi Cătălin, Bîrtoiu Dumitru şi Plopan Laurenţiu Ionuţ la plata sumei de 10.000 lei reprezentând despăgubiri civile”, se arată în încheierea Judecătoriei, precizându-se că cei trei vor trebui să achite și cheltuielile judiciare efectuate de victimă.

La această sumă, fiecare inculpat are de plătit și cheltuieli de judecată. Astfel, Cimpoiași: 6.500 de lei, Bîrtoiu: 5.000 de lei, Plopan: 5.000 de lei.

 

Care au fost acuzațiile

În seara zilei de 21 octombrie 2012, un tânăr din municipiul Suceava, Marian Moşneagu, de 30 de ani, a fost chemat  la apartamentul lui Cătălin Cimpoiaşi, unde se aflau și ceilalți doi inculpați.

Aşezat pe o canapea, Moşneagu a început să fie luat la rost pentru că a dat zvonul prin oraş că “are protecţia lui Cimpa”, iar acest lucru, îi reproşa Cimpoiaşi, ar fi atras răzbunarea apropiaților lui Ilie Paul Buruiană (agent de pază arestat și condamnat la închisoare pentru tentativă de omor, victimă fiind același Moșneagu), apropiați care i-ar fi dat foc la maşină.

Un autoturism BMW care aparținea lui Cimpoiași a fost incendiat pe 12 octombrie 2012, mașina fiind distrusă aproape în întregime de flăcări.

Revenind în apartamentul lui “Cimpa”, iată ce spun procurorii: după ce l-au percheziţionat să vadă dacă nu are microfoane sau camere video, i-au luat telefonul mobil, iar inculpatul Cimpoiaşi - descriu procurorii - a început să-l lovească pe Marian Moşneagu cu un baston telescopic metalic peste picioare şi mâini, în timp ce victima încerca să se apere.

 „Cimpa” îi tot cerea victimei să mărturisească cui i-a spus că are protecţia sa, deşi Moşneagu se jura că nu a vorbit cu nimeni despre acest lucru.

La un moment dat, Cimpoiaşi a luat o şurubelniţă, cu care îl ameninţa pe Moşneagu că îl înjunghie, iar Bârtoiu a prins victima de mâna stângă şi a lovit-o de mai multe ori cu un patent peste vârful degetelor.

Apoi, acelaşi Bârtoiu, povesteşte victima, a ameninţat-o că îi va scoate dinţii dacă nu le dă o pistă care să-i ducă la cel care a incendiat BMW-ul.

„Dan Popovici”, au concluzionat anchetatorii, şi-a pus ameninţarea în practică şi l-a lovit peste gură pe Moşneagu cu partea metalică a patentului, rupându-i un dinte.

La agresarea tânărului a luat parte şi Plopan, care l-a lovit cu pumnii în zona pieptului.

Au trecut apoi la ameninţări cu moartea, atât la adresa tânărului agresat, cât şi a familiei acestuia.

În final, după ce l-au terorizat la propriu pe Marian Moşneagu, cei trei agresori i-au spus că trebuie să scoată 10.000 de euro, contravaloarea prejudiciului în cazul BMW-ului incendiat.

Abia după aproximativ o oră, l-au lăsat pe Marian Moşneagu să plece din apartamentul lor, ameninţăndu-l că dacă va spune ceva despre cele petrecute în acea seară, îl vor omorî pe el şi pe membrii familiei sale.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului “Cimpa” şi „Dan Popovici”, condamnați ieri la închisoare cu executare.
 Vizualizări articol: 17673 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 10 voturi
“Cimpa” şi „Dan Popovici”, condamnați ieri la închisoare cu executare5.0510

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Com trimis de
( 1 mai 2014, 21:27:10
clamparu tot un penal esti si tu idiotule, o sa va gaseasca moartea pe drum in-tro buna zi maimutelor

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei