Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 1 mai 2014 - Anul XIX, nr. 98 (5607)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Nobleţe

În loc de flori şi coroane, bani pentru Bucovina, la înmormântarea fostului preşedinte al Regiunii Schwaben

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Aprecierea şi susţinerea pentru Bucovina a celui care a gândit şi înfăptuit parteneriatul dintre judeţul Suceava şi regiunea germană Schwaben, dr. Georg Simnacher, se manifestă şi după moartea acestuia. Printr-un comunicat oficial al preşedintelui Regiunii Schwaben, Jürgen Reichert, participanţii la ceremonia de înmormântare a dr. Georg Simnacher sunt invitaţi ca, în locul florilor şi coroanelor de flori, să dea o contribuţie în contul Fundaţiei Schwaben-Bukowina. Aşa vor proceda şi deputatul de Suceava Gavril Mîrza, cel care a semnat parteneriatul cu Schwaben în urmă cu exact 17 ani, şi consilierul judeţean Gheorghe Iacob, mandatat ieri de plenul Consiliului Judeţean să reprezinte instituţia la ceremonia funebră.

De altfel, şedinţa Consiliului Judeţean Suceava a început, ieri, cu un moment de reculegere în memoria lui Georg Simnacher, apoi preşedintele CJ Cătălin Nechifor a vorbit câteva minute despre „cel care a fost pentru noi un adevărat sucevean de onoare”, „părintele acestui parteneriat strategic şi istoric”. „Sunt mândru că împreună cu dumneavoastră pot continua ceea ce s-a început acum 17 ani”, a spus Nechifor, care a amintit şi dorinţa lui Georg Simnacher, ca dintre cele peste 100 de asociaţii şi fundaţii din care a făcut parte, cea destinată sprijinului Bucovinei să primească banii care s-ar cheltui pe florile de la propria-i înmormântare.

Fundaţia Schwaben-Bukowina a fost înfiinţată pe lângă administraţia regională, de Georg Simnacher, în 1997. Funcţia de preşedinte este ocupată de preşedintele în funcţie al Consiliului Regional, iar director executiv este încă de la înfiinţare directorul Institutului Bukowina din Augsburg, Otto Hallabrin. Acesta ne-a declarat, ieri, că toate funcţiile în fundaţie sunt onorifice, nimeni nu primeşte bani pentru activitatea prestată, astfel încât fiecare cent de care dispune fundaţia este folosit pentru proiectele sociale în Bucovina. „A fost dorinţa lui şi a familiei, ca banii care s-ar cheltui pe flori să fie folosiţi pentru Bucovina”, a precizat Otto Hallabrin.

 

„Ich bin ein Bukowiner”- Sunt bucovinean

Presa germană a acordat spaţii ample evocării personalităţii dr. Simnacher, fost preşedinte al Consiliului Regional Schwaben din 1974 până în 2003. Astfel, primul ministru al Bavariei, Horst Seehofer, a spus despre el că „a fost un om politic care a iubit oamenii şi care a ştiut să şi-i apropie. A fost, într-un cuvânt, un model pentru noi toţi”, iar actualul preşedinte al Consiliului Regional, Jürgen Reichert, a afirmat că „ceea ce a făcut dr. Simnacher pentru Schwaben şi localităţile bavareze este greu de descris în cuvinte“.

După semnarea Parteneriatului tripartit Schwaben-Cernăuţi-Suceava, la 2 mai 1997, în Sala de Aur a Primăriei din Augsburg, dr. Georg Simnacher a iniţiat şi coordonat acţiuni precum „Revedere în Bucovina”, cu participarea a peste 400 de etnici germani emigraţi din Bucovina după 1940, turneul internaţional de fotbal pentru juniori „Patru regiuni pentru Europa”, ajuns în acest an la a XIII-a  ediţie, acordarea constantă de sprijin logistic şi ajutoare umanitare pentru centrele de plasament şi spitalele de psihiatrie din judeţ, plata medicamentelor pentru 120 de bolnavi de diabet, în vârstă de până la 22 de ani, în perioada 1999-2003, realizarea unor intervenţii medicale în clinici de specialitate din Germania pentru mai mulţi locuitori din judeţ. În 2006, fostului preşedinte al Consiliului Regional Schwaben i-a fost acordat titlul de „Cetăţean de Onoare al judeţului Suceava”. Când a primit diploma, dr. Georg Simnacher a mulţumit „noilor săi compatrioţi” pentru onoarea care i-a fost acordată şi a spus „ich bin ein Bukowiner“ - (de acum) „sunt bucovinean”.

Georg Simnacher a murit luni, 28 aprilie, la vârsta de 81 de ani. El va fi înmormântat mâine în oraşul Günzburg, unde a fost consilier de stat din 1967 până în 1996 şi unde a fost, de asemenea, „Cetăţean de onoare”. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului În loc de flori şi coroane, bani pentru Bucovina, la înmormântarea fostului preşedinte al Regiunii Schwaben.
 Vizualizări articol: 2087 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 6 voturi
În loc de flori şi coroane, bani pentru Bucovina, la înmormântarea fostului preşedinte al Regiunii Schwaben5.056

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei