Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 10 apr 2014 - Anul XIX, nr. 82 (5591)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Suceava

Furnizarea apei calde şi căldurii ar putea fi reluată de mâine

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Apa caldă şi căldura ar putea reveni în casele a peste 60.000 de suceveni la finele acestei săptămâni, dar numai dacă la producătorul de energie termică, Bioenergy, vor ajunge, până vineri, măcar două milioane de lei (20 de miliarde de lei vechi).

„Am primit o nouă adresă de la Bioenergy, care pun ca şi condiţie, pentru a relua furnizarea căldurii şi apei calde, achitarea sumei de două milioane de lei (20 de miliarde de lei vechi), până vineri. În această dimineaţă, primăria a achitat un milion de lei la Termica, care s-a angajat să îi vireze la  Bioenergy. Sperăm să vină încasări şi de la populaţie, să fie reluată acum furnizarea apei calde şi căldurii”, a declarat şeful municipalităţii sucevene, Ion Lungu.

Proprietarii noii centrale termice a Sucevei au decis să stopeze de marţi producţia de energie termică necesară pentru asigurarea căldurii şi apei calde la peste 22.000 de locuinţe racordate la sistemul centralizat, deoarece nu li s-au achitat restanţe de aproape 130 de miliarde de lei vechi. Banii respectivi ar fi trebuit să fie încasaţi de Termica, de la populaţie, iar apoi achitaţi la Bioenergy, de la care cumpără energia termică pe care o furnizează prin sistemul de distribuţie, de sute de kilometri de conducte subterane.

„Din păcate, de ce ne-am temut nu am scăpat”, a spus ieri primarul Sucevei, Ion Lungu. 

„De la începutul acestui an şi chiar mai devreme, am tot făcut apel la populaţie să plătească facturile la încălzire, pentru că altfel, într-o zi, vom rămâne fără căldură şi apă caldă. Astăzi se întâmplă acest lucru. În acest sezon rece, datoria populaţiei la încălzire a crescut cu 53 de miliarde de lei vechi. În condiţiile în care preţul la gigacalorie a rămas acelaşi, 185 de lei, salariile au rămas aceleaşi, poate la unii au mai şi crescut ceva-ceva, facturile la încălzire au fost mai mici decât iarna trecută, nu înţeleg de ce restanţele au crescut atât de mult. Încep să cred că problema ţine de mentalitate, pentru că mulţi nu au o prioritate în a plăti aceste facturi la utilităţi. Cei care se încălzesc din alte surse, pe lemne, electric sau pe gaz metan plătesc tot atât sau chiar mai mult. De aceea spun că este o problemă de mentalitate”, consideră şeful municipalităţii sucevene.

 

Blocaj financiar

 

Dacă la începerea activităţii, noua centrală termică, care produce energie termică pe biomasă, avea depozitele pline de masă lemnoasă, acum, puţinele resurse rămase nu pot fi folosite, find puse sub sechestru, din cauza datoriilor neplătite.

„Noua societate de producere a energiei termice, privată, nu poate lucra fără a încasa bani pentru ceea ce furnizează. Suntem într-un blocaj astăzi. Numai principalul lor furnizor de masă lemnoasă are de încasat peste 1,5 milioane de euro de la Bioenergy. La rândul ei,  Bioenergy are de încasat 129 de miliarde lei vechi de la Termica, care are de recuperat de la populaţie 210 miliarde lei vechi”, a precizat Lungu.

Principala condiţie de deblocare a situaţiei era cea de încasare a minim 100 de miliarde de lei vechi, din cele  210 miliarde lei vechi pe care sucevenii le datorează la Termica.

„Dacă populaţia nu va face un efort, să plătească măcar 100 de miliarde de lei vechi în perioada următoare, riscăm să nu avem apă caldă o perioadă îndelungată şi să punem în pericol asigurarea căldurii în sezonul rece 2014-2015”, a avertizat Lungu, care a făcut din nou apel la suceveni, să pună pe lista de priorităţi achitarea facturilor la utilităţi.

„Chiar de se va reuşi acum reluarea furnizării apei calde şi căldurii, este o deblocare de moment. Va merge aşa două-trei săptămâni, după care iar se va opri. Atunci când faci bugetul de familie, trebuie să iei în calcul că ai de plătit factura la încălzire”, a explicat Lungu, care a făcut o paralelă între plăţile făcute de suceveni şi cele ale municipalităţii, care achită subvenţia la căldură:

„În luna martie, Primăria Suceava a plătit la Termica 27 de miliarde de lei vechi, iar populaţia 25 de miliarde lei vechi, în condiţiile în care noi suportăm numai o parte din subvenţie, diferenţa de la 185 lei la 267 lei. A venit momentul adevărului. Noi, ca primărie, am făcut tot ce se putea pentru ca sucevenii să aibă parte de căldură şi apă caldă, să păstrăm preţul gigacaloriei la 185 de lei, unul din cele mai mici preţuri din ţară, să facem o nouă centrală, dar dacă nu se plăteşte, nimic nu mai merge. Sper ca în ceasul al 14-lea sucevenii să înţeleagă că trebuie să plătească lună de lună facturile la apă caldă şi căldură. Dacă nu vor plăti, nu vor beneficia de aceste servicii”.

Pe lângă subvenţionarea preţului energiei termice, sucevenii cu venituri reduse beneficiază şi de subvenţii de la bugetul de stat, prin care se achită chiar şi 90% din factura la încălzire.

 

Controale la asociaţiile de proprietari

În paralel cu eforturile de convingere a sucevenilor să achite cât mai mult din sumele restante către Termica, municipalitatea acţionează şi pe un alt „front”, declanşând controale la toate asociaţiile de proprietari.

„Oamenii au plătit pentru apă caldă şi căldură, iar cu banii respectivi s-au plătit alte cheltuieli – la energie, la gaz, la telefoane, salariile lor. Corect era să se plătească proporţional cu suma încasată. Am trimis controale la toate asociaţiile de proprietari şi deja am semnale că ce am spus este adevărat, nu s-a respectat principiul proporţionalităţii”, a adăugat Ion Lungu.

Dacă asociaţiile de proprietari vor reuşi să strângă până vineri măcar 10 miliarde de lei vechi, există mari şanse ca sucevenii să aibă din nou apă caldă şi căldură, cel puţin măcar în perioada sărbătorilor de Paşte.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Furnizarea apei calde şi căldurii ar putea fi reluată de mâine.
 Vizualizări articol: 2721 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Furnizarea apei calde şi căldurii ar putea fi reluată de mâine1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Pe astia nu-i intereseaza ca plecam de la Termica! trimis de
(10 apr 2014, 13:01:58
Pe astia nu-i intereseaza ca plecam de la Termica, deoarece traim intr-un stat mafiot!

Într-o țară normală asemenea probleme nu ar apărea.
Caldura si apa calda in apartamente reprezinta dreptul la viata, la civilizatie si este consfintit de articolul 45 din Constitutie, iar Constitutia trebuie respectata indiferent de culorile Guvernului. Guvernele vin si pleaca, administratia trebuie sa se implice pentru a se respecta Constitutia si Drepturile Omului. Amintiti-va pentru ce a fost judecat si impuscat Ceausescu, pentru frig si foame, etc
Este inexplicabil cum factorii implicati nu aplica legile care exista si nu se preocupa de gasirea unor solutii. Nu mai este posibil ca in statul de drept sa se inchida robinetul si celui care plateste si celui care nu plateste. Noi toti aici pe forum solicitam incheierea de contracte individuale cu titularii de apartamente, existind astfel posibilitatea indepartarii celor care nu platesc... De ce nu se poate? De ce nu se vrea!?
1.1  RE: Pe astia nu-i intereseaza ca plecam de la Termica! trimis de
(10 apr 2014, 13:40:59
Intreaba-l pe Placinta de ce n-a facut treaba cu facturarea individuala. A stat ca lepra la Termica 10 ani, bani de premiu in fiecare an in jur de 70 000 lei, aprobat de Lungu, pentru criterii de performanta `exagerate`, iar acum e mare privat si se joaca cu robinetul, era mai bine daca era ala din nadragi. Despre inadaptatul asta din primarie, poate o sa spuna odata cei cu datoria de 100 milioane lei( 1000 de miliarde de lei vechi pentru inadaptat) a primariei catre Termica, nu cred ca o firma te da in judecata asa de frumusete.
1.2  RE: Pe astia nu-i intereseaza ca plecam de la Termica! trimis de
(10 apr 2014, 13:50:42
Iti dai seama ce-i in mintea lui? Daca la primarie sta si numara cu pixul zerourile din facturi, pana transforma si iar scoate galusca te apuca strechea. Cum pot lucra aia din primarie cu asa specimen?
2.   De ce nu se poate? De ce nu se vrea? trimis de
(10 apr 2014, 16:34:23
Reiau intrebarile puse de LAATU : de ce nu se poate si de ce nu se vrea incheierea de contracte individuale cu titularii de apartamente? Ar fi mult mai simplu ca cine nu plateste sa nu primeasca caldura si apa calda. Impozitul pe apartament este mare dar dupa cum spunea primarul ,beneficiem de servicii si utilitati si acum cand acestea incep sa dispara una cate una el de ce nu reduce impozitul? Nu asa ar fi corect?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei