Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 25 mar 2014 - Anul XIX, nr. 68 (5577)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Sub pământ

Misterele ascunse şi nedezgropate din cisterna Cetăţii de Scaun a Sucevei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cisterna sau rezervorul de apă al Cetăţii de Scaun a Sucevei îşi va închide pentru totdeauna misterele pe care le ascunde în pământ. Descoperită de arhitectul austriac Karl Romstorfer cu ocazia săpăturilor arheologice din perioada 1895-1904, cisterna a fost parţial explorată, iar mai apoi a fost acoperită cu pământ.

Redecopertată recent, cu ocazia lucrărilor care se derulează la Cetatea de Scaun, cisterna nu va avea parte de săpături arheologice amănunţite şi în profunzime, iar detalii importante despre trecutul zonei şi despre anumite părţi ale istoriei medievale a Moldovei vor rămâne ascunse, probabil pe vecie.

Emil Ursu, directorul Muzeului Bucovinei, a confirmat că nu se vor efectua săpături arheologice la cisterna din interiorul Cetăţii de Scaun a Sucevei.

„Va rămâne un mister ce se putea găsi în această cisternă şi asta pentru că arhitectul Gheorghe Sion, cel care are în responsabilitate lucrările de la Cetatea de Scaun, a arătat că există pericol de prăbuşire a malurilor. Zona respectivă va fi acoperită cu dale, dar este posibil să fie ceva distinctiv acolo, care să menţioneze existenţa rezervorului de apă al cetăţii”, a arătat Emil Ursu.

 

Romstorfer a săpat la o adâncime de patru metri

Cisterna cetăţii este o construcţie cu pereţi de piatră de tip fântână în care se aduna apa din precipitaţii şi posibile aducţiuni exterioare şi care servea locuitorilor şi oştenilor în perioadele de asediu. Viorel Blănaru, consilier Patrimoniu, Monumente şi Arheologie, din cadrul Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Suceava, a arătat că Romstorfer a excavat la circa patru metri adâncime, determinând pereţi cu o grosime de până la 50 de cm de formă patrulateră, posibil rotundă mai jos.

„Materialele arheologice descoperite au fost deosebit de importante, atât în ceea ce priveşte piesele metalice, cât şi cele din ceramică. Ulterior, spre sfârşitul anilor 1970 cisterna a fost acoperită cu un podeţ de scânduri pentru a nu se produce accidente. Mai apoi s-a astupat, iar curtea interioară a devenit spaţiu pentru diverse manifestări”, a arătat Viorel Blănaru.

Lucrări s-au mai efectuat şi în perioada 1962-1977, până la o adâncime de 6,5 metri, dar potrivit muzeografului doctor Victoria Batariuc totul a fost sistat din acelaşi motiv invocat acum şi de arhitectul Gheorghe Sion: pericolul surpării malurilor.

 

Viorel Blănaru: „Săpăturile ar putea duce la descoperiri de mare importanţă”

Consilierul Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Suceava crede că este păcat că această nouă oportunitate de a afla tainele cisternei din Cetatea de Scaun nu este valorificată.

„Lucrările de consolidare a fortului muşatin din partea estică au dus la redecopertarea colţului de est al cisternei şi al arcadei ce o acoperea parţial. Din păcate, am înţeles că săpăturile arheologice au fost sistate, iar amenajarea curţii va duce la reacoperirea cisternei, rămânând ca dacă altădată cineva îşi va mai aduce aminte de ea să se facă săpăturile care ar putea duce la descoperiri de mare importanţă”, a arătat Viorel Blănaru.

Şi celelalte cetăţi medievale din România au avut astfel de cisterne pentru a asigura rezerva de apă a oamenilor din interior pe timp de asediu. Poate cea mai cunoscută este cea de la Castelul Huniazilor din Hunedoara, unde prizonierii turci au săpat în stâncă până la 30 de metri adâncime pentru a da de preţioasa apă.

 

Constructorul, dispus să-i ajute pe arheologi

Redecopertarea cisternei s-a realizat cu ocazia lucrărilor de reabilitare a Cetăţii de Scaun, programate a se finaliza în 2014, pentru ca în primăvara lui 2015 să aibă loc inaugurarea oficială.

Reprezentanţii firmei General Construct spun că zona a fost securizată şi investigaţiile arheologice depind doar de voinţa specialiştilor.

„Nu ne deranjează dacă în paralel s-ar executa şi săpături la această cisternă. Din partea noastră există toată disponibilitatea de a veni în sprijinul reprezentanţilor Muzeului Bucovinei”, a arătat Doru Gheaţă, director tehnic al firmei General Construct.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Misterele ascunse şi nedezgropate din cisterna Cetăţii de Scaun a Sucevei.
 Vizualizări articol: 1937 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.14/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.1 din 22 voturi
Misterele ascunse şi nedezgropate din cisterna Cetăţii de Scaun a Sucevei4.1522

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Sa ne descoperim radacinile... trimis de
(25 mar 2014, 11:43:42
Este vorba de un moment unic, il slavim mereu pe Stefan, dar acum cand ne-ar putea lumina misterul Istoriei si trecutul neamului nostru, noi tegiversam.

Este un mare pacat sa turnam inca un strat peste trecutul nostru, in loc sa-l scoatem la lumina. De ce sa nu ne gandim cum am putea consolida zidurile sau temelia acestui bazin de apa? Chiar daca factura se mareste, putem vorbi de beneficii. Mai tarziu daca un iluminat ar vrea sa reluam lucrarea, va costa mai mult. Ar fi genial sa acoperim acest rezervor cu un perete gros din sticla securizata si prevazut un sistem de luminat in interior, sa putem admira cu totii rezervorul cetatii.
Oameni buni, ganditi-va de trei ori si face-ti o data.
Aceasta cetate este simbolul orasului nostru, a Bucovinei si neamului nostru de care suntem mandrii. Sa ne respectam trecutul si cei care s-au sacrificat pentru ca noi sa traim azi.
Este primul obiectiv turitic din oras si trebuie sa-i acordam importanta.
Chiar ar trebui prevazut o telecabina pana la cetate...
1.1  RE: Sa ne descoperim radacinile... trimis de
(25 mar 2014, 12:22:05
eu cred ca glumesti, primul obiectiv turistic din oras e Oscar Wilde-Pub
1.2  RE: Sa ne descoperim radacinile... trimis de
(25 mar 2014, 12:50:32
sau, mai nou ,noua central pe biomasa , memorialul dureri de granit chinezesc din fata casei de cultura, care e crapat si plin de carii dupa nici 2 ani(dar stai ca o sal plombeze cu pavele)................... ,Alo da voi crede ca prim gusati sucevei au cultura ,(ei au si au avut grija de conturile lor culturale)
2.   Nimic nu mai este de mirare la conducatori! trimis de
(25 mar 2014, 14:07:15

Bucovina, un loc unde istoria e prezenta pretutindeni.

Primarului nostru ii palce foarte mult sa construiasca blocuri, prin spatii mici, chiar si prin parcuri! Daca se mai intirzie cu cetatea, nu-i exclus, in locul cetatii sa faca un hotel sau un bloc cu 50 etaje! Binenteles fara parcari asa cum obisnueste domnia sa prin oras.

Lui Flutur, i s-a propus, la proiectul pentru Centura Sucevei sa fie amenajata si o pista pentru ciclisti! Era o dorinta a tinerilor, pentru sport ca sa fie amenajata o asemenea pista pe linga centura propriuzi-sa. Dar nu s-au gasit banii! Mereu Suceava nu are bani dar nici oameni sufletisti, gospodari.
2.1  RE: Nimic nu mai este de mirare la conducatori! trimis de
(25 mar 2014, 18:33:56
La Centura vrei pista de bibiclisti?Chiar esti dus de tot cu capul,du-te la medic pana nu e prea tarziu.
2.2  RE: Nimic nu mai este de mirare la conducatori! trimis de
(25 mar 2014, 19:30:56
SORINS1,

Comentariul iti este murdar ca al fatei pe centura! Doar atit stiti, sa jigniti si sa proferezi mirlania care te caracterizeaza!
Unde-i argumentatia, unde-i raspunsul civilizat!?

3.   Adevar dureros. trimis de
(25 mar 2014, 15:58:36
Un popor care nu are grija de cultura lui este condamnat la uitare.
Constat cu mare dezamagire incompetenta din partea celor care decid soarta orasului si a economiei judetului nostru Suceava.
Proiecte lipsite de anvergura, lucram cu jumatatea, nu vedem decat in fata nasului si nu suntem capabili sa anticipam. Am multe de spus la acest subiect.
Aeroportul (cladirea trebuia demolata si facut o bijuterie de aeroport tinand cont de ultimile inovatii si tehnici), parcarea centrala (trebuia sa aiba cel putin trei nevele subterane), alti stiu sa faca canale sub mari si oceane. Casa de cultura cum spunea cineva, se degradeaza pe zi ce trece, cade tencuiala, parcurile sau bazele sportive. De sosele nu mai zic, suntem specialisti in carpeli.
Chiosculetele au invadat spatiile verzi ca ciupercile dupa ploaie.
Toate astea le constat de la distanta, iar cand vin vara acasa imi este jena sa spun ca sunt Sucevean. Nu trebuie sa le toleram incompetenta. Sa le amintim de fiecare data cand avem ocazia.

Doamne ajuta!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei