Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 25 mar 2014 - Anul XIX, nr. 68 (5577)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Certitudine

Mina de uraniu de la Crucea îşi trăieşte ultimii ani de viaţă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Mina de uraniu de la Crucea îşi trăieşte ultimii ani de viaţă, cantitatea de minereu extrasă fiind tot mai mică. Ioan Moraru, directorul general al Companiei Naţionale a Uraniului (CNU), a precizat că volumul de muncă efectuat este acelaşi ca acum câţiva ani, dar cantitatea de uraniu scade pe zi ce trece. Din acest motiv, demersurile pentru deschiderea unei noi mine, la Grinţieş, în judeţul Neamţ, sunt tot mai intense.

„În decembrie 2013 am obţinut toate avizele interministeriale pentru deschiderea exploatării de la Grinţieş, iar în acest an intenţionăm să promovăm o Hotărâre de Guvern pentru ca în 2015 să dăm drumul unei noi exploatări”, a declarat Ioan Moraru.

De altfel, 2015 este anul în care expiră şi licenţa de exploatare pentru mina de la Crucea, dar reprezentanţii CNU fac demersurile necesare pentru prelungirea acesteia, astfel încât între momentul închiderii activităţii la Crucea şi deschiderea celei de la Grinţieş să nu se creeze un gol cu efecte negative asupra funcţionării Centralei Nucleare de la Cernavodă.

În scurt timp, Compania Naţională a Uraniului, inclusiv tot ceea ce înseamnă activitatea de la Crucea din judeţul Suceava, va intra într-un proces de restructurare.

Anunţul a fost făcut sâmbătă, de ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, care a menţionat că Nuclearelectrica va fuziona cu Compania Naţională a Uraniului.

„Unul dintre lucrurile care mă preocupă este ca, pe termen lung, să avem garanţia că nu vom depinde de alţii în ceea ce priveşte combustibilul de uraniu. Vom începe un proiect de integrare a CNU în Nuclearelectrica. România este singura ţară din UE cu ciclu nuclear complet, nu depindem de nimeni", a precizat Nicolescu, citat de „Capital”.

Ministrul delegat pentru Energie a avansat şi un termen clar în privinţa eficientizării activităţii din domeniul industriei uraniului: "Va urma şi un proces de restructurare, deja am cerut până la finele săptămânii viitoare (n.a. - săptămâna în curs) un plan de reducere cu 10-15% a costurilor, dar va fi parte a Nuclearelectrica. Vreau să păstrăm ciclul nuclear complet, aşa cum îl avem în momentul de faţă".

Chestionat pe tema restructurărilor anunţate de Răzvan Nicolescu, directorul general al CNU a exclus posibilitatea unor disponibilizări pe termen scurt, adică pentru 2014 şi 2015.

O parte dintre minerii de la Botuşana-Crucea au iniţiat săptămâna trecută o acţiune de protest, soldată cu blocarea în subteran a peste 30 de ortaci, prin care cereau măriri de salarii, dar şi rezolvarea altor probleme din sistem.

După discuţii aprinse cu Ioan Moraru, minerii au acceptat să renunţe la greva spontană, dar au menţionat că le-au dat răgaz şefilor o perioadă de două săptămâni în care să vină cu soluţii pentru rezolvarea nemulţumirilor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mina de uraniu de la Crucea îşi trăieşte ultimii ani de viaţă.
 Vizualizări articol: 3169 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 3 voturi
Mina de uraniu de la Crucea îşi trăieşte ultimii ani de viaţă3.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Tara de tartacute! trimis de
(25 mar 2014, 20:13:03
Aha, dupa ce ati faramitat tot si distribuit pe bucatele la companii de stat din alte state, acum integrati. Mai aveti ceva de integrat? Cine raspunde pentru prostiile enorme facute-n 25 de ani? F.M.I.-UL!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei