Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 25 mar 2014 - Anul XIX, nr. 68 (5577)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Viaţă spirituală

Astăzi este sărbătoarea Bunei Vestiri

Sărbătoarea Bunei Vestiri, denumită popular Blagoveştenie (după termenul slavon), este rânduită pentru amintirea zilei în care Sfântul Arhanghel Gavriil a vestit Sfintei Fecioare că va naşte pe Fiul lui Dumnezeu. Ea a fost aşezată în ziua de 25 martie, cu nouă luni înainte de Naşterea Domnului, pentru că acum are loc zămislirea dumnezeiescului Prunc în pântecele Fecioarei Maria. Temeiul scripturistic al sărbătorii îl găsim în primul capitol al Sfintei Evanghelii după Luca: „Iar în a şasea lună a fost trimis îngerul Gavriil de la Dumnezeu, într-o cetate din Galileea, al cărei nume era Nazaret, către o fecioară logodită cu un bărbat care se chema Iosif, din casa lui David; iar numele fecioarei era Maria. Şi intrând îngerul la ea, a zis: Bucură-te, ceea ce eşti plină de har, Domnul este cu tine. Binecuvântată eşti tu între femei. Iar ea, văzându-l, s-a tulburat de cuvântul lui şi cugeta în sine: Ce fel de închinăciune poate să fie aceasta? Şi îngerul i-a zis: Nu te teme, Marie, căci ai aflat har la Dumnezeu. Şi iată vei lua în pântece şi vei naşte fiu şi vei chema numele lui Iisus. Acesta va fi mare şi Fiul Celui Preaînalt se va chema şi Domnul Dumnezeu Îi va da Lui tronul lui David, părintele Său. Şi va împărăţi peste casa lui Iacov în veci şi împărăţia Lui nu va avea sfârşit. Şi a zis Maria către înger: Cum va fi aceasta, de vreme ce eu nu ştiu de bărbat? Şi răspunzând, îngerul i-a zis: Duhul Sfânt Se va pogorî peste tine şi puterea Celui Preaînalt te va umbri; pentru aceea şi Sfântul care Se va naşte din tine, Fiul lui Dumnezeu se va chema. Şi iată Elisabeta, rudenia ta, a zămislit şi ea fiu la bătrâneţea ei şi aceasta este a şasea lună pentru ea, cea numită stearpă. Că la Dumnezeu nimic nu este cu neputinţă. Şi a zis Maria: Iată roaba Domnului. Fie mie după cuvântul tău! Şi îngerul a plecat de la ea.“

 

O sărbătoare aşteptată de credincioşi

Buna Vestire este cea dintâi sărbătoare închinată Maicii Domnului, confirmată în documente, iar prima mărturie o reprezintă biserica zidită în Nazaret (în secolele IV sau V), pe locul unde avusese loc episodul consemnat în Biblie. Data acestei sărbători a variat la început: unii o prăznuiau în ajunul Bobotezei (pe 5 ianuarie), iar alţii pe 18 decembrie (dată păstrată până astăzi în ritul galican şi în cel mozarab tot pentru o sărbătoare închinată Maicii Domnului). În Răsărit, data de 25 martie a fost acceptată, cel mai probabil, după stabilirea datei de 25 decembrie ca serbare a Naşterii Domnului (aproximativ secolul al V-lea). La Roma, sărbătoarea a fost introdusă de papa Leon al II-lea, iar în secolul al IX-lea, data de 25 martie s-a generalizat în toată lumea catolică. Numai la armeni Buna Vestire se prăznuieşte pe 7 aprilie, în raport cu Crăciunul pe care ei îl celebrează la 6 ianuarie.

Buna Vestire este o sărbătoare foarte aşteptată, datorită evlaviei pe care credincioşii o au către Maica Domnului. De asemenea, ea vine ca o oază de întărire trupească şi sufletească pentru vremea Postului Mare, pentru că în această zi avem aşa numita „dezlegare la peşte“. Ea este o sărbătoare a bucuriei, care anunţă începutul mântuirii. „Fără Buna Vestire nu avem nici Crăciun, nici Paşte“, spunea un cunoscut părinte. Bucuria anunţată de Înger cuprinde astăzi comunităţile credincioşilor şi se adresează fiecăruia dintre noi, dându-ne făgăduinţă şi speranţă: „Cele ce nu sunt cu putinţă oamenilor sunt cu putinţă la Dumnezeu“.

(Sursa: Ziarul Lumina)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Astăzi este sărbătoarea Bunei Vestiri.
 Vizualizări articol: 2451 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Astăzi este sărbătoarea Bunei Vestiri5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Mey izmanianule borfas mars d-aici jigodie neroada trimis de
(25 mar 2014, 15:12:06
Bey hoit de ciocobula cu slanina dospita tu trebuie sa fii scos cu biciul din articolele ce tin de religie. Mars satana , du-te si comenteaza in cadrul articolelor cu iz de izmana politic nespalata ca acolo e locul tau.
2.   Izmana tu n-ai minte nici cat un pui de gaina trimis de
(25 mar 2014, 16:44:19
Mai manole, mai ciocobula de untura, cum poate suporta un draq asa ca tine consoarta matali ?
2.1  RE: Izmana tu n-ai minte nici cat un pui de gaina trimis de
(25 mar 2014, 21:26:33
Meniu de Paște cu specific de Socola

Mic dejun: Ochi ieșit din orbită și un suc natural de Xanax.
Prânz: Piure de Diazepam cu garnitură de Rudotel.
Cină: Sufleu de Ibuprofen.

Programul artistic va fi susținut de către trupa de balet a ospiciului,” Cămeșoaiele cu mâneci lungi”. În program, piesa ”Floricică bujorel, tare-i rău să fii tembel”.
Prim solist, cine altul decât Jijel.
O știi pe aia cu ”Prostul e prost și-n ziua de Paști”?
Protagonistule!
3.   Izmanian de kur cel mai prost animal trimis de
(25 mar 2014, 17:35:52
esti un kakacios semidoct; toate comentariile sunt nişte aberaţii în care indiferent de subiect utilizezi obsesiv aceleaşi cuvinte: vitruvian, colhoznic, securist, kaghebist, porcovan, mistreţ
ESTI PENIBIL SI PLICTISITOR. AM ZIS!
4.   Sa ne facem ca suntem naivi??? trimis de
(25 mar 2014, 17:52:39
În 325 împăratul Constantin cel Mare a convocat primul conciliu ecumenic al bisericii creștine, care a pus bazele dogmatice și canonice ale acestei religii.Sigur ca Isus din Nazaret trebuia sa fie fiul lui Dumnezeu nascut din vesnicie.Si atunci s-a folosit un motiv preluat din antichitate(vezi legendele Olimpului)prin care asupra Mariei pogoara Duhul sfant(precum Zeus cadea sub forma de ploaie asupra fecioarelor).Cel mai de papagal in povestea asta a ramas Iosif care am inteles ca avea vreo 70 de ani.
*Maria şi Iosif stau în Bethleem în faţa unui han şi cer adăpost. Hangiul:
- Îmi pare foarte rău dar nu am nici un pat liber.
- Păi nu vedeţi că nevasta mea e grea?
- Ba da, dar eu n-am nici o vină.
La care Iosif:
- Dar crezi cumva că eu am?...
* Ce ar fi putut să ne salveze de sărbătorirea Crăciunului?
Dacă Iosif ar fi mărturisit totul...
*Ce s-ar fi întâmplat dacă Maria ar fi rămas neînduplecată?
Simplu, nu am mai fi avut Crăciun...
* De ce sărbătorim de fapt Crăciunul?
Apare foarte des fenomenul că pe lume vine un bărbat care mai târziu se crede Dumnezeu.
*Suna telefonul la politie:
- Sunt fecioara Maria veniti repede ca vad doi barbati la mine in curte!
Dupa 2 minute iarasi suna:
- Aici fecioara Maria, barbatii vor sa intre in casa! Grabiti-va!
Dupa alte doua minute:
- Sunt fecioara Maria! ajutor! Barbatii au intrat in casa!
Dupa 15 minute:
- Sunt.. Maria, barbatii tocmai au plecat…
4.1  RE: Sa ne facem ca suntem naivi??? trimis de
(25 mar 2014, 18:14:27
Mă Răducule scuteşte-ne de " adevărul" şi " lumina" ta. Un învăţat spunea: Dacă crezi în Dumnezeu şi El nu există, nu ai pierdut nimic; dacă nu crezi în Dumnezeu şi El există ai pierdut totul. Nu-ţi irosi minciunile şi "talentul" în probleme de religie, las că te spargi în figuri la europarlamentare.
5.   Comentariu trimis de
(25 mar 2014, 19:09:05
Cum adica "dumnezeu"? Care dintre ei? Ca multi au fost si multi mai sunt inca. Pupici
6.   Izmanian de kur trimis de
(26 mar 2014, 07:33:18
scrie comentarii cât mai lungi, pune note de subsol cu trimiteri la opere filozofice şi istorice alese, înjură, eliberează-ţi mânia şi frustările.... că oricum nu convingi pe nimeni.
fi atent însă, am auzit că eroul ăla de benzi desenate din "V for vendetta" vrea să te dea în judecată că -i foloseşti masca fără drept pe facebook şi că este susţinut în demersul său de Taz din Australia, personajul amuzant din desenele animate pentru copii. ACHTUNG deci!
7.   Comentariu trimis de
(26 mar 2014, 10:01:34
Deci acum inteleg.... Un învăţat spunea: Dacă crezi în Got Odin, Woden, Wodan, Wotan, Rognir, Sann, Omi, Ohinn, Oer, Sidhott, Thund, Haptagod, Sidskegg, Sigtyr, Unn, Ηerran, Herteit, Hropt, Herian, Ialg, Iolf, Ialk, Iolnir, Sigfadhir, Skilfing, Svipal, Blindi, Nikar, Nikuz, Lusifer, Oski, Svidur, Lucifer, Svidrir, Thunn, Vakr, Fiolsvinn, Hergaut, Grim, Yggr, Grimnir, Valfadhir, Haer, Alfader, Haerbardhr, Ganglari, Hroptr, Fiolnir, Gaut şi Got Odin, Woden, Wodan, Wotan, Rognir, Sann, Omi, Ohinn, Oer, Sidhott, Thund, Haptagod, Sidskegg, Sigtyr, Unn, Ηerran, Herteit, Hropt, Herian, Ialg, Iolf, Ialk, Iolnir, Sigfadhir, Skilfing, Svipal, Blindi, Nikar, Nikuz, Lusifer, Oski, Svidur, Lucifer, Svidrir, Thunn, Vakr, Fiolsvinn, Hergaut, Grim, Yggr, Grimnir, Valfadhir, Haer, Alfader, Haerbardhr, Ganglari, Hroptr, Fiolnir, Gaut nu există, nu ai pierdut nimic; dacă nu crezi în Got Odin, Woden, Wodan, Wotan, Rognir, Sann, Omi, Ohinn, Oer, Sidhott, Thund, Haptagod, Sidskegg, Sigtyr, Unn, Ηerran, Herteit, Hropt, Herian, Ialg, Iolf, Ialk, Iolnir, Sigfadhir, Skilfing, Svipal, Blindi, Nikar, Nikuz, Lusifer, Oski, Svidur, Lucifer, Svidrir, Thunn, Vakr, Fiolsvinn, Hergaut, Grim, Yggr, Grimnir, Valfadhir, Haer, Alfader, Haerbardhr, Ganglari, Hroptr, Fiolnir, Gaut şi Got Odin, Woden, Wodan, Wotan, Rognir, Sann, Omi, Ohinn, Oer, Sidhott, Thund, Haptagod, Sidskegg, Sigtyr, Unn, Ηerran, Herteit, Hropt, Herian, Ialg, Iolf, Ialk, Iolnir, Sigfadhir, Skilfing, Svipal, Blindi, Nikar, Nikuz, Lusifer, Oski, Svidur, Lucifer, Svidrir, Thunn, Vakr, Fiolsvinn, Hergaut, Grim, Yggr, Grimnir, Valfadhir, Haer, Alfader, Haerbardhr, Ganglari, Hroptr, Fiolnir, Gaut există ai pierdut totul.

7.1  RE: Comentariu trimis de
(28 mar 2014, 23:43:29
Robul Tazmanian si Demon zice bine!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei