Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 25 mar 2014 - Anul XIX, nr. 68 (5577)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Buget insuficient

Nici un leu pentru pacienţii cu HIV/SIDA, în ultimele două luni ale anului

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Criza financiară care lasă 160 de seropozitivi fără un tratament complet pare să nu aibă final. Dacă în primul trimestru al anului, bugetul alocat pacienţilor cu HIV/SIDA a fost sub 30% din necesar, în următoarele două trimestre fondurile rămân insuficiente, acoperind doar 70%. În trimestrul patru banii sunt la fel de puţini ca în primul trimestru şi nu vor ajunge pentru lunile noiembrie şi decembrie, în condiţiile în care pentru a asigura bolnavilor un minim de medicaţie este nevoie ca în ultima lună a fiecărui trimestru să se ia din banii pentru trimestrul următor.

„În martie am făcut comenzi de medicamente în contul lunii aprilie, deci am luat din finanţarea pentru trimestrul doi şi la fel vom proceda în ultima lună a fiecărui trimestru. Asta înseamnă că timp de şapte luni nu vom avea probleme deosebite cu banii pentru medicamente, însă lunile noiembrie şi decembrie rămân în aer dacă nu se face o rectificare bugetară”,explică doctorul Tiberius Brădăţan, director adjunct medical al Spitalului Suceava, unitatea sanitară care gestionează fondurile pentru bolnavii de HIV/SIDA.

Brădăţan a adăugat că Spitalul Suceava nu face economii când vine vorba de sănătatea persoanelor seropozitive, cheltuind fiecare leu din bugetul alocat pentru aceşti pacienţi, însă fondurile sunt insuficiente, ceea ce înseamnă că nici tratamentul nu poate fi asigurat în proporţie de 100%.

 

Tratament asigurat cu pauze de două săptămâni, în februarie şi martie

„În momentul în care ni s-au virat banii am şi dat drumul la comenzi. Stăm cu contractele de achiziţii în stand by, iar în maxim 48 de ore furnizorii ne livrează medicamentele”, a explicat adjunctul Spitalului Suceava.

În judeţ, criza de medicamente pentru pacienţii cu HIV/SIDA a atins dramatismul în decembrie 2013 şi a continuat în aceeaşi notă în ianuarie 2014, timp în care seropozitivii n-au avut deloc medicamente. În februarie şi martie, tratamentul a fost asigurat cu pauze de două săptămâni, situaţie cu consecinţe nefaste pentru aceşti bolnavi. Şi asta, deoarece întreruperea medicaţiei duce la instalarea unei rezistenţe a virusului faţă de tratament, iar persoanele seropozitive riscă să fie ucise de bolile oportuniste.

În 2014, bugetul total alocat pentru pacienţii cu HIV/SIDA este de 2,851 milioane de lei. La acest buget se adaugă şi suma restantă de 281 mii lei, destinată achitării medicamentelor achiziţionate la finele lui 2013 şi rămase neplătite. În 2014, în trimestrul I, pentru terapia cu antiretrovirale a seropozitivilor s-a alocat suma de 404 mii lei, în trimestrul II – 974 mii lei, în trimestrul III – 973 mii lei, iar în trimestrul IV – 500 mii lei. Banii sunt însă insuficienţi, iar Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava, care face achiziţiile de medicamente, nu poate asigura stocurile necesare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Nici un leu pentru pacienţii cu HIV/SIDA, în ultimele două luni ale anului.
 Vizualizări articol: 1082 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Nici un leu pentru pacienţii cu HIV/SIDA, în ultimele două luni ale anului5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Sanatate

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei