Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 25 mar 2014 - Anul XIX, nr. 68 (5577)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

Performanţe

Doi elevi ai Colegiului „Ştefan cel Mare” şi un elev al liceului din Solca s-au calificat la câte trei olimpiade naţionale

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Zeci de elevi din judeţ se pregătesc, în această perioadă, pentru a reprezenta Suceava aşa cum se cuvine în cadrul fazelor naţionale ale olimpiadelor ce vor avea loc în viitorul apropiat. Câţiva dintre aceştia au bifat o performanţă deloc accesibilă, aceea de a se califica la câte două sau la câte trei olimpiade naţionale.

Este vorba despre doi elevi ai Colegiului Naţional „Ştefan cel Mare” Suceava şi un elev din cadrul Liceului Tehnologic „Tomşa Vodă” Solca, care s-au calificat la câte trei olimpiade naţionale, şi doi elevi ai Colegiului Naţional „Petru Rareş” Suceava, care s-au calificat la câte două olimpiade naţionale. Toţi sunt deja familiarizaţi cu competiţiile de nivel înalt, din ecuaţia reuşitei lor nelipsind munca, perseverenţa şi ambiţia.

În intervalul rămas până la etapele naţionale ale olimpiadelor, elevii se pregătesc riguros, alocând, zilnic, ore bune pregătirii lor.

 

Performanţă a elevilor de la Colegiul „Ştefan cel Mare”

Lucian Bicsi şi Eusebiu Şutu, de la Colegiul „Ştefan cel Mare” Suceava, s-au calificat la fazele naţionale ale olimpiadelor de matematică, fizică şi informatică, discipline deloc la îndemâna oricui.

Lucian Bicsi este în clasa a XI-a şi studiază în cadrul unei clase de matematică-informatică intensiv.

E deja obişnuit cu performanţe maxime în domeniul matematicii şi fizicii, participând încă din clasa a V-a la fazele naţionale ale olimpiadelor şi concursurilor acestor două discipline, de unde s-a întors, în repetate rânduri, cu distincţii notabile.

“Cred că am un avantaj în ceea ce priveşte gândirea logică”, mărturiseşte Lucian care, în acest an, a ales să reprezinte Suceava la Olimpiada Naţională de Fizică (Cluj, 7-11 aprilie).

“Eu aş fi vrut să particip la toate trei, însă intervalele la care sunt programate probele olimpiadelor se suprapun, astfel că a trebuit să aleg. Cred că la fizică sunt cel mai bine pregătit, aşa se justifică şi alegerea mea”, spune Lucian.

La rândul său, directorul Colegiului “Ştefan cel Mare”, prof. Dan Popescu, a menţionat că, împreună cu reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava, a întreprins un demers către Ministerul Educaţiei Naţionale pentru a decala una dintre probele Olimpiadei Naţionale de Fizică, fapt ce i-ar fi permis lui Lucian să participe atât la olimpiada de matematică, dar şi la cea de fizică. În mod paradoxal, cererea reprezentanţilor liceului nu a primit răspunsul dorit, astfel că Lucian a fost constrâns să participe la o singură olimpiadă.

Obiectivul tânărului este acela de a ajunge în lotul lărgit ce se va forma în vederea participării la Olimpiada Internaţională de Fizică. Elevul este pregătit de prof. Costică Costan.

Eusebiu Şutu este în clasa a X-a, tot la profilul matematică-informatică intensiv. Calificat la trei olimpiade naţionale, Eusebiu a ales să reprezinte Suceava la Olimpiada Naţională de Fizică, disciplină la care este pregătit de prof. Sorin Golda. Pentru această competiţie, tânărul şi-a propus să obţină un rezultat care să-l propulseze în prima parte a clasamentului olimpiadei naţionale.

Pe parcursul anilor de liceu, Eusebiu a dovedit că excelează la aproape toate materiile, media generală a clasei a IX-a, dar şi media primului semestru din clasa a X-a fiind aproape de 10. Totodată, în clasa a VIII-a, Eusebiu şi-a adjudecat medalia de bronz la Olimpiada Naţională de Matematică.

 

Surpriza de la liceul din Solca

Eduard Lungu este elev în clasa a VII-a al Liceului Tehnologic “Tomşa Vodă” din Solca, iar ieri a împlinit 14 ani. Deşi e la o vârstă fragedă, Eduard a contribuit deja cu medalii şi premii însemnate la palmaresul unităţii în care învaţă. Anul acesta s-a calificat la olimpiadele naţionale de matematică, fizică şi astronomie şi astrofizică, alegând să participe la cea de matematică (Sibiu, 7-11 aprilie) şi la cea de astronomie şi astrofizică (Braşov, 13-18 aprilie). Adolescentul din Solca nu se află la prima participare la o competiţie de acest nivel, anul trecut fiind medaliat cu argint la Olimpiada Naţională de Matematică şi distins cu menţiune de onoare la Olimpiada Naţională de Astronomie şi astrofizică.

Mai mult de atât, din clasa a V-a şi până în prezent, Eduard a avut în carnetul de note doar medii de 10. Din clasa a IX-a, adolescentul vrea să studieze la Colegiul “Ştefan cel Mare” Suceava.

 

Merituoşii de la “Petru Rareş”

Şerban Şlincu şi Bogdan Filote sunt elevi ai Colegiului Naţional “Petru Rareş” şi fiecare dintre ei a bifat, în acest an, calificarea la două olimpiade naţionale, astfel ducând mai departe tradiţia performanţei la liceul menţionat.

Bogdan Filote este elev în clasa a XII-a la profilul matematică-informatică, bilingv engleză, iar în prima jumătate a lunii aprilie va participa atât la Olimpiada Naţională de Ştiinţe ale Pământului (Focşani), cât şi la faza naţională a celei de chimie (Iaşi), perioadele în care sunt programate cele două competiţii permiţându-i acest lucru. Calificările au venit oarecum firesc, dat fiind faptul că Bogdan a fost selectat pentru a reprezenta Suceava la aceste olimpiade şi anul trecut. La cele două concursuri, acesta va susţine atât o probă practică, cât şi o probă teoretică, fapt pentru care lucrează şi învaţă mult pe cont propriu, orele de la şcoală fiind insuficiente pentru un nivel de performanţă înalt.

Fiind la final de ciclu liceal, elevul nu exclude varianta de a-şi continua studiile universitare în afara ţării, ba mai mult, această alternativă i se pare tot mai atractivă.

De cealaltă parte, Şerban Şlincu este elev în clasa a IX-a, iar în urma rezultatelor obţinute la fazele judeţene ale olimpiadelor, s-a calificat la olimpiadele naţionale de matematică (Sibiu) şi informatică (Piteşti). La cea din urmă participă încă din clasa a VI-a, însă cu toate acestea, mărturiseşte că are emoţii pentru competiţiile ce vor avea loc în doar câteva săptămâni.  Elevul alocă zilnic câte patru ore pregătirii sale, fiind coordonat de prof. Lenuţa Tomasciuc (mate), Daniela Marcu, Ovidiu Marcu şi Marius Ududec (informatică).

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Doi elevi ai Colegiului „Ştefan cel Mare” şi un elev al liceului din Solca s-au calificat la câte trei olimpiade naţionale.
 Vizualizări articol: 4828 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 7 voturi
Doi elevi ai Colegiului „Ştefan cel Mare” şi un elev al liceului din Solca s-au calificat la câte trei olimpiade naţionale5.057

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei