Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 21 mar 2014 - Anul XIX, nr. 65 (5574)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Risc penal

Foarte puţini mopedişti au dat examen pentru permis, în timp ce poliţia le face zilnic dosare penale

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Încălzirea vremii a adus, aşa cum era de aşteptat, din nou mopediştii pe şosele. Poliţiştii rutieri au întocmit deja mai multe dosare penale pe numele lor în ultimele zile şi este de aşteptat ca de acum încolo să se adune teancuri de dosare de acest gen. Din 2013, în urma modificărilor aduse Codului Rutier, mopedele pot fi conduse doar cu permis special de conducere categoria AM ori orice altă categorie de permis superioară. Cine este prins pe moped fără permis se alege cu dosar penal, având aceeaşi răspundere ca şoferul unui autoturism de exemplu.

 

Interes scăzut pentru permisul AM

Statisticile Serviciului Înmatriculări Vehicule şi Eliberarea Permiselor Auto Suceava arată că în întreg judeţul sunt doar 73 de posesori de permise de conducere categoria AM, pentru mopede. Sunt persoane care au fost examinate în a doua jumătate a anului trecut, în 2014 neîncepând încă examenele pentru această categorie.

„Interesul este deocamdată scăzut. O explicaţie ar fi că mulţi preferă să dea examen pentru o categorie superioară. Acest permis este pentru cei care se deplasează doar pe mopede”, a declarat şeful serviciului, comisarul-şef Florin Chiaptanaru.

 

Proba teoretică, la sală, îi sperie pe mulţi dintre cei care conduc mopede

Aceasta este într-adevăr o explicaţie, însă doar pe de o parte.

Constantin Alecsa, administratorul şcolii Auto Sette Suceava, care pregăteşte cursanţi pentru categoria AM, a explicat de ce puţini au dat examen până acum.

„Sunt foarte mulţi oameni din mediul rural, de exemplu, care folosesc scuterul şi care ar vrea să vină la examen, însă renunţă atunci când aud că trebuie să dea proba teoretică, la sală. Mulţi dintre ei nu au folosit niciodată calculatorul şi nu vor să audă de sală”, a explicat Constantin Alecsa. Aşa se face că cei mai mulţi preferă să renunţe la scuter sau circulă în continuare, cu speranţa că nu vor fi prinşi.

Cei care sunt mai tineri sunt sfătuiţi în general să urmeze şcoala pentru categoria B, a confirmat şi Alecsa.

Constantin Alecsa a precizat că şcoala pentru categoria AM costă în jur de 400 de lei. În acest preţ sunt cuprinse orele de legislaţie şi pregătirea în poligon, în vederea promovării ulterioare a examenului de traseu.   

Candidaţii la categoria AM au un chestionar cu 20 de întrebări şi, pentru a fi admişi, într-un termen de douăzeci de minute, trebuie să răspundă corect la minimum 17.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Foarte puţini mopedişti au dat examen pentru permis, în timp ce poliţia le face zilnic dosare penale.
 Vizualizări articol: 1422 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Foarte puţini mopedişti au dat examen pentru permis, în timp ce poliţia le face zilnic dosare penale1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei