Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 21 mar 2014 - Anul XIX, nr. 65 (5574)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

De la un etaj la altul

Dosarul tranzacţiilor dubioase de terenuri de la Şcheia, „plimbat cu liftul” în clădirea Parchetelor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Propunerea poliţiştilor de declinare a cercetărilor în dosarul tranzacţiilor de terenuri de la Şcheia, din zona şoselei de centură, către Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Combatere a Criminalităţii Organizate şi Terorism (DIICOT) Suceava, nu a fost însuşită de procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava.

Totuşi, acesta a acceptat declinarea cercetărilor, dar nu către DIICOT, ci către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel (PCA) Suceava.

Argumentele pentru care dosarul nu a mai ajuns de la etajul I la etajul IV în clădirea Parchetelor sucevene - unde îşi desfăşoară activitatea procurorii DIICOT, ci la etajul al III-lea, unde îşi au birourile procurorii PCA, sunt legate de faptul că pe lista suspecţilor se află şi numele unor notari publici suceveni, care au parafat acele tranzacţii dubioase, dar şi pentru că, susţin reprezentanţii Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava, în opinia procurorului care a făcut declinarea, prejudiciul a fost estimat greşit de poliţişti, fiind mai mic de 500.000 de euro.

 

Poliţia: prejudiciul este de 2,4 milioane de euro. Parchetul: prejudiciul, sub 500.000 de euro

Reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava nu aflaseră ieri despre declinarea către PCA Suceava şi anunţau că dosarul va ajunge la DIICOT Suceava, întrucât, explica purtătorul de cuvânt al poliţiei judeţene, subcomisarul Ionuţ Epureanu, „în urma cercetărilor, s-au conturat fapte care exced competenţa poliţiei”, printre care şi constituirea unui grup infracţional organizat, infracţiune cercetată de structurile de combatere a crimei organizate.

Mai mult, declara subcomisarul Epureanu, „până în acest moment, prejudiciul calculat în cadrul dosarului şi estimat ar fi la 2,4 milioane de euro”.

Cum s-a ajuns de la 2,4 milioane de euro la mai puţin 500.000 de euro ştie doar procurorul care a avut dosarul până ieri, când l-a trimis de la etajul I la etajul III, şi nu la etajul IV, aşa cum voiau poliţiştii.  

Cert e un singur lucru în toată această nebuloasă: dosarul a ajuns la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava.

„În cauză a fost începută urmărirea penală cu privire la infracţiunile de înşelăciune, fals material în înscrisuri oficiale, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals şi abuz în serviciu. Obiectul cercetărilor îl constituie verificarea legalităţii şi a împrejurărilor în care s-a efectuat schimbul de terenuri aparţinând domeniului public al comunei Şcheia”, a declarat ieri prim-procurorul adjunct al Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava, Bogdan Apetroae.

 

În ultimele două săptămâni, anchetatorii au făcut cât n-au reuşit în trei ani

Curios este cât de repede s-au mişcat lucrurile în acest dosar în ultimele două săptămâni, după ce Monitorul a prezentat pe larg mecanismele şi posibilii vinovaţi de acele tunuri imobiliare din zona şoselei de centură de la Şcheia. Asta, deşi poliţiştii ştiau de aceste nereguli încă din 2011, fiind sesizaţi chiar de prefectul judeţului din acea vreme, Sorin Arcadie Popescu.

Anchetatorii preferă să-şi tragă plapuma peste faţă şi nici unul dintre ei, nici de la Poliţie, nici de la Parchet, nu a infirmat faptul că timp de aproape trei ani s-a pus praful pe dosarul tranzacţiilor de la Şcheia, uitat probabil, intenţionat sau nu - cine ştie?! - într-un fişet de la Serviciul de Investigare a Fraudelor.

Cert e că primarul Vasile Andriciuc şi alţi angajaţi din Primăria Şcheia, oameni de afaceri, politicieni, notari vor da cu subsemnatul în curând la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava.

 

Va avea soarta dosarului Metro?

Rămâne de văzut dacă acest dosar se va soluţiona înainte ca infracţiunile să se prescrie şi, evident, dacă va fi găsit cineva vinovat. Aşa cum s-a întâmplat, de exemplu, cu dosarul „Metro”, în care au fost cercetate în urmă cu mai mulţi ani persoane cu funcţii importante din judeţ, acuzate că au ştiut că se va construi un hipermarket la ieşirea din Suceava spre Fălticeni şi au facilitat, în cursul anului 2002, obţinerea unor terenuri la preţuri avantajoase. Beneficiarii, ca şi în dosarul terenurilor de la Şcheia: politicieni, oameni de afaceri, poliţişti etc.

Ce s-a întâmplat cu dosarul „Metro”? De la Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava a fost trimis în 2005 la DNA Suceava (pe atunci Parchetul Naţional Anticorupţie), iar de la această unitate de parchet a plecat, în 2008, la structura centrală a procurorilor anticorupţie.

În 2010, procurorii DNA Bucureşti au clasat dosarul, motivând că faptele s-au prescris. Punct.

 

Afacerile cu terenuri de la Metro

În cursul anului 2002, nu mai puţin de 64 de persoane din Suceava, Ipoteşti, Pătrăuţi şi Mitocu Dragomirnei au primit 86,17 hectare, la ieşirea din municipiul Suceava spre municipiul Fălticeni, în urma unei acţiuni iniţiate de Prefectura Suceava pentru a reconstitui dreptul de proprietate al acţionarilor Staţiunii de Cercetări Agricole (SCA) Suceava. Fără să aibă habar unde sunt situate aceste terenuri, oamenii s-au trezit la poartă cu tot felul de indivizi interesaţi să le cumpere terenurile (acţiunile). Ademeniţi de sumele frumoase, credeau ei, cu care se puteau alege de pe nişte terenuri din câmp, nici unul dintre acţionarii SCA Suceava nu a zis „nu” ofertelor de cumpărare. Nu a trecut multă vreme şi, în zona suprafeţelor cu pricina, SC Metro Cash Carry România a cumpărat nu mai puţin de 45.000 de metri pătraţi de teren cu aproape 1,1 milioane de euro şi a demarat construcţia celui mai mare hipermarket din acea vreme de la Suceava. Automat, valoarea terenurilor din zonă a crescut semnificativ, noii proprietari ai acelor suprafeţe de teren, pentru care au plătit preţuri derizorii, trezindu-se peste noapte mult mai bogaţi. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Dosarul tranzacţiilor dubioase de terenuri de la Şcheia, „plimbat cu liftul” în clădirea Parchetelor.
 Vizualizări articol: 1299 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Dosarul tranzacţiilor dubioase de terenuri de la Şcheia, „plimbat cu liftul” în clădirea Parchetelor5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Oare sa fie chiar barfe nefondate? trimis de
(21 mar 2014, 11:19:54
Am auzit ca sefa lor ar avea ceva teren prin interpusi, nu direct pe numele ei. Stie cineva ceva mai concret? Asta ar fi cea mai tare informatie, iar daca e adevart, ar exista o explicatie pentru tergiversarile ...... datorate NUMAI AGLOMERARII PARCHETELOR cu furtul unui salam din METRO.
2.   Apa de ploaie trimis de
(21 mar 2014, 12:32:36
Apa de ploaie. Nu va pati nimeni nimic! Ce s-a intimplat cu Mirza, Titi Petre, Atanasa Nistor din dosarul terenului de la Metro? Va spun eu...DNA a inchis dosarul. Tatuca Mirza e deputat, Titi Petre isi vede de treaba, iar matrafoxatul de Atanasa Nistor a ajuns subprefect. Cit de curind astia vor fi si pe icoane in biserici ca ctitori ai neamului! Bravo clasei politice!
2.1  RE: Apa de ploaie trimis de
(21 mar 2014, 12:34:51
Scuzati cacofonia dar cu asemenea personaje...putina KaKa nu strica!:P
3.   Instanțele nu-și fac datoria si sa fie schimbate! trimis de
(21 mar 2014, 13:23:38

Trec luni si ani de la evenimente, se intirzie tragerea la răspundere penală a indivizilor si inevitabil se ajunge la prescripţia faptelor.
Eu, unul, refuz sa cred ca ora aducerii in justitie a licheleleor corupte de tot soiul ar fi trecut.
Cel putin in cazul Sucevei, aplicarea cu discernamint a legii a ramas doar un deziderat.
Cumetriile, impasibilitatea, inchiderea ochilor, ridicatul indiferent din umeri par sa fie regula generala.
O regula care unora dintre noi ne repugna si impotriva careia ar trebui sa avim gija la vot.
4.   Comentariu trimis de
(21 mar 2014, 15:43:57
Va meritati soarta pt. ce ii votati pe toti acei care isi bat joc de voi va mint si va prostesc ? Toti sint la fel mincinosi hoti si corupti care nu se gindesc decit la binele lor si nu le pasa de poporul roman si eu as fi de acord cu metoda diavolului tasmanian
5.   Al cui e prejudiciul ala? Mai la obiect. trimis de
(21 mar 2014, 16:49:01
Monitorule, vezi ca ai ajuns de cacao, peisagistii astia de pe sticla la buco-vin-ars tv, alde Pricope gen Cucos nu mai pot de liftul vostru.
6.   Jocuri de putere trimis de
(21 mar 2014, 17:56:21
Incep sa se faca jocurile de putere si la Scheia, viceprimarul Cojoc a si inceput sa-l faca pe domnul Andriciuc pe la spate, astia care au tinut pana acum cu domnul primar incep sa-i intoarca spatele, vicele ii frate pe fata si pe la spate il lucreaza usurel ca doar interesul e al lui, daca domnul Andriciuc se duce la vale el tine cu dintii sa ramana pe pozitie.

Aveti mare grija domnule Andriciuc! Toata stima!
7.   ? trimis de
(22 mar 2014, 14:23:09
??
8.   Ilegalitati trimis de
(22 mar 2014, 14:26:18
Nimic nu ram�ne neplatit, asa ar fi normal, multe nedreptati a mai facut primarul: avize favorabile( de constructii) ar treb sa se g�ndeasca si el ca are familie si ar fi pacat sa i vada suferind...
9.   De data asta Andriciuc plateste... trimis de
(23 mar 2014, 10:48:21
Din cate s-ar parea e foarte posibil ca Andiciuc sa fie sacrificat de data asta, sunt implicate nume mult prea importante ca sa nu fie scos un tap ispasitor in fata, plus ca din cauza lui au aparut toate astea in presa, nu a stiut sau poate nu a vrut sa linisteasca spiritele la timp, asa ca il va costa!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei