Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 12 mar 2014 - Anul XIX, nr. 57 (5566)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Performanţe peste hotare

Tânăr rădăuţean, admis pentru studii doctorale la Cambridge, Oxford şi Universitatea din New York

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Tot mai multor tineri din judeţ li se deschid porţile universităţilor de prim rang, recunoscute pentru criteriile de admitere exigente, rigorile cadrelor didactice sau absolvenţii de elită.

Andrei Iosif Şmid, un rădăuţean în vârstă de 22 de ani, a pus Suceava pe harta internaţională a campionilor la învăţătură. Student în ultimul an la Facultatea de Biochimie și Biologie Celulară din cadrul Universităţii „Jacobs” din Bremen, Germania, tânărul a fost admis pentru a-şi continua studiile doctorale la trei dintre cele mai reputate universităţi din lume – Cambridge, Oxford şi Universitatea din New York. Pentru fiecare dintre aceste instituţii, Andrei a susţinut câte un interviu, reuşind să convingă că are spirit de învingător, este motivat şi mai ales pasionat de ceea ce face.

 

„Dragoste la prima vedere” pentru chimie

Andrei Iosif Şmid este absolvent al Colegiului Naţional „Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuţi, promoţia 2011.

La examenul de bacalaureat a avut media 9,78, fiind un elev eminent. Materiile pe care le-a îndrăgit le-a studiat din pasiune, iar pe celelalte le-a învăţat dintr-un simţ al datoriei. Esteobişnuit cu performanţe maxime în domeniul chimiei, disciplină pe care o îndrăgeşte foarte mult încă din anii de gimnaziu. A participat în fiecare an, pe durata liceului, sub îndrumarea prof. Magdalena Saviuc, la etapa naţională a Olimpiadei de chimie, de unde s-a întors cu distincţii de fiecare dată.

„Pasiunea pentru chimie a început încă din gimnaziu și s-a dezvoltat pe parcurs. A fost dragoste la prima vedere. Îmi era foarte la îndemână să înţeleg conceptele, să rezolv problemele, să am o perspectivă logică asupra acestora”, mărturiseşte Andrei. 

Pentru studiile superioare, Andrei s-a îndreptat spre biochimie, în prezent fiind student în ultimul an la Universitatea „Jacobs” din Bremen, Germania, o instituţie tânără, printre ale cărei puncte tari se află biochimia.

În timpul celor trei ani de studii de licenţă, Andrei a studiat discipline precum Biochimie, Genetică, Biologie celulară, Microbiologie, materii ce nu sunt la îndemâna oricui.

Cu toate acestea, tânărul a fost un student fără restanţe, ba mai mult de atât, în al doilea an de studiu, a primit din partea unui profesor propunerea de a fi asistent în cadrul laboratoarelor de Biochimie.

 

Practică în München şi New York

După primul an de studii universitare, Andrei a aplicat şi a fost acceptat pentru a lucra timp de opt săptămâni în München, la Institutul de cercetare „Max Planck”, în domeniile biochimie și neurobiologie. 

„Am studiat procesele de reparare a ADN-ului din celulă. Timp de opt săptămâni am lucrat zilnic în laborator şi mi-a plăcut. Munca de laborator nu e tocmai uşoară, 90% din experimente, de regulă, nu funcţionează, trebuie să le repeţi de zeci, sute de ori. Trebuie să ai răbdare, perseverenţă, căci uneori poate semăna cu o rutină”, povesteşte rădăuţeanul.

Pentru a doua experienţă practică, tânărul a ales o destinaţie ceva mai îndepărtată – New York, astfel că, la finele anului II de studiu, s-a înscris într-un program de cercetare organizat de Universitatea din New York. A fost admis, iar timp de nouă săptămâni a lucrat în laboratoarele instituţiei.

Potrivit lui Andrei, „laboratorul în care am lucrat încearcă să dezvolte un medicament care să prevină cancerul uterin”. A părăsit New Yorkul cu gândul de a se întoarce, fapt ce s-a întâmplat mai repede decât şi-a imaginat rădăuţeanul.

 

A aplicat la patru universităţi

În prezent, Andrei își pregătește lucrarea de licenţă în domeniul imunologiei, iar din toamnă va fi doctorand al Universităţii din Cambridge, Anglia, a doua universitate ca vechime din lumea anglofonă. A fost chemat la interviu dintre sute de aplicanţi şi a fost admis în cadrul unui doctorat integrat. A vizitat deja campusul şi laboratoarele instituţiei, iar din toamnă Andrei va studia imunologia, pe un loc integral finanţat. 

Totodată, pentru a avea mai multe alternative, Andrei a susţinut în ianuarie un interviu în New York. A fost admis la Universitatea din New York, specializarea Biologie celulară.

Totodată, Universitatea din Oxford, specializarea Biochimie, a fost o altă opţiune a tânărului. A susţinut şi acolo un interviu la care s-a descurcat cu brio, răspunsul reprezentanţilor celei mai vechi universităţi din Regatul Unit fiind pozitiv. Oferta de finanţare, nu la fel de bună ca a Universităţii din Cambridge, l-a determinat, în cele din urmă, să se îndrepte spre Cambridge.

Pentru studiile postuniversitare, Andrei şi-a încercat norocul şi la Universitatea din Heidelberg, Germania, însă aici nu a fost admis.

„Mi-am dat seama, chiar în timp ce parcurgeam aplicaţia, că sistemul lor nu mi se potriveşte. Îmi era greu să găsesc un răspuns la ce îmi cereau ei. Am trimis aplicaţia destul de sceptic și au considerat că nu sunt omul potrivit pentru programul lor”, recunoaşte Andrei.

 

Premiat în timpul anilor de studiu

Andrei Iosif este pasionat de muzică, iar de trei ani face parte din corul Universităţii din Bremen, al cărui manager este.

La finele anului trecut, tânărul a primit Premiul Fundaţiei Mercator, în valoare de 5.000 de euro, „pentru rezultate și performanţe în învăţământ și excelenţă în societate și relaţii interculturale”. Distincţia se oferă anual celor mai buni patru studenţi ai universităţii care au rezultatele remarcabile la învăţătură, dar care sunt şi activi în campus şi se implică în comunitate.

Totodată, în anii I şi II de studiu, Andrei a primit premiul "Lista preşedintelui" (distincţie anuală oferită celor cu rezultate academice excelente). 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Tânăr rădăuţean, admis pentru studii doctorale la Cambridge, Oxford şi Universitatea din New York.
 Vizualizări articol: 5030 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.7 din 15 voturi
Tânăr rădăuţean, admis pentru studii doctorale la Cambridge, Oxford şi Universitatea din New York4.7515

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei